Μην χασετε

Εποχιακή κατάθλιψη: Πόσο την επηρεάζει η πανδημία του COVID 19

Καθώς πλησιάζουμε πιο κοντά στην αλλαγή της εποχής, η εποχιακή κατάθλιψη (επίσης γνωστή ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή ή SAD) ενδέχεται να βρίσκεται προ των πυλών. Η εποχιακή κατάθλιψη εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζεις τουλάχιστον δύο ετήσια, διαδοχικά επεισόδια κατάθλιψης που ακολουθούν ένα εποχιακό μοτίβο, αναφέρει στο Popsugar η ψυχίατρος Vania Manipod. Και ακόμη και αν δεν έχεις βιώσει SAD στο παρελθόν, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά φέτος.

Advertisements

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία δεν έδειξαν σημάδια κάμψης το καλοκαίρι και αυτό προκαλεί βαρύ φορτίο στην ψυχική μας υγεία. Μεταξύ άλλων, η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους που βιώνουν SAD ή που αγωνίζονται με πιο σοβαρές κρίσεις. Καθώς περνάμε στο φθινόπωρο και το χειμώνα, σημειώνει η Δρ Manipo, «τα άτομα που ήδη βιώνουν εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να έχουν μια πιο δύσκολη στιγμή, αλλά και οι άνθρωποι που γενικά δεν βιώνουν εποχική κατάθλιψη μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι όσον αφορά στη μείωση της διάθεσης».

Θα επιδεινώσει η πανδημία την εποχιακή κατάθλιψη;

Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα η πανδημία να επηρεάσει τα συμπτώματα εποχιακής κατάθλιψής. Γιατί; «Ένας από τους κύριους συντελεστές της εποχιακής κατάθλιψης είναι η αλλαγή στον κιρκαδικό ρυθμό και οι αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα», εξήγησε η Δρ Manipod. Οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν αλλάξει σαφώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν καθώς οι εποχές αλλάζουν.

Επιπλέον, η εμπειρία που θα ζήσουμε στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών – μιας εποχής που προσμένουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα – πιθανότατα θα είναι διαφορετική φέτος. «Οι παραδοσιακές μορφές μεγάλων συγκεντρώσεων για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, θα είναι πολύ πιο περιορισμένες», εξήγησε η Δρ Manipod.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι φοβούνται αυτήν την περίοδο των γιορτών για διάφορους λόγους: πολλή κοινωνική αλληλεπίδραση, χρόνος με άτομα που ίσως προτιμούν να αποφύγουν και άλλοι παράγοντες, μπορούν να προκαλέσουν από μόνοι τους κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών. «Με κάποιους τρόπους, η πανδημία μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη που σχετίζεται με τις συνήθεις κοινωνικές πιέσεις», σημείωσε η Δρ. Manipod.

Πώς μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί η εποχιακή κατάθλιψη;

Πώς να καταπολεμήσεις την εποχιακή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μείνε συνδεδεμένη με το κοινωνικό σου περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Δρ. Manipod συνέστησε να διατηρείς επαφή με τους αγαπημένους σου, πάντα μέσα στα όρια των συνθηκών της εποχής: εικονικά hangout, συνάντηση με μια μικρή ομάδα φίλων ή οικογένειας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες προφυλάξεις ή προγραμματισμό μιας δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους με λίγους φίλους.

Ασκηση. Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά, για ορισμένα άτομα που ζουν με κατάθλιψη.

Προτεραιότητα στον ύπνο. «Ο κιρκαδικός ρυθμός μας παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της διάθεσης», δήλωσε η Δρ Manipod. «Παρά τον πειρασμό να μείνεις ξύπνια ως αργά, προσπάθησε να διατηρήσεις ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, καθώς οι μεταβολές στις συνήθειες του ύπνου (ειδικά η έλλειψη ύπνου) συμβάλλουν στην ευερεθιστότητα, στην αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Advertisements

ΠΗΓΗ  

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα