Μην χασετε

Επιστροφή στη δουλειά έπειτα από την άδεια εγκυμοσύνης! 8 συμβουλές που θα σου χρειαστούν

Το να γυρίσεις πίσω στη δουλειά μετά την άδεια εγκυμοσύνης είναι μια μεγάλη αλλαγή. Το να βρεις την ισορροπία που χρειάζεται ανάμεσα στη μητρότητα και την εργασία δεν είναι εύκολο, ειδικά αν τα βράδια δεν κοιμάσαι κανονικά. Ίσως πάρει καιρό μέχρι να είσαι και πάλι η υπάλληλος που ήσουν πριν γεννήσεις. Η απόκτηση ενός μωρού θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, τον κόσμο γύρω σου αλλά και τη δουλειά σου. Οι προτεραιότητές σου έχουν αλλάξει και η εργασία σου δεν θα έχει πια την πρώτη θέση.

Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες θα χρειαστεί να δείξεις μεγάλη υπομονή, να φροντίσεις περισσότερο τον εαυτό σου και να θέσεις όρια. Μπορείς να έχεις στο νου σου αυτές τις 8 συμβουλές, οι οποίες θα κάνουν την επιστροφή πιο ομαλή και ανώδυνη.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

1. Να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου
Δεν είναι ανάγκη την πρώτη σου μέρα πίσω στη δουλειά να τα κάνεις όλα τέλεια, ούτε καν τον πρώτο μήνα και γενικά δεν είναι ανάγκη να είσαι ποτέ τέλεια. Αυτήν τη συμβουλή μπορείς να την ακολουθήσεις και στον τρόπο που θα μεγαλώσεις το παιδί σου, αλλά και στο πως θα συμπεριφερθείς στο σώμα σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μην αναλάβεις αμέσως μεγάλα project και παρουσιάσεις. Πάρε τον χρόνο που χρειάζεσαι για να επανέλθεις ομαλά.

Advertisements

2. Χτίσε σχέσεις εμπιστοσύνης με το άτομο που θα φροντίζει το μωρό σου
Αν ξέρεις ότι το παιδί σου είναι σπίτι με κάποιον που το αγαπά και το προσέχει τότε θα είσαι και πιο ήρεμη στη δουλειά. Ξεκίνα λοιπόν να ψάχνεις από νωρίς τον άνθρωπο που θα σου κρατά το μωρό για να μπορέσεις να τον γνωρίσεις καλύτερα ή τον βρεφικό σταθμό που θα το στείλεις. Αν τελικά επιλέξεις να προσλάβεις νταντά, πες της να ξεκινήσει δυο εβδομάδες πριν γυρίσεις στην εργασία σου για να είστε μαζί στην αρχή. Μπορείς επίσης να βγεις και μερικές φορές μόνη σου με τη μέλλουσα νταντά του μωρού σου. Αν επιλέξεις βρεφικό σταθμό, μπορείς να τους ζητήσεις να σε αφήσουν να πας για μερικές ώρες να παρατηρήσεις πως λειτουργούν και να γνωρίσεις το προσωπικό τους. Αν οι γιαγιάδες αναλαμβάνουν ή ο μπαμπάς, τότε όλα καλά.

3. Θέσε ξεκάθαρα όρια στους συνεργάτες σου
Αν επιστρέψεις με μειωμένο ωράριο, φρόντισε να ενημερώσεις τους συναδέλφους σου και συζήτησε μαζί τους ώστε όλοι μαζί να βρείτε έναν τρόπο να γίνει η συνεργασία σας καλύτερη. Μπορείς μια ώρα πριν φύγεις από τη δουλειά να τους το λες για να συνηθίσουν το καινούριο σου ωράριο. Σιγουρέψου επίσης ότι θα ξέρουν πότε μπορούν να σε βρουν online και πότε όχι. Εκμεταλλεύσου το χρόνο που περνάς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να δεις τα mail σου ή ό, τι άλλο έχει να κάνει με τη δουλειά, έτσι ώστε όταν περάσεις την πόρτα του σπιτιού, η προσοχή σου να είναι στραμμένη όλη στην οικογένειά σου.

4. Κάνε γνωστές τις ανάγκες σου (και του παιδιού σου)
Αυτή είναι μια συμβουλή που μπορείς να ακολουθήσεις γενικά στη ζωή σου. Μην περιμένεις οι άλλοι να ξέρουν τι θέλεις. Πες τους το, ειδικά όταν έχεις πια αποκτήσει ένα παιδί. Θέλεις να αλλάξει η ώρα ενός μίτινγκ για να μπορέσεις να πας να πάρεις το παιδί σου από τον βρεφικό σταθμό; Πες το στους συναδέφλους σου και πρότεινέ τους μια εναλλακτική λύση.

5. Να οριοθετείς τις προσδοκίες σου
Όταν έχεις να γυρίσεις σπίτι στο μωρό σου, αρχίζεις να συνειδητοποιείς τι είναι σημαντικό να γίνει άμεσα και τι όχι. Έτσι, όταν σου προτείνουν στη δουλειά να αναλάβεις ένα νέο project, μη διστάσεις να τους ρωτήσεις πόσο σημαντικό είναι αυτό, αν αποτελεί προτεραιότητα, πότε θέλουν να το παραδώσεις και πόσο χρόνο θα πάρει. Ακόμα κι αν θες να τους έχεις όλους ευχαριστημένους θα πρέπει να λες ξεκάθαρα τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις για κάθε project.

Advertisements

6. Βρες συγκεκριμένο χρόνο για την άντληση του μητρικού σου γάλατος
Αν θηλάζεις, καλό θα ήταν να ορίσεις ένα συγκεκριμένο χρόνο στο πρόγραμμά σου για να μπορέσεις να αντλήσεις το γάλα σου και να σιγουρευτείς ότι θα τηρείς αυτό το πρόγραμμα. Αν έχει γίνει μέρος του προγράμματός σου, τότε και οι συνάδελφοί σου θα το γνωρίζουν και εσύ δεν θα έχεις επιπλέον άγχος. Αν μάλιστα, στην εργασία σου δεν υπάρχει χώρος που να αισθάνεσαι άνετα να κάνεις την άντληση, ζήτα από τον υπεύθυνο προσωπικού να φτιάξει ένα “δωμάτιο άντλησης” για τις μαμάδες του γραφείου.

7. Βρες ανθρώπους που θα σε στηρίξουν
Οι τύψεις που νιώθουν οι γονείς όταν επιστρέφουν στη δουλειά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πραγματικό. Σε αυτές τις τύψεις μπορείς να προστεθούν και εκείνες που θα προκύψουν από τα όχι που ίσως χρειαστεί να πεις σε έναν συνάδελφο, για να μπορέσεις να γυρίσεις πίσω στο μωρό σου νωρίτερα. Κάθε φορά όμως που θα κάνεις τέτοιες σκέψεις, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι κάνεις ήδη αρκετά. Επίσης, καλό θα ήταν να αναζητήσεις και ανθρώπους που θα σε κατανοούν και θα μπορούν να σε στηρίξουν, είτε μέσα στο γραφείο είτε έξω από αυτό. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, είναι σίγουρο πως θα βρεις κοντά σου ομάδες με άλλους γονείς ή και δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί με το παιδί σου όπως κολύμπι για μωρά ή γιόγκα για μανούλες και παιδιά. Σε αυτές τις δραστηριότητες θα γνωρίσεις και άλλους ανθρώπους που ζουν μια κατάσταση πολύ παρόμοια με τη δική σου.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

8. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου – Μόνο τον εαυτό σου
Δεν θα μπορέσεις να γίνεις η μητέρα ή η υπάλληλος που θέλεις, αν δεν βρίσκεις λίγο χρόνο να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αν βρίσκεις λίγο χρόνο για εσένα, θα είσαι πιο παρούσα και στους άλλους τομείς της ζωής σου.
Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου:
-Μην τρως μπροστά στον υπολογιστή σου στη δουλειά, αλλά πάρε το φαγητό και σήκω από το γραφείο σου και αν δεν μπορείς φρόντισε να είναι κλειστή η οθόνη του υπολογιστή.
-Προσπάθησε να είσαι συνεπής σε εκείνο το μάθημα γυμναστικής που έχεις γραφτεί. Έστω και μια φορά την εβδομάδα.
-Αν μπορείς ξύπνα μια ώρα νωρίτερα για να κάνεις κάτι μόνο για σένα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα πιεις τον καφέ σου με την ησυχία σου ή θα κουρνιάσεις αγκαλιά με ένα βιβλίο, πριν ξεκινήσεις και πάλι την μέρα σου.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα