Μην χασετε

Εξαρτάται τελικά η ευτυχία μας από το εάν έχουμε σύντροφο

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πιστεύουν ότι εάν δεν βρουν σύντροφο, δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένοι. Φοβούνται την προοπτική «να καταλήξουν μόνοι».

Advertisements

Αλλά τι γνωρίζουμε πραγματικά για το πώς ένας σύντροφος σχετίζεται με μια ευτυχισμένη ζωή; Νέες μελέτες αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με αυτό και περιγράφουν πως η «ευτυχισμένη» ζωή σχετίζεται με ψυχική και σωματική ευεξία και με μια αίσθηση ότι αξίζει να είσαι ζωντανός, παρά τα σκαμπανεβάσματα της ζωής και τις αναπόφευκτες μεταβάσεις και αλλαγές που βιώνουμε.

Ας δούμε μια πρόσφατη έρευνα για τις σχέσεις και την ευτυχία. Μια μελέτη από το Michigan State University αξιολόγησε το επίπεδο ευτυχίας πάνω από 7000 ατόμων – εκείνων που ήταν παντρεμένοι, και εκείνων που παρέμειναν άγαμοι – από την ηλικία των 18 έως 60 ετών. Οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν, τι σχέση έχει η αγάπη με την ύπαρξη ενός συντρόφου.

Περίπου το 80% των συμμετεχόντων ήταν παντρεμένοι, το 13 τοις εκατό ήταν σε μια σχέση και το 8% ήταν μόνοι τους. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι αξιολογήσεις της ευτυχίας των συμμετεχόντων σχετίζονται με την κάθε ομάδα.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι το να ποντάρεις την ευτυχία σου στον γάμο, δεν είναι σίγουρο στοίχημα. Οι singles και εκείνοι που είχαν διάφορες σχέσεις, δεν διέφεραν στο επίπεδο της ευτυχίας τους. Επιπλέον, τα δια βίου παντρεμένα άτομα έδειξαν μόνο οριακά υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Positive Psychology.

Τα εμπειρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν το προφανές: Η δια βίου ευτυχία – μια αίσθηση ευεξίας και ικανοποίησης – σχετίζεται με τη συνολική σας ζωή, όχι μόνο εάν είστε σε μια σχέση ή όχι. Και ακόμη και για όσους βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, πάντα υπάρχουν ζευγάρια που μένουν παντρεμένα ενώ δεν είναι ευτυχισμένα.

Οι άνθρωποι μπορούν σίγουρα να είναι σε δυστυχισμένες σχέσεις, και singles να απολαμβάνουν την ευτυχία. Η ύπαρξη μιας σχέσης από μόνη της δεν μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους. Θα μπορούσε ακόμη και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Φυσικά και το να έχουμε κάποιον που θεωρούμε το άλλο μας μισό μας κάνει χαρούμενους και μας δίνει μια κάποια αίσθηση ισορροπίας στη ζωή, αλλά για να μπορέσετε να έχετε μια πραγματικά υγιή σχέση και να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μάθετε πρώτα να αγαπάτε τον εαυτό σας. Η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση.

jenny.gr

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα