Μην χασετε

Ελιά: Η παγκόσμια τάση στη διακόσμηση του σπιτιού

Δεν είναι μυστικό ότι στους μεγάλους ντιζάινερ εσωτερικών χώρων αρέσει να προσθέτουν στη διακόσμηση των σπιτιών και άλλων χώρων με φυτά. Μετά τους κάκτους, τα κακτοειδή κάθε είδους και τα πράσινα ή εξωτικά φυτά, φέτος η μόδα επιτάσσει ελιές! Ποιος να μας έλεγε ότι το δέντρο της σοφίας θα γινόταν trendy; Επιτέλους, λέμε!

 

Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

 

Advertisements

Η τελευταία μόδα λοιπόν, για φυτά στο σπίτι είναι ένα μικρό ή μεγαλύτερο ελαιόδεντρο. Οι αρχιτέκτονες και διακοσμητές εσωτερικών χώρων στράφηκαν για έμπνευση στη Μεσόγειο και προτείνουν όχι μόνο να φυτέψουμε μία ελιά στον κήπο ή σε γλάστρα στην αυλή και το μπαλκόνι μας, αλλά να τη μεταφέρουμε… για στόλισμα και καλοτυχία μέσα στο σπίτι μας. Και μάλιστα σε οποιοδήποτε δωμάτιο!

 

Ξέρετε ήδη πώς αισθανόμαστε για τη διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου: όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο! Άλλωστε, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, να εμπνευστούμε, να δημιουργήσουμε αλλά και καθαρίζουν τον αέρα γύρω μας. Και μόλις τώρα, περάσαμε στο επόμενο φυτό που έχει ξετρελάνει τους απανταχού μοντέρνους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων απανταχού στον κόσμο: οι ελιές!

 

Advertisements

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να τις μεγαλώσετε σε γλάστρα; Αν τυχόν όχι, τότε η απάντηση είναι, ναι μπορείτε! Φέρτε τη γοητεία της μεσογειακής ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι σας, είτε είναι ένα μικρό δεντράκι που μπορείτε να έχετε από τον πάγκο της κουζίνας μέχρι το τραπεζάκι της εισόδου ή το γραφείο σας ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο σαλόνι, την κουζίνα ακόμη και το υπνοδωμάτιό σας.

 

«Μια ελιά δημιουργεί υπέροχη εμφάνιση σε ένα σπίτι που έχει διακόσμηση εμπνευσμένη από τη Μεσόγειο, αλλά είναι εξίσου θαυμάσια και σε ένα άκρως μοντέρνο ή μινίμαλ σπίτι», λένε οι ειδικοί.

Τι πρέπει να προσέξετε

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το δέντρο σε σημείο,  όπου το βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα.

– Κρατήστε το χώμα ελαφρώς υγρό. Δοκιμάστε με το δάχτυλό σας βάζοντάς το λίγο μέσα στο χώμα, αν το αισθανθείτε ξηρό, θέλει πότισμα.

Advertisements

 

– Αν σκοπεύετε να κρατήσετε το δέντρο σε εσωτερικούς χώρους σε μόνιμη βάση, αγοράστε καλύτερα μια ποικιλία-νάνο.

– Φροντίστε να κλαδεύετε το δέντρο σας, τόσο για να μην ψηλώσει πολύ, όσο  και για να έχει ωραίο σχήμα.

 

– Όταν φυτεύετε την ελιά σε γλάστρα πρέπει να φροντίσετε να μην είναι βαρύ το χώμα αλλά αμμώδες, όπως και στη φύση.

– Το μέγεθος της γλάστρας είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο η περίμετρος του φυτού. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι οι ρίζες έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

 

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα