Μην χασετε

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή – Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου.»

Την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ φιλοξένησε απόψε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Advertisements

Μία γυναίκα με τεράστια προσφορά στον χώρο των γραμμάτων, που αγάπησε την Ιστορία της χώρας μας και έβαλε σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τα ελληνικά ιδανικά σε όλον τον κόσμο.

Από μικρή η Ελληνίδα Βυζαντινολόγος – Ιστορικός ήταν ανήσυχο πνεύμα. Και δεν σώπασε ούτε τα χρόνια της Κατοχής αφού εντάχθηκε στην Αντίσταση πολεμώντας με κάθε της δύναμη τον κατακτητή.

Παρ΄όλα αυτά αν και με αριστερές καταβολές υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός μίλησε για εκείνη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αποκαλώντας την μία «παγκόσμια Ελληνίδα» που μέσα από την παρουσία της εξαίρει τον Ελληνισμό.

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αλλά δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα.

«Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

Ως αντιστασιακή έδωσε πολλούς αγώνες για την ελευθερία και έφτασε μάλιστα πολύ κοντά στον θάνατο.

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη».

«Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη».

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα