Μην χασετε

Εκλεκτικό Στυλ: Μια δημιουργική επιλογή για τη διακόσμηση του σπιτιού σας

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το εκλεκτικό στυλ, ένα στυλ στο οποίο όλα επιτρέπονται. Το στυλ αυτό φέρνει στο προσκήνιο τη φαντασία, συνδυάζει την κοινή λογική με τη μαγεία, την ενότητα με το χάος, το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Ο εκλεκτισμός στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου και συνδυάζει στοιχεία που είναι παράταιρα με έναν προσωπικό και γεμάτο σιγουριά τρόπο.

Advertisements

Το εκλεκτικό στυλ δεν σημαίνει ακαταστασία, αλλά μια συνοχή από εποχές, διαφορετικά στυλ, σχήματα, χρώματα, υφές και μοτίβα. Ένα δωμάτιο με εκλεκτική διακόσμηση φέρνει σε επαφή αυτό που έχει ανακαλυφθεί με αυτό που έχει προβλεφθεί, ενθαρρύνοντας την πρωτοτυπία και την ελευθερία έκφρασης.

Γιατί να επιλέξεις το εκλεκτικό στυλ

Από ιστορικής πλευράς, ο εκλεκτισμός έχει αναγνωριστεί στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων από την αρχή του 20ου αιώνα, μαζί με την εμφάνιση και εξερεύνηση νέων κινημάτων στις τέχνες, τη μόδα και το θέατρο. Ωστόσο, ο μοντέρνος εκλεκτισμός γεννήθηκε τη δεκαετία του ‘90 ως αντίδραση στο μινιμαλιστικό στυλ, το οποίο βασίζεται σε απλά γεωμετρικά σχέδια και ίσιες γραμμές.

Δεν είναι απίθανο το τέλος ενός αιώνα να φέρει νέα ενέργεια και επιθυμία για περιπέτεια στην καλλιτεχνική έκφραση. Όταν τοποθετείς ένα ανατολίτικο χαλί δίπλα σε έναν τοίχο διακοσμημένο με vintage διαφημίσεις και το αποτέλεσμα μοιάζει ωραίο, ο ενθουσιασμός σου ισούται με αυτόν ενός ζωγράφου που ανακαλύπτει μια νέα καλλιτεχνική προσέγγιση.

Αν βρίσκεις ότι κανένα από τα δημοφιλή στυλ διακόσμησης δεν σε εκφράζει απόλυτα, όπως το ρουστίκ ή το μοντέρνο στυλ, και αν δεν φοβάσαι να αψηφήσεις τους κανόνες, τότε το εκλεκτικό στυλ είναι η ιδανική λύση για τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Ακόμα κι έτσι, δεν σημαίνει ότι θα ενώσεις τυχαία ένα σωρό έπιπλα και διακοσμητικά, αλλά ότι θα ψάξεις να βρεις αυτά που λένε μια ιστορία όταν συνδυαστούν, παρότι προέρχονται από διαφορετικά στυλ.

Πώς να επιπλώσεις το σπίτι σου με το εκλεκτικό στυλ – Μερικοί βασικοί κανόνες

Ισχύει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το εκλεκτικό στυλ, αλλά αν δεν υπήρχαν έστω και λίγες βασικές κατευθύνσεις, τότε θα μιλούσαμε για έναν απλό αυτοσχεδιασμό. Για να δημιουργήσεις μια μοναδική και αρμονική αισθητική που να έχει ισχυρό αντίκτυπο, μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής βασικά στοιχεία:

Δημιούργησε ένα ουδέτερο φόντο

Είναι πολύ πιο εύκολο να εστιάσεις σε ευφυείς συνδυασμούς επίπλων και διακοσμητικών όταν οι τοίχοι δεν τραβούν όλη σου την προσοχή. Δημιούργησε ένα ουδέτερο φόντο χρησιμοποιώντας χρώματα όπως το λευκό, το μαύρο, το μπεζ και το γκρι, αλλά και φυσικά υλικά όπως το ξύλο ή η πέτρα για τα πατώματα, τα τραπέζια ή τους τοίχους.

Διατήρησε την ισορροπία μεταξύ των στοιχείων

Σε κάθε στυλ διακόσμησης, η ισορροπία και η συμμετρία παίζουν σημαντικό ρόλο για την αποφυγή της οπτικής υπερδιέγερσης. Οι δύο αυτοί παράγοντες βοηθούν το μυαλό να απλοποιεί τις εικόνες και να αναγνωρίζει τα μοτίβα. Φρόντισε να δώσεις προσοχή στις αναλογίες των στοιχείων που θα χρησιμοποιήσεις, έτσι ώστε να μην καταλήξει το δωμάτιο να φαίνεται υπερφορτωμένο και κακόγουστο. Ακόμα κι αν συνδυάσεις δύο έπιπλα από διαφορετικά στυλ, πρόσεξε οι αναλογίες τους να ταιριάζουν.

Επίσης, η αισθητική του δωματίου μπορεί να πληγεί αν δεν υπάρχει ισορροπία στις ποσότητες που θα επιλέξεις από τα διάφορα στυλ. Για να λύσεις αυτό το πρόβλημα, μπορείς να κάνεις το εξής: πρώτα απ’ όλα, βρες 3 βασικά στυλ που θέλεις να έχει το δωμάτιο και έχε τα υπόψη όταν θα διαλέγεις τα έπιπλα και τα διακοσμητικά.

Advertisements

Για παράδειγμα, μπορείς να διαλέξεις έναν καναπέ σε κλασικό στυλ και να τον ταιριάξεις με μια πολυθρόνα με μοντέρνο στυλ από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και ένα ρουστίκ τραπεζάκι. Στη συνέχεια, μπορείς να συνεχίσεις να προσθέτεις στοιχεία με την ίσια σειρά: στην κλασική βιβλιοθήκη θα προσθέσεις βιβλία, έναν μοντέρνο βιβλιοστάτη και ένα ρουστίκ δοχείο.

Ταίριαξε τα χρώματα

Ένα εκλεκτικό δωμάτιο πρέπει να έχει χρώματα που να ταιριάζουν μεταξύ τους. Διάλεξε μία έντονη απόχρωση και χρησιμοποίησέ τη για να δημιουργήσεις σύνδεση μεταξύ των αντικειμένων με διαφορετικά σχήματα και υλικά. Μια ακόμα επιλογή είναι να ενσωματώσεις στη διακόσμηση ένα αντικείμενο με πρωτότυπο χρώμα και να χρησιμοποιήσεις αυτές τις αποχρώσεις για να τονίσεις τα άλλα κομμάτια. Όταν το φόντο σου είναι ουδέτερο, δεν χρειάζεται να φοβάσαι τα έντονα χρώματα όπως το κόκκινο, το κιτρινοπράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί ή το μωβ.

Για παράδειγμα, σε μια κουζίνα όπου οι τοίχοι είναι βαμμένοι με ένα ανοιχτό γκρι χρώμα, μπορείς να τοποθετήσεις διακοσμητικά σε γκρι και κόκκινες αποχρώσεις πάνω σε ένα ξύλινο ντουλάπι. Για να διατηρήσεις τις αναλογίες μπορείς να προσθέσεις καρέκλες γύρω από το ξύλινο τραπέζι αλλά να τις διαλέξεις να έχουν διαφορετικά μοντέλα και χρώματα: κίτρινο, κρεμ, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ.

Πρόσθεσε ένα αντικείμενο που ξεχωρίζει

Χρειάζεσαι ένα επίκεντρο, ένα έπιπλο ή διακοσμητικό που θα τραβήξει την προσοχή και θα γίνει το κύριο στοιχείο του δωματίου. Μπορεί να είναι ό,τι θέλεις, ένας πίνακας, ένας καναπές ή ένα διακοσμητικό τοίχου. Μόνο φρόντισε ότι δεν θα επαναλαμβάνεται σε άλλο δωμάτιο, αν για παράδειγμα επιλέξεις μια πολυθρόνα ή άλλο αντικείμενο σε σετ.

Το μοντέρνο εκλεκτικό στυλ είναι πιθανόν αυτό που θα μπορέσει να εκφράσει καλύτερα την προσωπικότητα και τη δημιουργικότητά σου, καθώς μπορεί να υποστηρίξει γούστα και προτιμήσεις που εξελίσσονται διαρκώς. Η διακόσμηση περιλαμβάνει χειροποίητα αντικείμενα και σουβενίρ από ταξίδια ή άλλα ιδιαίτερα αντικείμενα, συνδυάζει παλιά κομμάτια με σύγχρονα και παίζει με τις αντιθέσεις. Με το εκλεκτικό στυλ μπορείς να πάρεις ρίσκα με το αντικείμενο-έκπληξη που θα δώσει στο δωμάτιο μια ακαταμάχητη και γοητευτική ατμόσφαιρα.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα