Μην χασετε

Εγκυμοσύνη: 7 dos και 7 don’ts που θα σε βοηθήσουν να διανύσεις αυτή την περίοδο

Όταν το στικ εγκυμοσύνης πήρε εκείνο το θετικό πρόσημο, που σήμαινε ότι είσαι και επισήμως έγκυος, τα συναισθήματα που σε κατέκλυσαν ήταν σίγουρα πολλά, συγκεχυμένα και έντονα. Βλέπεις, από την απέραντη ευτυχία έως τον απόλυτο πανικό, η απόσταση δεν είναι τελικά όσο τεράστια φανταζόσουν! Τώρα, όμως, έρχεται η ώρα που πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα για την επόμενους μήνες της εγκυμοσύνης σου, ώστε να καταφέρεις να έχεις μια ομαλή περίοδο κύησης, κατά την οποία θα ρίξεις στο minimum το στρες και θα δώσεις έμφαση στα θετικά στοιχεία αυτής της φάσης!

Παρακάτω, λοιπόν, σου ετοίμασα έναν σύντομο κατάλογο με τα επτά πράγματα που μπορείς (και πρέπει) να κάνεις στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σου και άλλα επτά που θα χρειαστεί να αποφύγεις, για χάρη της ομαλότητας και της ηρεμίας σου!

Τα 7 dos της εγκυμοσύνης:

#1: Πρόσεξε την διατροφή σου
Ακολούθησε τις οδηγίες του γυναικολόγου-μαιευτήρα σου γύρω από τις τροφές και τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να προσλαμβάνεις και εκείνες που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις.

Advertisements

#2: Προστάτευσε την υγεία σου
Κάνε τα απαραίτητα εμβόλια που συνιστά ο γιατρός σου και “θωράκισε” τον οργανισμό σου τόσο μέσω της διατροφής, όσο και προσέχοντας την επαφή σου με όσους ασθενούν.

#3: Συνέχισε να γυμνάζεσαι
Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, μιας και είναι εποικοδομητική τόσο για το επιβαρυμένο σώμα σου, όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

#4: Ετοιμάσου για την άδεια κύησης και τοκετού
Ενημερώσου εγκαίρως για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου στον εργασιακό χώρο, ετοίμασε τα απαραίτητα χαρτιά (μεγάλη γραφειοκρατία!) και κάνε τις απαραίτητες κινήσεις για να απολαύσεις τα προνόμια που σου αναλογούν.

#5: Προετοιμάσου για τον ερχομό του παιδιού
Εννέα μήνες είναι αρκετό διάστημα για να προετοιμαστείς κατάλληλα. Εξερεύνησε τις ανάγκες που θα προκύψουν, κάνε ένα μικρό πλάνο του νέου τρόπου ζωής και περιεργάσου την ιδέα πως σύντομα θα γίνεις μητέρα.

Advertisements

#6: Εστίασε στον εαυτό σου
Μείωσε το στρες στην καθημερινότητά σου, αφιέρωσε χρόνο στην ξεκούρασή σου και φρόντισε την διατροφή και την υγεία σου! Αυτή η περίοδος αφορά αποκλειστικά εσένα και χρειάζεται να την διανύσεις ήρεμα και χαλαρά.

#7: Μην αμελείς τα ραντεβού με τον γιατρό σου
Οι υπέρηχοι και οι υπόλοιπες προγεννητικές εξετάσεις είναι απαραίτητες και δεν πρέπει να τις αμελείς ή να τις αναβάλεις.

Τα 7 don’ts της εγκυμοσύνης:

#1: Μην έχεις ανεδαφικές προσδοκίες
Η εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικό διάστημα, αλλά μετά τον τοκετό οι ρυθμοί σου δεν θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Αφιέρωσε, λοιπόν, χρόνο στην επεξεργασία των νέων δεδομένων στην ζωή σου.

#2: Μην περιμένεις να είσαι “τέλεια”
Η τελειότητα είναι ουτοπική κατάσταση και ως μητέρα θα κάνεις αρκετά λάθη στην πορεία. Μην έχεις, λοιπόν, την ψευδαίσθηση πως όλα θα γίνουν σωστά, αλλά αντιθέτως προετοιμάσου για μπόλικες… αναταράξεις.

Advertisements

#3: Μην αγοράζεις πολλά πράγματα
Ok, θα χρειαστείς καινούριο “εξοπλισμό” για το μωρό σου, αλλά μην το παρακάνεις με τις αγορές. Μπορεί να νομίζεις ότι θα νιώσεις πιο έτοιμη για τον ερχομό του, αλλά η διαδικασία ενδέχεται να σου προκαλέσει περισσότερο άγχος, παρά ηρεμία.

#4: Ξέχνα το αλκοόλ και το τσιγάρο
Δεν υπάρχει κανένας χώρος για συνήθεις όπως αυτές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Ακολούθησε τις οδηγίες του μαιευτήρα-γυναικολόγου σου και βγάλε αυτά τα δύο στοιχεία απ’ την ζωή σου.

#5: Μην το παρακάνεις με την αύξηση βάρους
Σαφώς και στην εγκυμοσύνη θα χρειαστεί να αυξήσεις την πρόσληψη θερμίδων, αλλά όχι να τρως “για δύο”. Διατηρώντας το σωματικό βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα, θα αποφύγεις παθήσεις, όπως ο διαβήτης κύησης, που μπορεί να βλάψουν εσένα και το μωρό σου.

#6: Μην απομονώνεσαι
Αυτό το χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για την μητέρα, η οποία χρειάζεται πρακτική και συναισθηματική στήριξη για να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Μην “κλείνεσαι”, λοιπόν, και δέξου την βοήθεια που σου προσφέρεται από τους γύρω σου.

#7: Μην αμελείς τα ραντεβού με τον γιατρό σου
Οι υπέρηχοι και οι υπόλοιπες προγεννητικές εξετάσεις είναι απαραίτητες και δεν πρέπει να τις αμελείς ή να τις αναβάλεις.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα