Μην χασετε

Είναι το γάλα αμυγδάλου πιο υγιεινό από το αγελαδινό γάλα;

Γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό;

Advertisements

Τι είναι το γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου είναι ουσιαστικά ένα υγρό που προέρχεται από αναμεμειγμένα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα είναι ενυδατωμένα όλη τη νύχτα στο νερό για να μαλακώσουν προτού αναμειχθούν και στραγγιστούν για να δώσουν το γάλα. Αλάτι και/ή γλυκαντικά, όπως το μέλι, μπορούν επίσης να προστεθούν. Μπορείτε ακόμα να κάνετε το γάλα αμυγδάλου στο σπίτι σας ή μπορείτε να το αγοράσετε από τα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, τα γάλατα αμυγδάλου του εμπορίου τείνουν να παρασκευάζονται με περισσότερο νερό και γάλα ρυζιού, με αποτέλεσμα να είναι πιο αραιωμένα από το αντίστοιχο γάλα που θα μπορούσατε να κάνετε εσείς στο σπίτι.

Διατροφικό προφίλ

Διατροφικά, το γάλα αμυγδάλου της αγοράς είναι ένα προϊόν χαμηλών θερμίδων με μόλις 56 θερμίδες ανά 100ml. Είναι συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με μόλις 1,5g ανά 100g – τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ακόρεστα λιπαρά. Και, επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ως αποτέλεσμα της μεθόδου παρασκευής του, με λιγότερα από 0,5g ανά 100ml. Η διαδικασία αυτή αυξάνει επίσης τους υδατάνθρακες, με μέσο όρο 10g ανά 100ml, εκ των οποίων περίπου 5g είναι σάκχαρα. Ορισμένα προϊόντα με προσθήκη αλατιού ή γλυκαντικών έχουν φυσικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη αντίστοιχα.

Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη υγεία του δέρματος και των ματιών, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, με περίπου 120mg ανά 100ml (με την συνιστώμενη ημερήσια δόση να είναι 700mg ), το οποίο είναι απαραίτητο για την διατήρηση γερών οστών και για τη διασφάλιση της καλής θρόμβωσης του αίματος.

Ορισμένα εμπορικά γάλατα εμπλουτίζονται επίσης με επιπλέον βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικές φορές προστίθεται επίσης η βιταμίνη Β12, η οποία συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το σπιτικό γάλα αμυγδάλου, μπορεί να θεωρηθεί ότι όλες οι θρεπτικές τιμές θα πρέπει να είναι υψηλότερες, καθώς το τελικό προϊόν θα περιέχει γενικά υψηλότερο ποσοστό καρπών από τα εμπορικά προϊόντα, μαζί με λιγότερη ζάχαρη και αλάτι.

Είναι το γάλα αμυγδάλου πιο υγιεινό από το αγελαδινό γάλα;

Όσον αφορά καθαρά τις θερμίδες, το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλότερο από το πλήρες αγελαδινό γάλα, έχει τις ίδιες θερμίδες με το ημι-αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα και περιέχει περισσότερες θερμίδες από το τελείως αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα.

Και οι δύο επιλογές παρέχουν περίπου την ίδια ποσότητα ασβεστίου ανά 100ml (περίπου 120mg), αλλά το αγελαδινό γάλα δεν έχει την ίδια ποσότητα βιταμίνης Ε ή βιταμίνης D, βιταμίνες που βρίσκονται εκ φύσεως στα αμύγδαλα ή προστίθενται στο τελικό προϊόν. Τόσο το αγελαδινό όσο και το γάλα αμυγδάλου περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα βιταμίνης Β12. Επομένως από άποψη μικροθρεπτικών συστατικών, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να είναι ελαφρώς πιο υγιεινό από το αγελαδινό γάλα.

Ωστόσο, αν δούμε τα μακροθρεπτικά συστατικά, το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος από το γάλα αμυγδάλου και είναι χαμηλότερο σε υδατάνθρακες –έτσι πιθανότατα  να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με το γάλα αμυγδάλου. Εάν ακόμα τείνετε να αγοράζετε γάλα αμυγδάλου με προσθήκη ζάχαρης, τότε το αγελαδινό γάλα προτιμάται από διατροφική άποψη.

Advertisements

Για όσους εμφανίζουν δυσκολία στην πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα, το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή εναλλακτική λύση έναντι του αγελαδινού γάλακτος.

Ποια είναι η συνιστώμενη μερίδα κατανάλωσης του γάλακτος αμυγδάλου;

Μία συνιστώμενη μερίδα κατανάλωσης είναι περίπου 250ml/ημέρα, αρκετό για συνοδεύσει τα δημητριακά ή ως σκέτο μαζί με κάποιο τοστ ως επιλογές πρωινού ή ως προσθήκη σε κάποιο ρόφημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως το αγελαδινό γάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα αμυγδάλου σε οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί γάλα ως συστατικό και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση έναντι των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Είναι το γάλα αμυγδάλου κατάλληλο για όλους;

Το αμυγδαλόγαλα δεν είναι κατάλληλο για τα άτομα με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς και θα πρέπει να το αποφεύγετε αν εμφανίζετε τέτοιου είδους αλλεργία. Για τα παιδιά, το αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών ουσιών και συνιστάται να μιλήσετε με κάποιον ειδικό αν θέλετε να το αντικαταστήσετε με γάλα αμυγδάλου – ειδικά επειδή θα χρειαστεί να αποκλείσετε τυχόν αλλεργίες σε μικρά παιδιά.

Πώς να αγοράσετε το καλύτερο γάλα αμυγδάλου

Κάνοντας το δικό σας γάλα αμυγδάλου είναι πάντα καλύτερο αν έχετε το χρόνο, αλλά αν αγοράζετε μια εμπορική ποικιλία, ψάξτε για μη ζαχαρούχα φυτικά γάλατα. Ελέγξτε επίσης τη λίστα των συστατικών, καθώς πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν γάλα ρυζιού ως βάση, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερο περιεχόμενο αμυγδάλων – και συνεπώς μικροθρεπτικών συστατικών.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα