Μην χασετε

Διώξε το περιττό λίπος με βάση το σωματότυπό σου

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά η προσπάθεια σας φαίνεται μάταιη; Το σώμα δεν ελαφραίνει από τα παραπανίσια κιλά, η ζυγαριά δείχνει να έχει ‘’πεισμώσει’’και εσείς απογοητεύεστε γιατί το σώμα σας αρνείται να ανταποκριθεί;

Advertisements

Η λύση δεν βρίσκεται στις εξαντλητικές δίαιτες και την στέρηση αλλά στην εξισορρόπηση των ορμονών που θα διεγείρουν το νωθρό μεταβολισμό σας, να επαναλειτουργήσει αποδοτικά.

Οι στερητικές δίαιτες και η υπερβολική άσκηση(over training) επηρεάζουν ολέθρια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διαταράσσουν τη λειτουργία των επινεφριδίων. Με απλά λόγια, το λίπος σας δεν μετατρέπεται σε χρήσιμη και λειτουργική γλυκόζη αλλά αγκιστρώνεται στα κύτταρά  σας, αλλάζοντας το σχήμα της σιλουέτας σας.

Οι ‘’ιδιοτροπίες’’ της περιόδου καθώς και ο τρόπος που αποθηκεύετε το λίπος μπορούν να μας δείξουν ποια είναι η ορμονική ανισορροπία που προκαλεί αύξηση του βάρους και δυσκολία στην απώλεια των κιλών.

Ο σωματότυπος, μας δίνει τις απαντήσεις αλλά και τη λύση. Εντοπίζοντας την ορμονική διαταραχή θα αντιμετωπίσετε παράλληλα και τις δυσλειτουργίες της περιόδου σας.

Ποια δίαιτα επιλέγω;

εφαρμογή στην πράξη των σύγχρονων διαιτητικών trends (δίαιτες PaleoKetogenicMacrobioticVegan…) ‘’κλέβουν’’ από το σώμα και τον εγκέφαλο μικροθρεπτικά συστατικά που λειτουργούν ως ρυθμιστές της όρεξης. Παράλληλα, η ρύθμιση βάρους που υπόσχονται  οι “διάσημες” δίαιτες δεν είναι τίποτα άλλο από μια παροδική λύση καθώς τα κιλά θα επανέλθουν. Αντίθετα, μια δίαιτα βασισμένη στους συνδυασμούς της μεσογειακής διατροφής  συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ορμονών, ρυθμίζει την όρεξη και ενισχύει τον μεταβολισμό επειδή αυξάνει τα μίκρο και μάκρο θρεπτικά συστατικά και εξομαλύνει το οργανικό στρες.

Ενίσχυση του μεταβολισμού δε σημαίνει ότι ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός απώλειας κιλών. Η ενίσχυση αφορά την εξισορρόπηση των ορμονών που συμμαχούν με το σώμα ώστε να εργάζεται πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Όταν κατανοήσετε ότι οι ορμόνες κάνουν κουμάντο τότε θα αντιληφθείτε ότι στόχος σας δε θα είναι η απώλεια του βάρους αλλά η ορμονική ισορροπία με όλα της τα επακόλουθα.

Ο σωματότυπος

Advertisements

Ο σωματότυπος μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη βιολογική αιτία που αυξάνει το σωματικό λίπος σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Ο συνδυασμός των σωστών τροφών και  κατάλληλων συμπληρωμάτων  διατροφής, εφόσον χρειαστούν θα δώσει ώθηση στη  διαδικασία καύσης λίπους και θα αλλάξει τη γραμμή του σώματός σας!

Η κατανομή του λίπους είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη μεταβολική υγεία. Παράλληλα είναι και ένας σύνθετος ‘’μηχανισμός’’ καθώς εμπλέκονται οι ορμόνες του φύλου.

Οι 4 σωματότυποι και οι κυρίαρχες ορμόνες τους

Μηροί και Γλουτοί

Αν αποθηκεύετε λίπος στους μηρούς τότε το σώμα σας κυριαρχείται από τα οιστρογόνα. Η προγεστερόνη σας είναι χαμηλή και τα οιστρογόνα σας σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, η δραστηριότητα ενός ενζύμου που παίζει ρόλο στην ρύθμιση της αποθήκευσης των λιπαρών, η λιποπρωτεΐνική λιπάση, έχει αυξημένη δραστηριότητα στους γλουτούς.

Συμπτώματα Περιόδου: Πολλή αιμορραγία, ασταθής κύκλος, κακή διάθεση, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Διατροφική οδηγία: Δώστε έμφαση στην προσθήκη των σταυρανθών λαχανικών στη διατροφή σας (λάχανο, λαχανίδες, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κειλ) και προσπαθήστε να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο

Κοιλιά

Advertisements

Το σώμα σας επαγρυπνεί λόγω της έκρηξης άγχους και παράγει πολλή περισσότερη κορτιζόλη, τη λεγόμενη ορμόνη του στρες. Η περίσσεια αυτής της ορμόνης εντοπίζεται όταν το λίπος βρίσκεται συσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς.

Συμπτώματα περιόδου: Νευρικότητα, αυπνίες, προεμμηνορρυσιακο σύνδρομο

Διατροφική οδηγία: Έχετε ανάγκη από βιταμίνη C που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το σώμα ώστε να διαχειρίστει το στρες. Οι πολύχρωμες και πράσινες πιπεριές,το  μπρόκολο  διαθέτουν περισσότερη βιταμίνη C ακόμα και από ένα πορτοκάλι! Επίσης οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (νιφάδες βρώμης, φαγόπυρου) φαίνεται να είναι ευεργετικές για το κοιλιακό λίπος.

Η ασβαγκάντα ( ινδικό βότανο με καταπραϋντικές ιδιότητες) θα απαλύνει τα επινεφρίδια και θα βοηθήσει τα κύτταρά σας να μεταβολίζουν καλύτερα το λίπος.

Μέση και λαγώνια

Οι ‘’λαβές του έρωτα’’ είναι σημάδι φτωχής αποδοτικότητας της ινσουλίνηςστο σώμα σας. Τα ασταθή επίπεδα σακχάρου γεμίζουν με λίπος τις αποθήκες του σώματός σας – ειδικά τη μέση σας- κυρίως αν παραλείπετε γεύματα ή έχετε ροπή στο πρόχειρο φαγητό .

Συμπτώματα περιόδου: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κόπωση, ασταθής κύκλος.

Διατροφική οδηγία: Αποφύγετε τη ζάχαρη ακόμα και τους φυσικούς  χυμούς.Επιλέξτε καλούς  υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτες, κινόα, φαγόπυρο, καστανό ρύζι και γενικά τρόφιμα με  χαμηλό  γλυκαιμικό  δείκτη. Αυτές οι τροφές μειώνουν  την αντιστάση στην ινσουλίνη η οποία δημιουργεί κοιλιακό λίπος.

Επίσης, τα συμπληρώματα διατροφής με κανέλα συμβάλλουν στη διατήρηση του σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα.

Μπράτσα και ώμοι

Η αποθήκευση λίπους στους ώμους ή στα μπράτσα  είναι σημάδι ότι η τεστοστερόνη σας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ορμόνη αυτή είναι απολύτως απαραίτητη για κάψετε λίπος και να χτίσετε μυική μάζα.

Συμπτώματα Περίοδου: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακανόνιστοι κύκλοι, εύθραστα μαλλιά, μειωμένη λίμπιντο.

Διατροφική οδηγία : Καλά λίπη όπως το αβοκάντο ,παρθένο ελαιόλαδο ,σπαράγγια,θαλασσινά ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης .

Από τη Δρ.  Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική διατροφόλογο, Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Προαγωγής Υγείας Ευρωστία, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα