Μην χασετε

Διατροφή στα 40: Οι 29 καλύτερες τροφές για τις γυναίκες

Πλησιάζοντας ή περνώντας τα 40, δεν πρέπει να σας προβληματίζουν μόνο τα κεράκια στην τούρτα που αυξάνονται.

Advertisements

Είναι σημαντικό να προσέχετε τον μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα, την ισορροπία των ορμονών, τη διάθεση και το βάρος σας, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας.

Εκτός από την άσκηση, τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο και τη μείωση του στρες, πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς.

Δείτε τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες στα 40:

Λιναρόσπορος: Αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ωφελούν την καρδιά και τον εγκέφαλο, αλλά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού.

Σολομός: Eίναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άπαχη πρωτεΐνη. Τα λιπαρά του προκαλούν κορεσμό, ενώ παράλληλα δίνει λάμψη στην επιδερμίδα.

Αβοκάντο: Περιέχει κάλιο αλλά και καλά λιπαρά που λειαίνουν την επιδερμίδα, θρέφουν τα μαλλιά και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ξηροί καρποί: Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, καθιστώντας τους ιδανικό σνακ που βοηθά στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Advertisements

Κάρδαμο: Είναι πλούσιο σε νερό βιταμίνη C, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Ξυνολάχανο: Επειδή έχει υποστεί ζύμωση, περιέχει προβιοτικά που ωφελούν το έντερο. Αυτά τα καλά βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν τη διάθεση, τη λειτουργία του πεπτικού και την υφή της επιδερμίδας.

Μαύρη σοκολάτα: Είναι πλούσια σε φλαβονόλες, οι οποίες προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και την αρτηριακή πίεση.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Μαρούλι, σπανάκι, κέιλ κλπ., είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, λουτεΐνη, φολικό οξύ, ασβέστιο και βήτα καροτίνη, που συμβάλλουν στη λειτουργία της μνήμης.

Μούρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, αλλά και φυτικές ίνες.

Σκόρδο: Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να ελαχιστοποιήσει την απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση) αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, δεν δίνει θερμίδες και ενισχύει τη γεύση των τροφών.

Ενταμάμε: Μισό φλιτζάνι δίνει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και λιγότερες από 100 θερμίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), βιταμίνες Α και C και κάλιο, συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς.

Advertisements

Γιαούρτι: Το ελληνικό γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οστά χωρίς να περιέχει αλάτι. Δίνει επίσης αρκετές πρωτεΐνες και προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Ο πυλώνας της μεσογειακής διατροφής περιέχει υγιεινά ακόρεστα λιπαρά, που έχουν αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι’ αυτό συμβάλλει στη μακροζωία και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Αυγά: Περιέχουν βιταμίνη D που ενισχύει τα οστά, χολίνη που βοηθά τον εγκέφαλο και πρωτεΐνη που ενισχύει τη μυϊκή μάζα. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με την απουσία υδατανθράκων και σακχάρων, καθιστά τα αυγά εξαιρετική επιλογή για γυναίκες άνω των 40 ετών.

Κινόα: Ένας φλιτζάνι δίνει 8 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης και πολλές φυτικές ίνες.

Σπόροι τσία: Περιέχουν φυτικές ίνες, ωμέγα-3, μαγνήσιο για την υγεία των οστών και φυτικές πρωτεΐνες. Επειδή απορροφούν το νερό, προκαλούν κορεσμό.

Καρότα: Περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, αλλά και βήτα καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία ωφελεί τα μάτια και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Κρεμμύδια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες Β και κάλιο που σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση.

Μπρόκολο: Περιέχει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες C, B6 και A. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Κοτόπουλο: Χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, είναι σημαντική τροφή για την απώλεια βάρους, καθώς τα 120 γραμμάρια δίνουν 25 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φασόλια: Περιέχουν φυτικές ίνες που εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου, φολικό οξύ και σίδηρο. Οι πιο σκούρες ποικιλίες, όπως τα μαύρα, έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών.

Πιπεριές: Έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, γι’ αυτό ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Βασιλικός: Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην υποχώρηση του χρόνιου πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα, ενώ ωφελεί το συκώτι, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Γλυκοπατάτα: Συγκαταλέγονται στις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες C και A.

Τζίντζερ: Ένα κουταλάκι του γλυκού την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αρτηριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος, αυτή η αρωματική ρίζα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, στην ανακούφιση του πόνου της εμμήνου ρύσεως και των πόνων στους μυς, αλλά και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Αποτελεί επίσης εξαιρετική φυσική θεραπεία για τη ναυτία και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ντομάτες: Περιέχουν λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων. Χαμηλές σε θερμίδες, είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C.

Μανιτάρια: Περιέχουν υψηλές ποσότητες δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί επιταχύνει τη γήρανση και ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Περιέχουν επίσης βιταμίνη D.

Ρίγανη: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην πρόληψη της φλεγμονής.

Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και άλλες θρεπτικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, προστατεύουν την καρδιά και κάνουν την επιδερμίδα να λάμπει.

onmed.gr

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα