Μην χασετε

Διακοσμητικό κασπώ: Ο ύπουλος εχθρός των φυτών μας

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα απλό διακοσμητικό στα φυτά μας;

Advertisements

Νομίζω ότι όλες τρελαινόμαστε για τα διακοσμητικά κασπώ. Αυτά που δεν τρελαίνονται καθόλου είναι τα φυτά μας. ‘Όσο και αν ακούγεται περίεργο το διακοσμητικό κασπώ αποτελεί τη δεύτερη βασική αιτία θανάτου τους μετά το υπερβολικό πότισμα.

Ο συνδυασμός δε της πλαστικής γλάστρας μέσα σε ένα διακοσμητικό κασπώ είναι η συνταγή της αποτυχίας για τον απλούστατο λόγο ότι εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία. Τα περισσότερα φυτά προτιμούν την υγρασία στην περιβάλλουσα ατμόσφαιρα και όχι γύρω από τις ρίζες τους. Απλά φανταστείτε τον εαυτό σας να φοράει συνέχεια μισοβρεγμένα παπούτσια.

Ακόμη και αν έχουμε στραγγίξει το φυτό μας πάρα πολύ καλά, το νερό που περισσεύει απελευθερώνεται σταδιακά στο περιβάλλον γύρω από τις ρίζες. Μια φυσική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μερικά εικοσιτετράωρα ανάλογα με την υγρασία στην ατμόσφαιρα του χώρου μας. Τα ανεπιθύμητα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι μούχλα, μύκητες και στην χειρότερη περίπτωση σάπισμα των ριζών.

Η λύση είναι απλή και έγκειται στη σωστή επιλογή του κασπώ.

Πρώτη επιλογή, κασπώ με μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή της πλαστικής γλάστρας, τουλάχιστον ένα με δύο δάκτυλα. Σε τέτοια μεγέθη το φυτό αερίζεται μια χαρά και μπορείτε και εσείς εύκολα να το ελέγχετε βάζοντας το δάκτυλό σας μέσα την επομένη από το πότισμα.

Αν υπάρχει υγρασία απλά σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν όχι, όλα καλά. Σιγά σιγά, με την εμπειρία θα δείτε αν συγκεντρώνεται υγρασία ανάλογα με την εποχή.  Ειδικά τον χειμώνα, είναι προτιμότερο το φυτό σας να μένει εκτός οποιουδήποτε κασπώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το πότισμα.

Advertisements

Επιλογή δεύτερη, κεραμικό κασπώ. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Ο πηλός επιτρέπει καλύτερο αερισμό κάθε εποχή. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να ελέγχετε τίποτα καθώς η περίσσια υγρασία περνάει προς τα έξω και εξατμίζεται στον αέρα κάτι που τα περισσότερα φυτά εκτιμούν ιδιαίτερα. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι τα κεραμικά επισμαλτωμένα κασπώ. Το σμάλτο δυστυχώς φράζει τους πόρους. Προσοχή λοιπόν!

Από την Αναστασία Τσαγκάρη
jenny.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα