Μην χασετε

«Διαζύγιο ύπνου»: Ο τρόπος να βελτιώσεις τη σχέση σου αν ο σύντροφος δεν σε αφήνει να κοιμηθείς το βράδυ

Αν ο σύντροφός σου σε κρατάει ξύπνια με το νυχτερινό ροχαλητό του ή σηκώνεται συχνά ή σου κλέβει το πάπλωμα ή απλά γενικά κάνει έναν ανήσυχο ύπνο, ίσως είναι καιρός για ένα διαζύγιο. Ένα διαζύγιο ύπνου, δηλαδή. Τι είναι πάλι αυτό, θα ρωτήσεις. Άκου λοιπόν…

Advertisements

Πολλά ζευγάρια που διακόπτουν ο ένας τη νυχτερινή ανάπαυση του άλλου, έχουν βρει καταφύγιο στον ξεχωριστό ύπνο και ανακάλυψαν ότι βοηθά όχι μόνο να κλείσουν μάτι, αλλά κάνει καλό και στη σχέση τους. Σύμφωνα με έρευνα του Slumber Cloud, το 12% των αμερικανικών ζευγαριών έχει καταθέσει αίτηση «διαζυγίου» ύπνου και το 30% το έχει συζητήσει.

«Ως ζευγάρι, αν σας αρέσει να κοιμάστε μαζί και το κάνετε χωρίς ο ένας να διαταράσσει τον ύπνο του άλλου, τότε αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι καλύτερη από ένα ζευγάρι που κοιμάται ξεχωριστά», λέει στο goodhousekeeping η Jennifer Adams, συγγραφέας του Sleeping Apart Not Falling Apart, που κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο από το σύζυγό της, τα τελευταία 15 χρόνια. «Εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια κατευθύνονται σε ξεχωριστά δωμάτια κάθε βράδυ και απολαμβάνουν μια γεμάτη ζωή και εξαιρετικές σχέσεις, επειδή απολαμβάνουν έναν καλό ύπνο κάθε βράδυ».

Ο χωριστός ύπνος μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σου

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους περισσότερους ενήλικες να έχουν τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα και η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου, καθώς και να επηρεάσει την υγεία σου. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα προβλήματα του ύπνου και τα προβλήματα των σχέσεων τείνουν να συμβαίνουν ταυτόχρονα και μια άλλη μελέτη του 2013 προσθέτει ότι όταν ένας σύντροφος κάνει έναν κακό ύπνο λόγω των νυχτερινών διαταραχών του άλλου, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη την επόμενη μέρα.

Όταν η Adams διεξήγαγε την έρευνα για το βιβλίο της, άκουσε από πολλά ζευγάρια που ανέφεραν το ροχαλητό, τις αναντιστοιχίες προγράμματος ύπνου, τις περιβαλλοντικές προτιμήσεις και τη διαρκή κίνηση στο κρεβάτι, ως τους λόγους που τα έκαναν να αποφασίσουν να κοιμούνται χωριστά. Και κάνοντας αυτή την επιλογή μπορεί πραγματικά να βελτιώσουν τη σχέση τους. «Μόλις πάρετε τον ύπνο που χρειάζεστε, μπορώ σχεδόν να εγγυηθώ ότι η σχέση θα ανθίσει γιατί δεν θα στερείται ο ύπνος», λέει. «Τα συναισθήματα της δυσαρέσκειας που συσσωρεύονται από την συνεχόμενη αυπνία κάθε νύχτα, είναι καταστροφικά για μια σχέση».

Η υγεία σου επίσης ωφελείται από τον καλύτερο ύπνο

Είναι δύσκολο να βρεις μια πτυχή της υγείας σου που δεν ωφελείται από τον αποκαταστατικό ύπνο, λέει στο goodhousekeeping, η εκπρόσωπος του National Sleep Foundation Natalie D. Dautovich. «Ανάμεσα σε πολλές άλλες λειτουργίες, ο υγιής ύπνος είναι σημαντικός για την επούλωση και την επιδιόρθωση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία, προάγοντας την υγιή γνωστική λειτουργία και προωθώντας μια υγιή ανοσολογική αντίδραση» εξηγεί.

Η υγεία σου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις από τον διαταραγμένο ύπνο, ακόμα και αν δεν θυμάσαι να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Προχωρούμε μέσα από πολλαπλά στάδια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παραμονής σε βαθύτερα στάδια ύπνου», εξηγεί. «Εάν ο ύπνος σου διακόπτεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να περάσεις περισσότερο χρόνο στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, τα οποία είναι λιγότερο αποκαταστατικά».

Advertisements

Πώς να ξεκινήσεις τη συζήτηση με τον σύντροφο σου για χωριστά κρεβάτια

Εάν θέλεις να δοκιμάσεις το «διαζύγιο ύπνου» για τον εαυτό σου, ο Adams λέει ότι η στιγμή και ο τόνος έχουν σημασία. «Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις γιατί θέλεις να κοιμηθείτε χωριστά και να είσαι πολύ σαφής στον σύντροφό σου ότι δεν είναι πράξη απόρριψης», συνιστά. «Πρέπει να αποδείξεις ότι δεν προσπαθείς να αποφύγεις το σύντροφό σου και ότι είσαι επικεντρωμένη στην εξεύρεση ενός περιβάλλοντος που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλά».

Η Adams συνιστά να επιλέξεις μια περίοδο που και οι δύο έχετε αρκετό χρόνο να μιλήσετε και να εξηγήσεις προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους θέλεις να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε χωριστά. Άκουσε τον συντροφο σου και κάνε ότι μπορείς για να τον καθησυχάσεις, ειδικά εάν εκφράσει αίσθημα ενόχλησης ή απόρριψης. Και να συνειδητοποιήσεις ότι το διαζύγιο ύπνου μπορεί να μην είναι μια συζήτηση που τελειώνει αμέσως. Πολλά ζευγάρια χρειάζονται χρόνο, δοκιμή και λάθη, για να βρουν τις καλύτερες ξεχωριστές καταστάσεις ύπνου γι ‘αυτούς, καθώς οι συμφωνίες ύπνου μπορούν να είναι τόσο ξεχωριστές όσο και η ίδια η σχέση σου. «Κάθε ζευγάρι θα γνωρίζει τα όρια επικοινωνίας του και τι θεωρούν οι σύντροφοι ως σημαντικά στοιχεία», λέει.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα