Μην χασετε

Διάρκεια περιόδου: 8 περιπτώσεις που είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό

Η διάρκεια της έμμηνου ρύσης μπορεί να σας μπερδέψει κάποιες φορές.

 

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η μέση διάρκειά της κυμαίνεται από δύο έως επτά ημέρες.

Εκτός από τη φυσιολογική διάρκεια της περιόδου γενικά, η περίοδος κάθε γυναίκας έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Advertisements

Εάν η περίοδός σας διαρκεί μία ή δύο ημέρες περισσότερο ή λιγότερο απ’ ότι συνήθως, αλλά δεν έχετε κάποιο άλλο σύμπτωμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Εάν όμως η περίοδος διαρκεί 10 ημέρες ή περισσότερο, ή αλλάξει ξαφνικά η διάρκειά της για τρεις ή περισσότερους κύκλους στη σειρά, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

 

Δείτε 8 προβλήματα που σχετίζονται με την περίοδο που διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό:

Advertisements

 

Ενδομήτρια σπειράματα:

Πρόκειται για μέθοδο αντισύλληψης, κατά την οποία ο γιατρός τοποθετεί μια ευέλικτη πλαστική συσκευή με ένα καλώδιο χαλκού στο εσωτερικό της μήτρας. Το κάτω μέρος της συσκευής αποτελείται από πολυαιθυλένιο. Το χάλκινο σύρμα προκαλεί αλλαγές στη χημεία στο εσωτερικό της μήτρας και εμποδίζει το σπέρμα να γονιμοποιήσει. Μπορούν να μείνουν στη μήτρα για διάστημα έως πέντε (5) ετών.

Τα ενδομήτρια σπειράματα αποτελούν μια από τις πιο κοινές αιτίες επιμήκυνσης της περιόδου στις νεότερες γυναίκες, αιμορραγίας και γενικά «βαριάς» περιόδου. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από τρεις κύκλους και η περίοδός σας δεν επανέρχεται στην προ της τοποθέτησης του σπειράματος κατάστασης, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Ίσως πρέπει να αφαιρεθεί ή το συγκεκριμένο σπιράλ να μην ταιριάζει στο σώμα σας.

 

Advertisements

Εγκυμοσύνη:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια κοινή αιτία μη φυσιολογικής εμμηνόρροιας, είναι η εγκυμοσύνη, ενώ μπορεί να απουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα, όπως η ναυτία. Κάθε φορά που μια γυναίκα έχει ασυνήθιστη αιμορραγία, πρέπει να κάνει εξέταση αίματος για να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

 

Πολύποδες μήτρας / ινομυώματα:

Οι ανωμαλίες της μήτρας, όπως οι πολύποδες ή τα ινομυώματα, μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένες περιόδους επειδή αλλοιώνουν την ενδομητρική κοιλότητα και οδηγούν σε αυξημένη ροή αίματος. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε: οι πολύποδες και τα ινομυώματα είναι συνηθισμένα και το 70-90% των γυναικών παρουσιάζουν τέτοιες καταστάσεις πριν την ηλικία των 50.

Αυτές οι καλοήθεις αναπτύξεις συχνά δεν έχουν συμπτώματα και αν το κάνουν, είναι συνήθως οι παρατεταμένες περίοδοι. Ο γιατρός σας θα τα ελέγξει και αν προκαλούν πόνο ή μεγαλώνουν πολύ, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

 

Πρόωρη αποβολή:

Οι πρόωρες αποβολές είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Περίπου οι μισές εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή πριν καν η γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος. Η πρόωρη αποβολή μοιάζει συνήθως με βαριά περίοδο, η οποία συνοδεύεται από μεγάλη αιμορραγία, έντονο πόνο στην κοιλιά και πηχτούς θρόμβους αίματος. Περίπου μία στις 100 γυναίκες υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές.

 

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών:

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για κύστες που αναπτύσσονται στις ωοθήκες, εμποδίζοντας την ωρίμανση των ωαρίων και συχνά προκαλούν υπογονιμότητα. Το σύνδρομο έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στις ορμόνες, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους, υπερβολική τριχοφυΐα και παρατεταμένες περιόδους.

 

Αντισύλληψη:

Οτιδήποτε παρεμβαίνει στις ορμόνες σας μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση της περιόδου σας. Αυτό ισχύει για όλες τις μεθόδους αντισύλληψης, από τα χάπια και τα αυτοκόλλητα επιθέματα μέχρι τον κολπικό δακτύλιο και τα εμφυτεύματα. Το καλό είναι ότι έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικές μεθόδους, οπότε αν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται καλά σε μία από αυτές, μπορείτε να δοκιμάσετε μία άλλη.

Η διάρκεια της περιόδου είναι ένας παράγοντας που θα αξιολογήσει ο γιατρός σας για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια μέθοδος αντισύλληψης σας ταιριάζει.

 

Παθήσεις:

Είναι σπάνιο μεν, αλλά οι υπερβολικά μεγάλες περίοδοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης ασθένειας, όπως ασθένεια του αίματος ή καρκίνος. Η ανώμαλη κολπική αιμορραγία, όπως η αιμορραγία μετά το κολπικό σ∈ξ, η αιμορραγία μεταξύ περιόδων και οι μακρύτερες και βαρύτερες περίοδοι, είναι από τα πρώτα και μερικές φορές το μόνα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικά τεστ ΠΑΠ και εξετάσεις για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και να ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό γυναικείων καρκίνων.

 

Περιεμμηνόπαυση:

Οι εκδηλώσεις του εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου ξεκινούν μερικά χρόνια πριν την τελευταία έμμηνο ρύση. Η μεταβατική αυτή περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας μέχρι την οριστική παύση της εμμηνορρυσίας ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι 6-7 χρόνια και τελειώνει τον πρώτο χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Ωστόσο παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις τόσο ως προς την έναρξη όσο και ως προς τη διάρκεια και την ένταση με την οποία η κάθε γυναίκα την βιώνει.

Περίπου το 90% των γυναικών παρουσιάζουν αλλαγές στη συχνότητα και την ποσότητα του αποβαλλόμενου αίματος στην περιεμμηνόπαυση. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι περίοδοί σας είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες, οι κύκλοι αραιώνουν και παρατηρείτε αλλαγές στην εμμηνόρροιά σας.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα