Μην χασετε

Δείτε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν τρώμε πολλή ζάχαρη

Όλοι αγαπάμε τις γλυκές απολαύσεις. Αλλά η πολλή ζάχαρη στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία, σε διαβήτη τύπου 2 και σε οδοντικά προβλήματα.

Advertisements

Και ενώ γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να τρώμε πολλά γλυκά, μερικές φορές είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Είναι σαν ο εγκέφαλός μας να είναι να θέλει αυτές τις τροφές.

Όταν τρώμε γλυκά τρόφιμα, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου – το οποίο ονομάζεται σύστημα ντοπαμίνης – ενεργοποιείται. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που απελευθερώνεται από τους νευρώνες και μπορεί να σηματοδοτήσει ότι αυτό γεγονός ήταν θετικό.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον εγκέφαλο όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη;

Μπορεί η ζάχαρη να εθίσει τον εγκέφαλο; Ο εγκέφαλος μεταμορφώνεται και επανασυνδέεται συνεχώς μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Αυτή η επανασύνδεση μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής. Η επανειλημμένη ενεργοποίηση της οδού ανταμοιβής με φάρμακα ή με την κατανάλωση πολλών ζαχαρωδών τροφίμων προκαλεί την προσαρμογή του εγκεφάλου σε συχνή διέγερση, οδηγώντας σε ένα είδος ανοχής.

Στην περίπτωση των γλυκών , αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα για να έχουμε το ίδιο συναίσθημα ανταμοιβής – ένα κλασικό χαρακτηριστικό του εθισμού.

Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ επιστημόνων και κλινικών ιατρών. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι μπορεί να γίνετε σωματικά εξαρτημένοι από ορισμένα φάρμακα, συζητείται εάν μπορείτε να είστε εθισμένοι σε τρόφιμα, όπως η ζάχαρη.

Ο εγκέφαλος θα θέλει όλο και περισσότερη ζάχαρη. Ανεξαρτήτως της ανάγκης μας για φαγητό με σκοπό τροφοδοτήσουμε το σώμα μας, πολλοί άνθρωποι τρώνε απλά είδανε ένα γλυκό. Έρευνα σε αρουραίους έχει δείξει ότι η κατανάλωση μια διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να μεταβάλει τους ανασταλτικούς νευρώνες. Οι αρουραίοι που τρέφονται με ζάχαρη ήταν επίσης λιγότερο ικανοί να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και να λάβουν αποφάσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν πόσο ήθελαν να τρώνε τροφές για σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όταν νιώθουν πεινασμένοι σε σχέση με το πότε είχαν φάει πρόσφατα. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αξιολόγησαν τις επιθυμίες τους για σνακ υψηλότερες, ακόμη και όταν δεν τους πεινούσαν.

Αυτό υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη θα μπορούσε να ενισχύσει τους πόθους – δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, με αποτέλεσμα να αναζητάμε όλο και περισσότερες γλυκές τροφές.

Advertisements

Η ζάχαρη μπορεί να διαταράξει τη μνήμη. Μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι ο ιππόκαμπος – το κέντρο μνήμης. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ήταν λιγότερο ικανοί να θυμηθούν αν είχαν δει αντικείμενα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες πριν.

Πώς να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από τη ζάχαρη;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να περιορίσουμε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων στο 5% της ημερήσιας πρόσληψης των θερμίδων μας, η οποία είναι 25g (έξι κουταλάκια του γλυκού).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος Καναδός ενήλικας καταναλώνει 85 γραμμάρια (20 κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρη την ημέρα, αυτό είναι μια μεγάλη διατροφική αλλαγή για πολλούς.

Παρόλο που δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τις συνήθειες σας, όπως να τρώτε επιδόρπιο, εάν τα καταφέρετε ο εγκέφαλός σας στο τέλος θα σας ευχαριστήσει.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα