Μην χασετε

Δείτε πως μπορεί ο καφές να διευκολύνει το αδυνάτισμα

Ο καφές, το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο, μπορεί να καταπολεμά έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημόσιας υγείας: την παχυσαρκία.

Ο καφές μπορεί να διευκολύνει το αδυνάτισμα, διεγείροντας τη δραστηριότητα του καφέ σωματικού λίπους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το καφέ σωματικό λίπος (brown fat) παράγει θερμότητα κυρίως μέσω της καύσης θερμίδων (θερμογένεση). Επομένως, όσο πιο λειτουργικό είναι, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται.

«Είναι η πρώτη μελέτη με ανθρώπους που δείχνει ότι κάτι που τρώμε ή πίνουμε ασκεί άμεση επίδραση στη λειτουργικότητα του καφέ λίπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Michael Symonds,  καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Advertisements

Και συνέχισε: «Ο πιθανός αντίκτυπος αυτού του ευρήματος είναι αρκετά σημαντικός. Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημοσίας Υγείας, ενώ συνοδεύεται και από μια αληθινή επιδημία διαβήτη. Το καφέ λίπος θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα της λύσης για την αντιμετώπιση και των δύο».

Όχι μόνο στα βρέφη

Επί δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι το καφέ σωματικό λίπος υπάρχει μόνο στα μωρά των ανθρώπων και στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, εντοπίστηκε και στο σώμα ενηλίκων ανθρώπων.

Το καφέ λίπος είναι διαφορετικό από το λευκό σωματικό λίπος, το οποίο είναι αυτό που δημιουργείται από την υπερκατανάλωση θερμίδων.

«Το καφέ λίπος λειτουργεί με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Εκτός από τη θερμότητα που παράγει με καύση του αποθηκευμένου λευκού λίπους, συμβάλλει στο μεταβολισμό των σακχάρων. Οι λειτουργίες αυτές συχνά παρατηρούνται σε αντίδραση στο κρύο», εξήγησε ο Dr Symonds.

Advertisements

Οι ερευνητές σκέφτηκαν πως, αν έβρισκαν έναν τρόπο να διεγείρουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους, θα υπήρχαν οφέλη για τον οργανισμό. Θα μπορούσε,, λ.χ., να βελτιωθεί η ρύθμιση του σακχάρου, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (π.χ. χοληστερόλης), αλλά και το αδυνάτισμα.

Σε βλαστοκύτταρα και ανθρώπους

Ο καφές ήταν το ιδανικό ρόφημα για τη μελέτη τους, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να επιταχύνει το αδυνάτισμα. Ο καφές φαίνεται επίσης πως αυξάνει και τις καύσεις του οργανισμού.

Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά σε βλαστοκύτταρα αν η καφεΐνη, που είναι διεγερτική, θα αύξανε τη θερμογένεση στο καφέ λίπος. Όπως διαπίστωσαν, αυτό ήταν εφικτό με συγκεκριμένη δόση της ουσίας.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υψηλής τεχνολογίας απεικονιστικές μεθόδους για να μελετήσουν τα αποθέματα καφέ λίπους στον λαιμό ομάδας εθελοντών. Κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ, η θερμογένεση στον λαιμό τους αυξανόταν.

Αντιθέτως, η κατανάλωση νερού δεν επηρέαζε τη δραστηριότητα του καφέ λίπους.

Advertisements

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξακριβώσουν ποιο ακριβώς συστατικό του καφέ είναι υπεύθυνο για τη θερμογένεση έπειτα από την κατανάλωση καφέ.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Τα ευρήματα αυτά είναι βέβαια προκαταρκτικά. Αν, όμως, εσείς θέλετε να τα δοκιμάσετε στον εαυτό σας πίνοντας καφέ, φροντίστε τουλάχιστον να τον πίνετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη και γάλα, συνιστούν οι ειδικοί.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα