Μην χασετε

Δίαιτα και σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας για άμεση αντιμετώπιση

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στα μπούτια, στους γλουτούς, στα μπράτσα, αλλά και στην κοιλιά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα, ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παίζει και η διατροφή.

Advertisements

Ακολουθώντας λοιπόν ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής με διατροφή κατά της κυτταρίτιδας και άσκηση, μπορείτε να μειώσετε αισθητά την εμφάνιση της. Αν μάλιστα συνδυαστεί με μάσκες ή έλαια κατά της κυτταρίτιδας, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και άμεσο.

Στη συνέχεια θα δείτε μια λίστα με τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε προκειμένου να φύγει η κυτταρίτιδα όσο περισσότερο γίνεται, καθώς και ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δίαιτας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα:

Η διατροφή κατά της κυτταρίτιδας ξεκινάει από την γνώση των βασικών ομάδων τροφών που θα πρέπει να αποφεύγετε προκειμένου να την καταπολεμήσετε. Ακολουθεί μια σειρά από τροφές κατά της κυτταρίτιδας και εναλλακτικές για την αντικατάσταση τους.

Επιτραπέζιο αλάτι:

Το αλάτι αποτελεί ένα τρόφιμο που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία κυτταρίτιδας. Ο λόγος είναι πως προκαλεί κατακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία του αίματος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να το αποφεύγετε ή ιδανικά να το αντικαταστήσετε με θαλασσινό αλάτι. Σε αντίθεση με το επιτραπέζιο που περιέχει μόνο χλωριούχο νάτριο, το θαλασσινό αλάτι περιέχει πολλά ορυκτά και ενώσεις ιχνοστοιχείων. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική θαλασσινό νερό που θα βρείτε σε κάποια σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής και δίαιτας.

Λευκή ζάχαρη:

Πρόκειται για ένα γλυκαντικό συστατικό που κάνει πολλά ροφήματα, φαγητά και γλυκά πολύ πιο λαχταριστά, ωστόσο δεν περιέχει καθόλου θρεπτικά συστατικά, παρά μόνο κενές θερμίδες όπως αποκαλούνται. Είναι μια επεξεργασμένη γλυκαντική ουσία που αποτελεί τον Νο 1 λόγο δημιουργίας της κυτταρίτιδας και της αύξησης του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται και να αντικαθίσταται από υγιεινά γλυκαντικά υποκατάστατα όπως η καστανή ζάχαρη, το μέλι και η ζάχαρη από ζαχαρότευτλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επενδύσετε στο σιρόπι σφενδάμου, τα φυσικά σιρόπια φρούτων (από μήλο, αχλάδι κλπ), την μελάσα από δημητριακά (ρυζιού, κριθαριού κλπ) και το νέκταρ αγάβης.

Τηγανητά:

Είναι πλούσια σε λιπαρά και τις περισσότερες φορές κακής ποιότητας, τα οποία όταν θερμανθούν πάνω από ένα όριο δημιουργούν τοξικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες αποθηκεύονται μακριά από ζωτικά όργανα για να περιορίσουν τους κινδύνους, αλλά οδηγούν στην δημιουργία κυτταρίτιδας. Για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας περιορίστε τα τηγανητά και προτιμήστε μαγειρευτά στο φούρνο, στον ατμό ή σε γουόκ.

Δίαιτα και σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας για άμεση αντιμετώπιση (2)

Επεξεργασμένα τρόφιμα:

Τροφές όπως το λευκό αλεύρι, ψωμί κλπ που είναι επεξεργασμένες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, διότι δεν χωνεύονται εύκολα και συσσωρεύουν τοξίνες στο σώμα. Αν όμως επενδύσετε σε τρόφιμα ολικής αλέσεως που είναι πιο εύπεπτα, θα πετύχετε πιο εύκολα την αντιμετώπιση και μείωση της κυτταρίτιδας που επιθυμείτε. Προσοχή όμως, παν μέτρον άριστον. Τι σημαίνει αυτό; Πως η συχνή κατανάλωση υδατανθράκων ολικής άλεσης μπορεί να δημιουργήσει πλεόνασμα ενέργειας στον οργανισμό, το οποίο ενδέχεται να μετατραπεί σε λίπος. Επομένως, φροντίστε να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιορίσει την κυτταρίτιδα, με αμυλούχες τροφές ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και πρωτεΐνες.

Advertisements
Πρόχειρο φαγητό:

Μπορεί το γρήγορο φαγητό όπως μπέργκερ, σάντουιτς, προμαγειρεμένα, γλυκά κλπ να είναι γευστικό και λαχταριστό, ωστόσο είναι και ο καλύτερος σύμμαχος της κυτταρίτιδας αφού είναι πλούσιο σε ουσίες που την δημιουργούν. Τέτοιες τροφές περιέχουν επεξεργασμένο αλεύρι και αλάτι, ζάχαρη και τρανς λιπαρά, ουσίες που στερούνται θρεπτικών συστατικών και είναι επικίνδυνες για την υγεία αν καταναλώνονται πολύ συχνά σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, το junk food συνήθως προκαλεί εθισμό λόγω του αλατιού, της ζάχαρης κλπ που περιέχει και χρειάζεται να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες για να χορτάσετε, ενθαρρύνοντας έτσι την παχυσαρκία και την κυτταρίτιδα.

Αλκοόλ:

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ αποτελεί και πάλι αυτό που λέμε κενές θερμίδες. Πρόκειται για θερμίδες που δεν προσφέρουν κάτι θρεπτικό στον οργανισμό, αλλά συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Η δημιουργία της κυτταρίτιδας από την κατανάλωση ποτών ωστόσο δεν είναι άμεση. Το αλκοόλ έχει την ικανότητα να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, να κάνει κατακράτηση υγρών και να αποθηκεύει περισσότερο λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Προκειμένου λοιπόν να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή κατά της κυτταρίτιδας, αντικαταστήστε τα ποτά με φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη, ροφήματα ή νερό.

Αξίζει να σημειωθεί πως και τα αναψυκτικά, ακόμη κι αν είναι light, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Τροφές κατά της κυτταρίτιδας:

Ανακαλύψτε παρακάτω μερικές από τις τροφές που η κατανάλωση τους βοηθά στην καταπολέμηση της όψης του φλοιού πορτοκαλιού. Πρόκειται για μια λίστα με φρούτα, λαχανικά, ροφήματα, αλλά και γλυκά που συνθέτουν μια ισορροπημένη διατροφή κατά της κυτταρίτιδας.

Μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη:

Περιέχει φυσικό κακάο που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την λειτουργία των κυττάρων και να διασπούν το λίπος. Επίσης, διαθέτει καφεΐνη που αφυδατώνει τα λιποκύτταρα που αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα.

Λιπαρά ψάρια όπως σολομός και σκουμπρί:

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που διασπούν τα λιποκύτταρα και σε Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία τείνουν να ενισχύσουν το δέρμα (ιστούς και ίνες) και να αποκαταστήσουν τις φλεγμονές, ενδυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό και λεμφικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμυνα του οργανισμού κατά της κυτταρίτιδας.

Δίαιτα και σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας για άμεση αντιμετώπιση (3)

Μπρόκολο:

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αλλά και σε άλφα λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει την ικανότητα να βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου. Το κολλαγόνο ως γνωστόν είναι ένα συστατικό στοιχείο της επιδερμίδας που δεν επιτρέπει την δημιουργία κυτταρίτιδας.

Advertisements
Πράσινο τσάι:

Όπως και το τσάι με τζίντζερ, είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες αυξάνουν και επιταχύνουν τον μεταβολισμό και το κάψιμο του λίπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φυσικό τρόπο. Επίσης έχει διουρητικές και αδυνατιστικές ιδιότητες, που οδηγούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μάλιστα ο συνδυασμός των κατεχινών με την μικρή ποσότητα καφεΐνης που διαθέτει το πράσινο τσάι εξαλείφουν τις τοξίνες και αφυδατώνουν τα λιποκύτταρα που πιέζουν την επιδερμίδα και δημιουργούν την όψη του φλοιού πορτοκαλιού.

Προσοχή όμως, δεν θα πρέπει να κάνετε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης διότι θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο οργανισμός θα αφυδατωθεί πολύ και θα κάνει κατακράτηση υγρών και τοξινών, αυξάνοντας το αποθηκευμένο λίπος κάτω από το δέρμα.

Πιπεριά τσίλι και πιπέρι καγιέν:

Περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση του συνδετικού ιστού, καταπολεμώντας έτσι την κυτταρίτιδα. Επίσης, η καψαϊκίνη που είναι ένα από τα βασικά τους στοιχεία, ενισχύει τον μεταβολισμό μετά την κατανάλωση τους μέχρι και 25% για 3 ώρες. Ως αποτέλεσμα, με την κατανάλωση πιπεριάς τσίλι και πιπεριού καγιέν καίγονται περισσότερες θερμίδες, βελτιώνεται η ροή του αίματος και μειώνεται η αποθήκευση λίπους.

Δίαιτα και σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας για άμεση αντιμετώπιση (4)

Μούρα:

Η ομάδα των μούρων είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία διώχνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας την κυτταρίτιδα. Από την άλλη μεριά, η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, όπως και στα εσπεριδοειδή – πορτοκάλια, αυξάνει τα επίπεδα του κολλαγόνου, διατηρώντας την επιδερμίδα νεανική και σφριγηλή.

Ανανάς:

Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που μειώνει την κυτταρίτιδα μέσα από την αποτοξίνωση και την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.

Μπανάνα:

Αυτό το πλούσιο σε κάλιο φρούτο που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές πως παχαίνει, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό σύμμαχο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6 και έχει την ικανότητα να τονώνει το φλεβικό σύστημα και επομένως την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, μειώνει την κατακράτηση υγρών και καθαρίζει τον οργανισμό από τα περιττά στοιχεία.

Αβοκάντο:

Αν και πολύ «βουτυρένιο» σε υφή και γεύση, το αβοκάντο διαθέτει καλά λιπαρά οξέα. Αυτά είναι ιδανικά στην διατροφή κατά της κυτταρίτιδας, αλλά και στην βελτίωση της όψης της επιδερμίδας και της κυκλοφορίας του αίματος.

Καρπούζι & πεπόνι:

Τα δυο αυτά άκρως καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν ένα ποτήρι νερό σε κάθε φέτα τους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δίνουν λίγες θερμίδες, ενώ η κατανάλωση τους βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.

Σπαράγγια:

Είναι γνωστό πως ενδυναμώνουν το φλεβικό σύστημα και διατηρούν την πίεση του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C (που αποτοξινώνει τον οργανισμό), καθώς και σε φολικό οξύ, το οποίο έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Επειδή το άγχος αποτελεί έναν από τους παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα, η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της.

Δίαιτα και σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας για άμεση αντιμετώπιση (5)

Ξηροί καρποί:

Είναι από μόνοι τους μια πλήρης τροφή με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Απλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να είναι ανάλατοι. Μία χούφτα την ημέρα είναι αρκετή.

Γενικές συμβουλές στη διατροφή για κυτταρίτιδα και σύσφιξη:

Η διατροφή κατά της κυτταρίτιδας όμως δεν βασίζεται μόνο στις τροφές που πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνετε. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Ανακαλύψτε λοιπόν κάποια βασικά διατροφικά μυστικά που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας προκειμένου να μειώσετε αισθητά την κυτταρίτιδα.

Καθοριστικής σημασίας είναι η μεγάλη κατανάλωση νερού και υγρών που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Επειδή, τα λιποκύτταρα αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και δημιουργούν την όψη του φλοιού πορτοκαλιού είναι περισσότερο εμφανή όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε τουλάχιστον 2-4 λίτρα νερό και υγρά χωρίς ζάχαρη ή καφεΐνη την ημέρα, καθώς και τροφές πλούσιες σε αυτό.

Δίαιτα και σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας για άμεση αντιμετώπιση (6)

Εξίσου σημαντικό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν κατακράτηση και είναι πλούσιες σε αλάτι. Πείτε λοιπόν όχι στα παστά τρόφιμα, τα πατατάκια, το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό, τα αλμυρά τυριά, καθώς και τις κονσέρβες.

Η κατανάλωση λιπών, κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους, θα πρέπει επίσης να είναι περιορισμένη, καλύπτοντας λιγότερο από 10% της ημερήσιας διατροφής. Αποφύγετε λοιπόν λιπαρά κρέατα, μαγιονέζες, κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, τηγανητά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά, καθώς και ζωικά βούτυρα. Προτιμήστε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και πολυακόρεστα, σαν τα φυτικά λάδια και τα λιπαρά ψάρια. Και πάλι όμως το ποσοστό κατανάλωσης τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%-15%.

Τέλος, οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφή κατά της κυτταρίτιδας. Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την καλύτερη πέψη της τροφής.

Δίαιτα για κυτταρίτιδα και κάψιμο λίπους:

Παρακάτω θα βρείτε μια ενδεικτική, αυστηρή και εξπρές δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας με απώλεια βάρους περίπου 2,5 κιλά σε μια εβδομάδα. Οι ημερήσιες θερμίδες του διατροφικού αυτού πλάνου είναι περίπου 1.200.

Μετά το τέλος της εβδομαδιαίας δίαιτας κατά της κυτταρίτιδας θα πρέπει να μπείτε σταδιακά και με προσοχή στην κανονική διατροφή. Διαφορετικά, υπάρχει φόβος να πάρετε ξανά τα κιλά που χάσατε.

Δίαιτα και σωστή διατροφή κατά της κυτταρίτιδας για άμεση αντιμετώπιση (7)

Πρωινό:

– Τσάι χωρίς ζάχαρη
– 1 ποτήρι γάλα με 1,5% λιπαρά ή 1 φρέσκο χυμό φρούτων
– 2 φρυγανιές με 30 γραμμάρια άπαχο τυρί

Μεσημεριανό:

1η μέρα: 1 μερίδα σουβλάκι κοτόπουλο και σαλάτα εποχής
2η μέρα: 1 τονοσαλάτα με 1 φλιτζάνι ρύζι
3η μέρα: 1 μερίδα μπιφτέκια και σαλάτα εποχής
4η μέρα: Ομελέτα με 2 αβγά και σαλάτα εποχής
5η μέρα: 1 μερίδα ψητό κοτόπουλο
6η μέρα: 1 μερίδα ψάρι και σαλάτα εποχής
7η μέρα: 1 μερίδα άπαχο φιλέτο και σαλάτα εποχής

Advertisements

Απογευματινό:

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:

– 1 γιαούρτι με 2% λιπαρά
– 1 φρούτο
– 1 χυμό φρούτων
– 1 φρυγανιά με 30 γραμμάρια άπαχο τυρί
– Πράσινο τσάι

Βραδινό:

1η μέρα: 1 γιαούρτι με 2% λιπαρά και 2 φρούτα
2η μέρα: 1 γιαούρτι με 2% λιπαρά
3η μέρα: 1 αβγό βραστό και σαλάτα εποχής
4η μέρα: 2 μέτριες βραστές πατάτες και βραστά λαχανικά
5η μέρα: Σαλάτα χωριάτικη
6η μέρα: 1 τοστ και σαλάτα εποχής
7η μέρα: Φρουτοσαλάτα

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα