Μην χασετε

Δίαιτα αποτοξίνωσης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την ξεκινήσεις

Η «αποτοξίνωση» είναι από τις δημοφιλείς λέξεις στον χώρο της διατροφής και η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα από το σώμα, με σκοπό να είμαστε υγιείς.

Όμως το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω και ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν έχουν επιστημονική βάση. Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Και τι σημαίνει αυτό; Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ανεπιθύμητες ουσίες, ενώ ακόμη και το ίδιο το σώμα παράγει ανεπιθύμητες ουσίες που πρέπει να αποβάλει.

Τι μπορείτε να φάτε και τι δεν μπορείτε σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης. 

Αυτό εξαρτάται από την αποτοξίνωση που ακολουθείτε. Ορισμένες δίαιτες περιλαμβάνουν μόνο χυμούς ή φρούτα και λαχανικά και συνήθως είναι σύντομες, αφού δεν είναι εφικτό να τις ακολουθήστε μακροπρόθεσμα.

Το αν μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι ασφαλής εξαρτάται από το σχέδιο και πόσο καιρό θα την ακολουθείτε. Το σίγουρο είναι πως θα πεινάσετε και μπορεί να αισθανθείτε αδύναμοι. Ενώ πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν χαμηλή ενέργεια, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μυϊκοί πόνοι, κόπωση , αίσθημα ζάλης και ναυτίας .

Advertisements

Πολλές αποτοξινώσεις είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, τα οφέλη των οποίων είναι πολλά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Η ποικιλία στη διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως είναι πολύ άκαμπτες και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε τα ίδια ξανά και ξανά.

Μπορεί όμως να λειτουργήσει μια δίαιτα αποτοξίνωσης; 

Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε μερικά κιλά, αλλά πιθανότατα θα τα πάρετε και πάλι πίσω. Ενώ στο τέλος δεν θα έχετε καταφέρει τίποτα.

Εάν ο στόχος σας είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού σας, μην χάνετε χρόνο ή χρήματα. Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Και τι σημαίνει αυτό; Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ανεπιθύμητες ουσίες, ενώ ακόμη και το ίδιο το σώμα παράγει ανεπιθύμητες ουσίες που πρέπει να αποβάλει.

Έτσι το ρόλο της αποτοξίνωσης τον παίζουν τα όργανα μας, όπως το συκώτι και οι νεφροί, προκειμένου να είμαστε υγιείς. Επίσης κάθε φορά που ακολουθείτε μια υποθερμιδική διατροφή, το σώμα σας παράγει χημικές ενώσεις, τις κετόνες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Advertisements

Ο μόνος τύπος δίαιτας – αποτοξίνωσης που αξίζει τον κόπο είναι αυτός που περιορίζει τα επεξεργασμένα, πλούσια σε λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα και τα αντικαθιστά με περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά .

Είναι καλές οι δίαιτες αποτοξίνωσης σε ορισμένες παθήσεις;

Όχι μόνο οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι καλές για άτομα με ιατρικές παθήσεις, αλλά θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς. Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη ή έχουν θετική επίδραση στην καρδιά. Επίσης μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες για όσους έχουν διαβήτη. Κάθε δίαιτα που περιορίζει σοβαρά αυτό που τρώτε μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε ανεπάρκεια βιταμινών.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν ακόμα ένα τρικ, παρά μια διατροφική πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού και όχι ό,τι διαβάζετε ή ακούτε κατά καιρούς από το διαδίκτυο και τους φίλους.

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα