Μην χασετε

Δέσποινα Καμπούρη: «Οι άνθρωποι είτε σε εμπνέουν, είτε σε εξαντλούν. Κάνε προσεκτική επιλογή!»

Τελικά είναι όλα στο μυαλό. Αν το καλοσκεφτείς, το τι θα πάρεις μέσα σου έχει να κάνει με το κατά πόσο έχεις εκπαιδεύσει σωστά τον εγκέφαλό σου να αγνοεί ή όχι ανθρώπους και καταστάσεις που σου δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα.

Advertisements

 

Δώσε βάση σε αυτό που σου γράφω: «Κατά πόσο έχεις εκπαιδεύσει σωστά τον εγκέφαλό σου να αγνοεί ή όχι» και επουδενί «Να αντιλαμβάνεται ή όχι». Διότι η αντίληψη έχει στενή σχέση με το IQ. Ή την έχεις ή δεν την έχεις. Δε θα μπορούσα να πω «κάνε πως δεν το βλέπεις», γιατί είναι τελείως κουτό. Το θέμα είναι να το δεις αλλά να το αγνοήσεις. Το θέμα είναι να γνωρίζεις την αλήθεια και να συμπεριφέρεσαι σα να μην ξέρεις για να μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου. Και την κατάλληλη στιγμή να δράσεις. Δυναμικά και χωρίς περιθώριο ήττας. Καταλαβαίνεις τι εννοώ, έτσι δεν είναι;

 

Τοξικοί άνθρωποι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρξουν. Και πώς μπορείς να τους αναγνωρίσεις; Έχουν συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά: 1. Πάντοτε βρίσκουν αρνητικά σε οποιαδήποτε περίσταση. 2. Τείνουν να μεταφέρουν την αρνητική τους ενέργεια στους γύρω τους.

Τους τοξικούς ανθρώπους μπορεί να μη τους καταλάβεις αμέσως. Κι αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με την εξυπνάδα. Πόσες φορές σου έχει τύχει να πεις για κάποιον φίλο σου ή ακόμα και για εσένα την ίδια «Μα πώς την πάτησα έτσι; Πώς δεν τον κατάλαβα από την αρχή;». Επίσης πιστεύω ότι οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι απαραιτήτως και κακοί. Είναι άνθρωποι που συνήθως παλεύουν με δικά τους φαντάσματα, κακοπερνούν ή εν πάσει περιπτώσει δε ζουν τη ζωή που θα ήθελαν οπότε η παρηγοριά τους είναι να μεταδίδουν αρνητική ενέργεια για να μοιάζουν κι άλλοι άνθρωποι με αυτούς και να μη νιώθουν μειονότητα.

 

Και πώς τους αντιμετωπίζουμε; Η αδιαφορία φαίνεται εύκολη στο να την λες αλλά θέλει ιδιαίτερη τεχνική για να την εφαρμόσεις. Όμως πρέπει να φαίνεται φυσική για να είναι αποτελεσματική.

Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη τακτική, τη μέθοδο της «γκρι πέτρας». Ουσιαστικά, το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να γίνεις βαρετή και να μην δείχνεις ενδιαφέρον. Έτσι, το τοξικό άτομο αποθαρρύνεται να σε χειραγωγήσει, που είναι και ο στόχος του. Μίλησέ του με ουδέτερη φωνή, ξεκίνα να μιλάς για βαρετά θέματα και δώσε γενικές απαντήσεις. Όταν τα θέματα είναι γενικά, ο τοξικός άνθρωπος δεν ζει το δράμα του και δεν έχει τίποτα να σχολιάσει για να σε κάνει να νιώσεις μίζερη. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Δεν μιλάμε ποτέ για προσωπικά μας ζητήματα σε τοξικούς ανθρώπους. Είναι το… ψωμάκι τους. Καταπιάνονται με τον δικό σου προβληματισμό και σου τον παρουσιάζουν σαν το τέλος του κόσμου.

Advertisements

 

Είναι οι φίλοι – βαμπίρ που έχουν την τάση να σε ρουφούν με έξυπνους τρόπους, να εισχωρούν στην καθημερινότητά σου και να βασίζονται σε εσένα πέραν του φυσιολογικού. Σε στραγγίζουν συναισθηματικά και σε κάνουν να νιώθεις εξαντλημένη.

Πρόσφατα, συνειδητοποίησα ότι απέφευγα να μοιράζομαι όμορφες και χαρούμενες στιγμές μου με συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι συστηματικά απαισιόδοξοι, με αποτέλεσμα να μην είμαι ο εαυτός μου. Όταν το κατάλαβα, ήξερα ότι ήταν η ώρα να σταματήσουμε να είμαστε φίλοι. Ήταν μία δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή και δεν το έχω μετανιώσει.
Προς Θεού. Δεν είπα να περιτριγυρίζεσαι από χαζοχαρούμενους που όλα τα βλέπουν ωραία. Λέω απλώς να έχεις αληθινούς φίλους που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σου και το θετικό κλίμα στη ζωή σου.

 

Οι πραγματικά τοξικοί άνθρωποι δε θα αξίζουν ποτέ το χρόνο και την ενέργειά σου -και καταναλώνουν πολύ και από τα δύο. Οι τοξικοί άνθρωποι περιπλέκουν τα πράγματα χωρίς λόγο, προκαλούν διαμάχες και το σημαντικότερο, στρες. Είναι κουτσομπόληδες, επικριτικοί και ζηλόφθονες.
Φρόντισε να μείνεις μακριά τους για το δικό σου καλό.

«Οι άνθρωποι είτε σε εμπνέουν, είτε σε εξαντλούν – κάνε προσεκτική επιλογή», Hans F. Hansen

Καλή σου μέρα!

 

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα