Μην χασετε

Γυναίκες: Τι συμβαίνει όταν βγαίνει στην επιφάνεια η «αντρική τους πλευρά;»

Σίγουρα θα έχεις βρεθεί σε ανάλογη συζήτηση. Ή μπορεί να ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία των δυναμικών γυναικών που κάποιος φίλος θα τους έχει υπογραμμίσει ότι πρέπει να θυμηθείς λίγο περισσότερο τη θηλυκή σου πλευρά. Οι γυναίκες σήμερα πατάνε γερά τα πόδια τους στη Γη, είναι ανεξάρτητες, δυνατές, αυτάρκεις και δεν μασάνε με τίποτα και πουθενά. Η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc γράφει για τα «αντρικά» χαρακτηριστά που έχουμε αναπτύξει!

Οι γυναίκες στις μέρες μας τείνουν όλο και περισσότερο να συμπεριφέρονται σαν άντρες. Αν και ακόμα τα κοινωνικά στερεότυπα καλά κρατούν, είναι γεγονός πως η γυναίκα έχει μπει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, αναπτύσσοντας ένα πλήθος από δεξιότητες και ικανότητες σε όλα τα επίπεδα, αποκτώντας πολύπλευρα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να μην προορίζεται να καταλήξει μόνο σε μια άξια σύζυγο και μητέρα.

Η σύγχρονη γυναίκα αποτελεί ένα ενεργό και σκεπτόμενο άτομο το οποίο διαπρέπει στα αθλήματα, χτίζει επαγγελματική καριέρα, λέει ανοιχτά τη γνώμη της και αναπτύσσει εφάμιλλο τρόπο κοινωνικής ζωής με αυτό των αντρών (π.χ. πίνει, καπνίζει, διασκεδάζει με διάφορες παρέες ως αργά το βράδυ). Ωστόσο, όσο πιο ανταγωνιστική και δυναμική γίνεται, τόσο περισσότερο αλλάζει η σύσταση των ορμονών στον οργανισμό της, με την τεστοστερόνη να σημειώνει υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Κοινωνικοί και νευροβιολογικοί, λοιπόν, παράγοντες συμβάλλουν στην υιοθέτηση εκ μέρους της περισσότερο «αντρικών συμπεριφορών».

Μερικές αλλαγές:
-Αλλάζει ο τρόπος ομιλίας και επικοινωνίας. Η γυναίκα, στην προσπάθειά της να επιβληθεί στα πλαίσια μιας κλασικά ανδροκρατούμενης κοινωνίας, συχνά χάνει την ευγένεια και τη γλυκύτητα του λόγου της. Μιλά απότομα και αθυρόστομα, γεγονός που πολλές φορές έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λεπτεπίλεπτα εξωτερικά χαρακτηριστικά της.

Advertisements

-Επηρεάζεται ο τρόπος που ντύνεται. Καθώς η γυναίκα γίνεται πιο ανταγωνιστική, αυξάνονται τα επίπεδα στρες που βιώνει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα (απόρροια του στρες). Σταδιακά ο σωματότυπός της αλλάζει, χάνοντας έτσι τη γοητεία και τη θηλυκότητά της. Εκτός αυτού, στην προσπάθειά της να ανελιχθεί επαγγελματικά δεν είναι λίγες οι φορές που θυσιάζει την εμφάνιση και το ντύσιμό της λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και συναισθηματικής εξάντλησης.

-Μετατρέπεται στον «άντρα» της σχέσης. Θέλοντας να φανεί ανεξάρτητη και αυτόνομη, λειτουργεί επιθετικά και συχνά απαξιωτικά προς τον άντρα. Δείχνει ατρόμητη και τονίζει πως δεν έχει ανάγκη από κανέναν, τρομοκρατώντας όποιον άντρα βρεθεί δίπλα της.

-Σταματά να συμπεριφέρεται υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά προς τους άντρες. Δίνει περισσότερο την εντύπωση ατόμου που δεν επηρεάζεται και δεν νοιάζεται για τίποτα. Προσπαθεί να καλύψει τη συναισθηματική της πλευρά (ένδειξη αδυναμίας) προβάλλοντας μια πλαστή εικόνα ενός ψυχρού πλάσματος που δεν ζητά να λάβει από μια σχέση, παρά μόνο να περάσει εφήμερα καλά.

Σε κάθε σχέση απαιτείται τόσο η θηλυκή, όσο και η ανδρική πλευρά στη συμπεριφορά προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία. Αυτό δεν σημαίνει πως η κάθε γυναίκα θα πρέπει να αναπαράγει το προφίλ του ανυπεράσπιστου πλάσματος που έχει ανάγκη από έναν άντρα προκειμένου να επιβιώσει, ούτε πως ο κάθε άντρας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σκληρότητα και απολυτότητα στη συμπεριφορά του. Το κάθε φύλο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και είναι όμορφο να προβάλλεται μέσα από αυτά.

Advertisements

Μπορείς να είσαι γυναίκα με ή χωρίς φούστα. Μπορείς να αποδείξεις πως αξίζεις να ανελιχθείς επαγγελματικά με ή χωρίς γόβες. Μπορείς να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη με ή χωρίς έναν άντρα δίπλα σου. Μπορείς να πετύχεις το οτιδήποτε είτε ως «άντρας» είτε ως «γυναίκα». Θυμήσου, όμως, πως η πραγματική δύναμη κάθε γυναίκας βρίσκεται στη θηλυκή πλευρά της. Και βέβαια με αυτό δεν εννοώ τις στενές φούστες και τα ψηλοτάκουνα ή τις ψηλόλιγνες φιγούρες και τα «γεμάτα» χείλη, αλλά το να είσαι θηλυκό ως μια κατάσταση του νου. Ως μια στάση ζωής…

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα