Από θρεπτικής άποψης το πρωινό είναι ένα γεύμα ιδιαίτερης σημασίας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, τα οποία έχει φανεί ότι συχνά δεν αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας από άτομα που το παραλείπουν.

Εξασφαλίζει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενισχύει την πνευματική λειτουργία, καθώς παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του εγκεφάλου μετά από την πολύωρη νηστεία της νύχτας, και βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση. Στον αντίποδα μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού «πάει πακέτο» με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και γενικότερα η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων χαμηλότερης ποιότητας και θρεπτικής αξίας.

Απαραίτητο για τον έλεγχο του βάρους

Όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους μας, το πρωινό θεωρείται «κλειδί». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό γεύμα τείνουν να έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και επακόλουθη υπερκατανάλωση τροφής, η οποία σταδιακά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Advertisements

Το ιδανικό πρωινό

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ιδανικό πρωινό, που θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και να μην πεινάμε; Το ιδανικό-βασικό σχήμα θα ήταν:
Μία πηγή πρωτεΐνης, ιδανικά και ασβεστίου (π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό, γαλοπούλα) και μία πηγή υδατανθράκων (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές ολικής άλεσης, μέλι, ταχίνι, σταφίδες κ.ά.).

Τα τρόφιμα-«κλειδιά»

Γάλα – Τυρί – Γιαούρτι

Μας τροφοδοτούν με ασβέστιο και ενέργεια, αλλά περιέχουν και ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που μας χορταίνουν καλύτερα. Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., δείχνει πως η κατανάλωση πρωινού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη συνδέεται με αναστολή της αύξησης του σωματικού λίπους, μείωση της ημερήσιας πρόσληψης τροφής και σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε υπέρβαρους εφήβους που συνήθιζαν να παραλείπουν το πρωινό γεύμα.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», δείχνει πως η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, διευκολύνοντας έτσι την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης μας προμηθεύουν ενέργεια και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά απαραίτητα για τον έλεγχο του βάρους μας, την καλύτερη μεταβολική μας λειτουργία, τον έλεγχο της όρεξης κ.ά. Επίσης, ψωμί, φρυγανιές και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν κάποιες εναλλακτικές επιλογές πρωινού. Αν το γεύμα περιλαμβάνει πιο καθαρό υδατάνθρακα, π.χ. ψωμί ολικής με μέλι ή μαρμελάδα, πρέπει να συνοδεύεται με μια πηγή πρωτεΐνης, όπως το γάλα ή το γιαούρτι, για καλύτερο κορεσμό.

Advertisements

Αυγό

Αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Επειδή θεωρείται τροφή αναντικατάστατη για τον άνθρωπο, δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μικρών και μεγάλων. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, γι’ αυτό και μας χορταίνει εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που το συστήνουμε, εκτός των άλλων, και στο πρωινό.

vita.gr