Μην χασετε

Γιατρός κατάφερε να χάσει 57 κιλά κάνοντας την διαλειμματική νηστεία και έγινε αγνώριστος

Η διαλειμματική νηστεία (IF-Intermittent fasting) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις σε θέματα fitness διεθνώς.

Eίναι μία πολλά υποσχόμενη διατροφική προσέγγιση η οποία αν ταιριάζει με την καθημερινότητα και τις συνήθειες σου μπορεί να σου αποφέρει τεράστια οφέλη στην απώλεια βάρους, απώλεια λίπους και στην υγεία σου.

Ενας γιατρός ο οποίος ζει στην Μασαχουσέτη, ο Dr Kevin Gendreau, κατάφερε να χάσει 57 κιλά και να πει αντίο στον παλιό του εαυτό.

Η δίαιτα την οποία υιοθέτησε αυτός ο άνδρας κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στον διατροφικό κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Advertisements

Η περιοδική ή διαλειμματική νηστεία χωρίζει το καθημερινό 24ωρο σε δύο φάσεις, την φάση κατανάλωσης και την φάση της νηστείας. 

H λογική για το πρωτόκολλο 16:8 είναι αρκετά απλή. Νηστεύεις για μια περίοδο 16 ωρών και τρως τις ημερήσιες θερμίδες σου σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Για παράδειγμα, μπορεί να νηστεύεις από τις 8 το βράδυ έως τις 12 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Στις 16 ώρες αφαγίας μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα νερό, ροφήματα και καφέδες (χωρίς ζάχαρη/γάλα). Έπειτα, υπάρχει ένα περιθώριο 8 ωρών όπου μπορεί να γίνει κατανάλωση φαγητού. Και στις 8 αυτές ώρες μπορείς να φας ό,τι θέλεις! Χωρίς κανένα περιορισμό!

Δείτε επίσης: Έχασε 68 κιλά μέσα σε ένα χρόνο – Αποκαλύπτει τις δυσκολίες που πέρασε

Advertisements

Δείτε παρακάτω την εκπληκτική μεταμόρφωση αυτού του άνδρα:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

So grateful that I hung onto this old pair of XXXL scrubs for this exact moment… From 300lbs to 190lbs. I have officially lost 110!! #beforeandafter #transformation #cantstop #wontstop ??️‍♀️?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kevin Gendreau, MD (@kevingendreau) στις

«Έμεινα απλά κατάπληκτος από τα αποτελέσματα. Έχασα βάρος αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή είναι τα επίπεδα της ενέργειας» δηλώνει ενθουσιασμένος ο Dr Kevin Gendreau.

Ενθουσιασμένος με τα κιλά που έχασε και την ενέργεια την οποία αισθάνεται, αναφέρει: «Έχω περισσότερη ενέργεια στα 40 από όση είχα στα 26»!

Advertisements

Ο γιατρός άφησε πίσω του τις παλιές μεθόδους δίαιτας=οι οποίες ήθελαν το πρωινό ως το κύριο γεύμα της ημέρας και πολλά συχνά και μικρά γεύματα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού

Συνεπώς, για εκείνους που επιθυμούν να ακολοθήσουν αυτή τη δίαιτα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ένα βασικότατο κανόνα.

Εάν το τελευταίο σου γεύμα την προηγούμενη ημέρα είναι στις 8 το βράδυ, το επόμενο γεύμα σου ιδανικά πρέπει να είναι στις 12 το μεσημέρι (16 ώρες).

Από τις 12 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ (8 ώρες) μπορείς να καταναλώσεις τα γεύματα σου ανάλογα πως βολεύει καλύτερα στο πρόγραμμα του καθενός.

Τις πρώτες μέρες θα σου κακοφανεί η πολύωρη αφαγία, επειδή θα αισθάνεσαι έντονη πείνα, ωστόσο αν κάνεις υπομονή 2-3 μέρες θα το συνηθίσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενυδατώνεσαι καλά όταν δεν τρως, πίνοντας αρκετό νερό.

***Διαλειμματική νηστεία 16:8

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σαν ομπρέλλα για μια σειρά από διαιτητικά πρωτόκολλα, τα οποία βασίζονται στον προγραμματισμό των γευμάτων, παρά στη μείωση των θερμίδων με σκοπό την λιποδιάλυση.

Στην πραγματικότητα, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια δίαιτα! Βασίζεται στην ιδέα ότι αν κάνεις μια μικρής διάρκειας νηστεία, θα επιτρέψεις στο σώμα σου να κάψει λίπος παρά το φαγητό που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα. Στο χρονικό διάστημα που δεν κάνεις νηστεία, μπορείς να κάνεις κανονικά τη διατροφή σου με την ευελιξία σου και χωρίς να πιέζεσαι απο περιορισμούς. Πρέπει απλώς να τρως υγιεινά και μέσα στο πλαίσιο των μακροσυστατικών που απαιτούνται για να πετύχεις τους επιθυμητούς σου στόχους.

Υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας τα οποία χρησιμοποιούνται. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο γνωστό πρωτόκολλο 16:8, συχνά αναφερόμενο και ως μέθοδος για “leangains”, η οποία εφαρμόσθηκε από τον Martin Berkhan (ειδικός διατροφής και personal trainer).

Αυτή η εκδοχή χρησιμοποιείται πιο πολύ από εκείνους που επιθυμούν να χτίσουν μυς με τη λιγότερη δυνατή συσσώρευση λίπους και σε ορισμένες περιπτώσεις για ταυτόχρονο όγκο και γράμμωση. Αρκετοί celebrities και γνωστά μέλη της κοινότητας fitness είναι γνωστό ότι ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, λόγω των φοβερών αποτελεσμάτων σε επίπεδο γράμμωσης και αυτού που λέμε “aesthetics”.

Δείτε επίσης: Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν είστε σε δίαιτα

H λογική για το πρωτόκολλο 16:8 είναι αρκετά απλή. Νηστεύεις για μια περίοδο 16 ωρών και τρως τις ημερήσιες θερμίδες σου σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Για παράδειγμα, μπορεί να νηστεύεις από τις 8 το βράδυ έως τις 12 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Μεταξύ αυτών των ωρών, τρως όπως θα έτρωγες. Δεν πρέπει να περιορίζεσαι σε αυτές τις ώρες, αφού μπορείς να τις προσαρμόσεις στο δικό σου πρόγραμμα. Οι περισσότεροι, κι εγώ μέσα σε αυτούς, βρίσκουμε πιο εύκολο το να νηστεύουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και απλώς όταν ξυπνάμε να μην τρώμε πρωϊνό, αλλά να τρώμε το πρώτο γεύμα το μεσημέρι.

Με λίγα λόγια…
Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο, ωστόσο, δεν είναι μια δίαιτα θαύμα. Για καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να συνδυάζεται με μια καλή διατροφή και συνέπεια στην προπόνηση. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να χάσουν λίπος, ειδικά εκείνοι που έχουν χτίσει ήδη μυς και δεν θέλουν να τους χάσουν. Είναι επίσης εξαιρετική για τους ανθρώπους που θέλουν να χτίσουν μυς χωρίς υπερβολική συσσώρευση λίπους. Μόλις την ξεκινήσετε, είναι δύσκολο να την σταματήσετε. Θα δείτε τα αποτελέσματα γρήγορα αν την ακολουθήσετε σωστά: κάντε υπομονή και θα επιτύχετε το επιθυμητό σώμα σε χρόνο μηδέν.

Τα οφέλη της δίαιτας 16:8

Η δίαιτα 16:8 και η διαλειμματική νηστεία γενικότερα συνδέονται με θετικές εκβάσεις για την υγεία. Οι κυριότερες είναι οι εξής:

Απώλεια βάρους: Ο περιορισμός της τροφοληψίας οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων, άρα και σε ένα ενεργειακό ισοζύγιο που ευνοεί την απώλεια των περιττών κιλών. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες η δίαιτα 16/8 συνδέεται με αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και των καθημερινών καύσεων.
Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Translational Research, η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με μείωση έως και 31% στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και μείωση 3-6% στα επίπεδα του σακχάρου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία: Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας οδηγούν στη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων, βελτιώνοντας έτσι την εγκεφαλική λειτουργία.
Μακροζωία: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να χαρίσει και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα.

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας 16:8

Όπως κάθε δίαιτα, έτσι και η δίαιτα 16:8 έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

Αρχικά, ο χρονικός περιορισμός στην πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων μέσα στο οκτάωρο που επιτρέπεται το φαγητό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η δίαιτα να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, δηλαδή να οδηγεί στην αύξηση αντί για τη μείωση του σωματικού βάρους.

Επίσης, ειδικά όταν ξεκινά κανείς μια τέτοια δίαιτα, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με «παρενέργειες» όπως η έντονη πείνα, η κόπωση και το αίσθημα αδυναμίας. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όταν ο οργανισμός συνηθίσει το νέο διατροφικό πρόγραμμα.

Η δίαιτα 16/8 θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, ωστόσο αν σκέφτεστε να την ξεκινήσετε, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα γιατρό και/ή διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να εξετάσετε κατά πόσο ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας και στον τρόπο ζωής σας.

Με πληροφορίες απο Ειδικός σε θέματα Διατροφής και Fitness – Bασίλης Σκωλίκης

Διάβασε ΕΔΩ περισσότερα άρθρα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα