Μην χασετε

Γιατί χάνετε βάρος αλλά όχι λίπος από την κοιλιά και τι να κάνετε

Έχετε μπει σε ένα πρόγραμμα διατροφής και βλέπετε την κλίμακα της ζυγαριάς να μειώνεται, όμως δεν χάνετε λίπος από την κοιλιά. Λοιπόν δεν είστε οι μόνοι. Αν και φαίνεται λογικό το κοιλιακό λίπος να μειώνεται καθώς χάνουμε βάρος, στην πραγματικότητα  δεν μπορούμε να πούμε στο σώμα μας από πού θα φύγει το λίπος.

Advertisements

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε λίπος από την κοιλιά; Αν και ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σωματότυπο, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κοινοί λόγοι που δυσκολεύουν την απώλεια του κοιλιακού λίπους. Καταρχάς αυτή η δυσκολία είναι συχνά σημάδι της αντίστασης ινσουλίνης. Η αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης οδηγεί σε αποθήκευση λίπος στην κοιλιά. Επίσης η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο, άρα εάν ο γονιός σας τείνει να έχει περισσότερο λιπώδη ιστό στη μέση, ίσως το ίδιο συμβεί και στο παιδί του.

Πώς θα απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος

Ακόμα και εάν υπεύθυνοι είναι τα γονίδια σας, μπορείτε με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση να μειώσετε το λίπος. Όμως το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, χαμηλών υδατανθράκων. Γιατί ενώ θα χάσουν κιλά, αυτό θα οφείλεται στην απώλεια νερού από το γλυκογόνο στους μύες και όχι στο λίπος. Όταν λοιπόν ακολουθείτε μια πολύ αυστηρή δίαιτα, χάνετε μυϊκή μάζα και όχι σωματικό λίπος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολισμός.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Οπτικοποιήστε το πιάτο σας και βάλτε τη μισή ποσότητα από ό,τι τρώτε συνήθως. Βεβαιωθείτε ότι το μισό πιάτο περιέχει λαχανικά και το άλλο μισό έχει σύνθετους υδατάνθρακες και άπαχη πρωτεΐνη.

Καταναλώστε μέχρι να νιώθετε 80% πλήρης

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Καταναλώστε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ώστε να παραμένετε χορτάτοι για αρκετές ώρες. Καλές επιλογές είναι τα λαχανικά, ταδημητριακά ολικής αλέσεως, το πλιγούρι βρώμης, το σπανάκι, το  ψωμί ολικής αλέσεως, μούρα και μήλα.

Advertisements

Πίνετε άφθονο νερό και αποφύγετε όλα τα ζαχαρούχα ποτά.

Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα.

Περιορίστε το τυρί σε μία φορά την ημέρα.

Εάν κάνετε μια ατασθαλία μην τα παρατήσετε, αλλά συνεχίστε το πρόγραμμα διατροφής. Η συνέπεια κάνει τη διαφορά, όχι ένα λάθος.

Τώρα που καλύψαμε τη διατροφή μας μένει η γυμναστική. Ακόμα και εάν κάνετε ασκήσεις που στοχεύουν στους μύες της κοιλιάς, δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί το λίπος. Ο κατάλληλος συνδυασμός είναι αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις με βάρη και θα μπορέσετε να αλλάξετε τη σύσταση του σώματος.

Συμπερασματικά αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι πως για να αλλάξετε το σώμα σας προς το καλύτερο πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή. Μπορεί οι δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς και υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών, να είναι δελεαστικές, όμως δεν αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή και δε στοχεύουν στη μείωση του σωματικού λίπους. Εάν αντιμετωπίζετε την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα ως τρόπο ζωής, είναι πιο εφικτό να χάσετε  βάρος και λίπος από την κοιλιά.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα