Μην χασετε

Γιατί το να βρίζετε σας κάνει καλό

4 τρόποι που θα βελτιώσουν την ευεξία σας… βρίζοντας

Η Emma Byrne, PhD, πιστεύει πως είναι κρίμα που οι βρισιές έχουν τόσο κακή φήμη. “Έχουμε μάθει να πιστεύουμε πως το να βρίζεις είναι παγκοσμίως κακό, αλλά δεν έχει πάντα να κάνει με το να είναι κανείς επιθετικός ή εξαιρετικά αρνητικός προς τους ανθρώπους.” είπε η προγραμματίστρια και συγγραφέας του βιβλίου Swearing Is Good For You. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως το να χρησιμοποιεί κανείς υβριστικές λέξεις έχει θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό. Παρακάτω, οι τέσσερις τρόποι που οι βρισιές μπορούν να ενισχύσουν την ευεξία μας.

Ενισχύουν την ανοχή στον πόνο

Σε μία έρευνα του 2009 στο Keele University της Αγγλίας, οι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές να βάλουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό. Βρήκαν πως όταν οι συμμετέχοντες επαναλάμβαναν μία υβριστική λέξη δυνατά όσο είχαν το χέρι τους στον πάγο, μπορούσαν να το κρατήσουν εκεί περισσότερο και ένιωθαν λιγότερο πόνο, απ’ ότι όταν επαναλάμβαναν μία ουδέτερη λέξη. Μία θεωρία λέει πως το να βρίζεις βοηθάει στο να αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς και να εκτοξευθεί περισσότερη αδρεναλίνη στο σώμα -δύο αντιδράσεις που βοηθούν στο να είμαστε πιο ανεκτικοί στον πόνο.

Advertisements

Μειώνουν το άγχος

Οι έρευνες δείχνουν πως όταν κάποιος βρίσκεται σε μία αγχωτική κατάσταση και του πεις πως δεν μπορεί να βρίσει, τότε η επίδοσή του πέφτει και το στρες γίνεται μεγαλύτερο,” λέει η Byrne. Αναφέρει μία έρευνα που έγινε σε πιλοτήρια αεροπλάνων: Οι πιλότες που επιτρεπόταν να βρίζουν μπόρεσαν να ανακάμψουν πιο εύκολα μετά από αγχωτικά γεγονότα, σε αντίθεση με τους πιλότους που δεν τους επιτρεπόταν.

Βοηθάνε σε θέματα υγείας

“Για ανθρώπους που αναρρώνουν από καρκίνο ή έχουν μία μακροχρόνια αρρώστια, το να βρίζουν είναι πολύ βοηθητικό όσον αφορά το να εκφράζουν τα συναισθήματά τους,” αναφέρει η Byrne. “Με σεβασμό στους καρκινοπαθείς, η έρευνα πάνω σε άνδρες ασθενείς -συγκεκριμένα με καρκίνο στους όρχεις- δείχνει πως [οι βρισιές] ήταν ένας τρόπος να μιλήσουν για τη στενοχώρια και την απώλεια χωρίς να δείξουν λιγότερο ‘ανδροπρεπείς’, κλαίγοντας ή δείχνοντας φόβο, για παράδειγμα.”

Advertisements

Μπορούν να μας κάνουν πιο δυνατούς σωματικά

Ξέρετε, αυτές τις λαβές που μπορείτε να σφίξετε για να ενδυναμώσετε τα δάχτυλα και το χέρι σας; Δουλεύουν πολύ καλύτερα αν βρίζετε όσο σφίγγετε, σύμφωνα με τους ερευνητές. “Έχουμε δει πως μπορείς να κάνεις περισσότερη και καλύτερη γυμναστική αν βρίζεις όσο τις κρατάς,” εξηγεί η Byrne. “Αυξάνει την ανθεκτικότητα και την δύναμη προσωρινά.” Κι αν βρεθείτε σε μία κατάσταση που χρειάζεται να βάλετε πολλή δύναμη -όπως το να σηκώσετε κάτι βαρύ που έχει πέσει πάνω σε κάποιον- βρίστε όσο μπορείτε, λέει η Byrne.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα