Μην χασετε

Γιατί πρέπει να βλέπεις τις φίλες σου 2 φορές την εβδομάδα ακόμα κι αν είσαι μαμά

Η φιλία είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις μας με αποτέλεσμα να μην αφιερώνουμε τόσο χρόνο στους φίλους μας όσο ιδανικά θα θέλαμε. Η διαφορά φαίνεται ακόμα περισσότερο όταν γινόμαστε μαμάδες.

 

Τότε οι προτεραιότητες αλλάζουν, τα παιδιά (όπως είναι φυσικό) μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τη φροντίδα μας και ο καφές με τις φίλες ανήκει πλέον στο μακρινό παρελθόν. Ωστόσο, μάλλον θα έπρεπε να τον επαναφέρουμε στο πρόγραμμά μας γιατί οι φίλες μας… κάνουν καλό στην υγεία.

 

Advertisements

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η συναναστροφή με τους κοντινούς φίλους μας είναι ωφέλιμη όχι μόνο για την ψυχολογία αλλά και για την υγεία μας. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως η παρέα με τις «κολλητές» μας μας κάνει πιο γενναιόδωρους ανθρώπους, μας βοηθά να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους αλλά και να έχουμε ένα πιο «δυνατό» ανοσοποιητικό σύστημα.

Όσον αφορά τη συχνότητα, ο Robin Dunbar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι η συναναστροφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δύο φορές την εβδομάδα είναι συνήθως ο χρόνος που περνάμε με τους κοντινούς φίλους και συγγενείς μας.

Η φιλία είναι το ίδιο σημαντική και για τα δύο φύλα, ωστόσο για τις γυναίκες είναι… βιολογικός  μηχανισμός. “Τend and befriend” ονομάζεται ο προστατευτισμός και η στοργή, χαρακτηριστικά που στις γυναίκες είναι συνήθως πιο αναπτυγμένα λόγω του μητρικού ενστίκτου, και που αποσκοπούν στη δημιουργία και διατήρηση κοινωνικών σχέσεων κυρίως με άλλες γυναίκες. Οι γυναίκες λοιπόν, έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουν, εκτονώνουν το άγχος τους στην παρέα!

 

Advertisements

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η απάντηση βρίσκεται στην οξιτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, που βοηθά τις γυναίκες να δεθούν με τα νεογέννητα μωρά τους και που λειτουργεί ως αντίδοτο στο άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα οξιτοκίνης, η οποία αυξάνεται όταν περνάμε καλά, είναι πιο ήρεμοι, πιο κοινωνικοί και λιγότερο αγχώδεις.

Αν δεν μπορείτε να βλέπετε τις φίλες σας τόσο συχνά όσο θα θέλατε, μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους επικοινωνίας. Το τηλέφωνο ή η επικοινωνία μέσω internet σίγουρα βοηθούν όταν δεν μπορούμε να δούμε από κοντά τους δικούς μας ανθρώπους, όμως δεν υποκαθιστούν τον καφέ και την άμεση ανθρώπινη επαφή με τις φίλες μας.

Πηγές: healthnutnews.com, parents.com

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα