Μην χασετε

Γιατί κάποιοι απατούν και κάποιοι είναι πιστοί;

Τελικά πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν είναι πιστοί, σε αντίθεση με εκείνους που δηλώνουν μονογαμικοί;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 2-4% των ανθρώπων που βρίσκονται σε γάμο ανέφεραν ότι είχαν έστω μια εξωσυζυγική σχέση. Επίσης τα ποσοστά απιστίας είναι υψηλότερα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλαιότερα. Η απιστία είναι η πιο συνηθισμένη αιτία διαζυγίου.

Γιατί όμως μερικά ζευγάρια παραμένουν πιστά; Ποιοι είναι οι λόγοι που τους εμποδίζουν να απατήσουν το σύντροφό τους;

Στο περιοδικό Journal of S∈x Research οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν τα παντρεμένα ζευγάρια για να δουν ποιες ήταν οι απόψεις τους απέναντι στην απιστία, όσο αφορά κυρίως αυτό που θα τους εμπόδιζε να έχουν εξωσυζυγική σχέση. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την απιστία, που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι οικονομικές σχέσεις όπως το μοντέλο “αλληλεξάρτησης” και το μοντέλο “κοινωνικής επένδυσης” παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εάν οι άνθρωποι απιστήσουν. Εάν το ζευγάρι έχει επενδύσει περισσότερο το ένα στο άλλο, το κίνητρό του να διατηρήσει τη σχέση είναι ισχυρότερο. Επίσης αν αποφασίσει ο ένας από τους δυο να αλλάξει σύντροφο, ο νέος υποψήφιος πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερος από τον υπάρχοντα.

Advertisements

Για ένα μεγάλο αριθμό πολιτισμών σε όλο τον κόσμο, η συζυγική απιστία θεωρείται λανθασμένη. Η απιστία συνήθως κρατείται μυστική και καταδικάζεται. Για παράδειγμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 77% των Αμερικανών έκριναν ότι το εξωσυζυγικό  σ∈ξ είναι  λάθος. Βάση λοιπόν αυτών των αποτελεσμάτων οι ειδικοί υποθέτουν ότι οι ηθικές πεποιθήσεις διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στο εάν ένα ζευγάρι απιστήσει ή όχι. Οι γυναίκες είναι λιγότερο επιρρεπείς στις εξωσυζυγικές σχέσεις σε σύγκριση με τους άνδρες. Επιπλέον, έχουν ισχυρότερούς ηθικούς φραγμούς, που κυρίως αντιπροσώπευαν την ανησυχία όσο αφορά την επίδραση της απιστίας στα παιδιά.

Επίσης κάποιες μελέτες έδειξαν ότι όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται στα αρχικά στάδια του γάμου ή έχει μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να απιστήσει. Κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών, η επένδυση στη σχέση και την οικογένεια αποτελούν ισχυρό εμπόδιο στην απιστία. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που εξετάζουν οι άνθρωποι πριν απατήσουν το έτερο ήμισυ, είναι η παραβίαση της εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς κανόνες, οι άνδρες γενικά θεωρούνται ότι συμμετέχουν στη σ∈ξουαλική δραστηριότητα περισσότερο για να εκπληρώσουν τις βασικές τους φυσικές ανάγκες με λιγότερη ανησυχία για τη συναισθηματική σύνδεση, ενώ οι γυναίκες επικεντρώνονται  περισσότερο στην καθιέρωση μιας ερωτικής σχέσης.

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μονογαμία μπορεί να εμποδίσει τα αρσενικά από μια εγγενή τάση να ζευγαρώνουν όσο το δυνατόν συχνότερα, εμποδίζοντας παράλληλα τις γυναίκες να επιλέξουν περισσότερους γενετικά επιθυμητούς συντρόφους,  περιορίζοντας έτσι τις επιλογές τους.

Advertisements

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα