Μην χασετε

Γιατί δεν πρέπει το μωρό να κοιμάται με το μπιμπερό του;

Αν είσαι γονιός θα ξέρεις ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να αγχωθείς είναι να βλέπεις το γαλατάκι να παραμένει στο μπιμπερό παρά τις προσπάθειές σου… Κάπως έτσι, καταφεύγεις σε πονηρά κόλπα για να πετύχεις τον στόχο σου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα; Να του δίνεις το γάλα του όταν αποκοιμιέται… Κι όμως, αυτή είναι μια κακιά συνήθεια την οποία θα πρέπει σίγουρα να κόψεις.

Advertisements

Η πραγματικότητα…

Πολλά μωρά λίγο πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής μπορεί χρειάζονται να πίνουν λιγότερο γάλα από αυτό που έπιναν με αποτέλεσμα να σπρώχνουν το μπουκάλι μακριά πριν το αδειάσουν γιατί νιώθουν χορτάτα. Οι γονείς όμως λόγω ανασφάλειας μπορεί να αγχώνονται νομίζοντας ότι το παιδί δεν τρώει αρκετά και γι’ αυτό προτιμούν να το ταΐζουν ενώ μισοκοιμάται αφού βλέπουν ότι έτσι είναι πιο πιθανό να αδειάσει το μπουκάλι.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν είναι σωστό να ξεγελάμε ένα παιδί και να του δίνουμε να τρώει όταν είναι κοιμισμένο γιατί περνάμε το παιδί λάθος μήνυμα σε σχέση με την τροφή. Επίσης, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι μ’ αυτή τη συνήθεια κινδυνεύουν τα δόντια του και πολύ πιθανόν και τα αφτιά του αφού έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που πίνουν το γάλα με το μπιμπερό στο κρεβάτι μισοκοιμισμένα παθαίνουν πιο συχνά ωτίτιδα.

Εναλλακτικά…

Κάντε ένα διάλειμμα όταν δείτε ότι το παιδί δεν θέλει άλλο γάλα και δοκιμάστε να του ξαναδώσετε 5-10 λεπτά αργότερα. Γενικά όμως αν δεν θέλει να πιεί άλλο γάλο δεν θα πρέπει να το πιέζετε.

Extra tip: Ενημερωθείτε από τον παιδίατρο για το πόσο ml γάλα χρειάζεται να πίνει το μωρό σας ανάλογα με την ηλικία του γιατί πιθανόν να ανακαλύψετε ότι άδικα έχετε αγχωθεί.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα