Μην χασετε

Γιατί γαριάζουν τα ρούχα; Τρόποι πρόληψη και καταπολέμησης του γαριάσματος

Στη διάθεση των αναγνωστών μας ακόμα μια φορά. Η φίλη μας η Ντόρα ρωτάει τι να κάνει με τα έντονα γαριασμένα ρούχα της. Πως να απαλλαγεί αλλά και πως να προφυλάξει τα επόμενα. Πάμε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό με τα ρούχα μας…

Advertisements

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από την αίσθηση απαλότητας των φρεσκοπλυμένων ρούχων στο σώμα μας. Επικρατεί πάντως όμως αυτή η αίσθηση; Πόσες φορές δεν έχουμε φορέσει ρούχα με τραχειά και σκληρή αίσθηση; Γιατί όμως είναι έτσι αυτά τα ρούχα;

Τι είναι το γάριασμα;

Το γάριασμα είναι μικρές συγκεντρώσεις ινών υφάσματος και δημιουργία μικρών σφαιριδίων στην επιφάνεια του υφάσματος, πολλές φορές σχηματίζοντας τη μορφή μικρών κόμπων. Η ύπαρξη πολλών μαζεμένων κόμπων χαλάει την εξωτερική εμφάνιση του ρούχου και δίνει μια λίγο ενοχλητική αίσθηση στο σώμα μας. Συνήθως το παρατηρούμε στις κάλτσες μας, αλλά και σε μπλούζες μας στην περιοχή κάτω από τη μασχάλη.

Γιατί γαριάζουν τα ρούχα;

Τα ρούχα γαριάζουν από διάφορους παράγοντες. Βασικότερος παράγοντας είναι η τριβή. Το συνεχές πλύσιμο σε “βαριά” προγράμματα προκαλούν διαρκή τριβή με άλλα υφάσματα στο πλυντήριο με αποτέλεσμα τη διάσπαση ινών και τη δημιουργία των μικρών αυτών κόμπων. Επίσης, το σκληρό νερό (υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα) υποβοηθά στο γάριασμα. Τέλος τα κακής ποιότητας απορρυπαντικά, όπως επίσης και η απουσία μαλακτικού είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τα υφάσματα.

Πρόληψη γαριάσματος στα ρούχα

Είναι μικροί κανόνες οι οποίοι δε θα εξαλείψουν τις πιθανότητες γαριάσματος, αλλά θα τις περιορίσουν σημαντικά:

– Δεν υπερφορτώνουμε τον κάδο του πλυντηρίου. Λίγα ρούχα σημαίνει πιο ελεύθερη κίνηση των ρούχων στον κάδο, οπότε και μικρότερη τριβή.
– Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας απορρυπαντικό. Προτιμούμε υγρό απορρυπαντικό που διαλύεται πιο αποτελεσματικά.
– Χρησιμοποιούμε πάντα μαλακτικό ρούχων που μαλακώνει τις ίνες και περιορίζει την τριβή τους. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ξύδι αντί του μαλακτικού στο πλύσιμο των ρούχων.
– Χρησιμοποιούμε σόδα πλυντηρίου πριν το ξέβγαλμα των ρούχων. Μισό φλυτζανάκι σόδα πλύσεως, θα δώσει φρεσκάδα στα ρούχα. Περιορίζει το γάριασμα και επίσης καθαρίζει το εσωτερικό του πλυντηρίου προσφέροντας έτσι μια φυσική συντήρηση του κάδου πλυντηρίου σας.
– Χρησιμοποιούμε αποσκληρυντικό νερού για να γίνει το νερό λιγότερο “σκληρό” περιορίζοντας έτσι τα άλατά του.
Εάν χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο ρούχων, τότε φροντίζουμε να αφαιρούμε άμεσα τα ρούχα όταν το πρόγραμμα τελειώσει.

Advertisements

Καταπολέμηση γαριάσματος στα ρούχα

Και εδώ συναντούμε διάφορους τρόπους τους οποίους και αναφέρουμε :
– Απομάκρυνση γαριάσματος με λεπίδα ξυραφιού (αποτελεσματικό αλλά επικίνδυνο για το ρούχο)
– Με ξυραφάκι (αποτελεσματικό αλλά επικίνδυνο για το ρούχο)
– Με κολλητική ταινία (όχι τόσο αποτελεσματικό)
– Με ειδική συσκευή anti-pilling που αφαιρεί τους κόμπους του γαριάσματος, χωρίς να χαλάει το ύφασμα (προτεινόμενο)

Καλή επιτυχία σας ευχόμαστε !

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα