Μην χασετε

Βουλωμένη μύτη: Οι 5 πιο πιθανές αιτίες και τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς

Εάν θέλεις να απαλλαγείς γρήγορα από μια βουλωμένη μύτη, πρέπει να ξέρεις τι την προκαλεί.

Advertisements

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις για τις πιθανές αιτίες και τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς.

Αλλεργίες

Το κλασικό σύμπτωμα αλλεργιών είναι η βουλωμένη μύτη. Πώς μπορείς να απαλλαγείς; Η απλούστερη στρατηγική είναι να το αποφύγεις. Εάν ξέρεις ότι έχεις αλλεργία, μείνε μακριά από τους λόγους που την προκαλούν ή προστατεύσου φορώντας μάσκα και κάνοντας ντους όταν γυρίζεις σπίτι, ειδικά σε ξηρές μέρες και σε περιπτώσεις όπου φυσάνε θυελλώδεις άνεμοι.

Τα αντιισταμινικά, που λειτουργούν αποκλείοντας μια χημική ουσία του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ισταμίνη η οποία εμπλέκεται σε αλλεργικές αντιδράσεις, μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της μύτης σου. Το ίδιο μπορούν να κάνουν τα ρινικά διαλύματα που ξεπλένουν τα αλλεργιογόνα. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς καθαρό, αποσταγμένο ή βραστό νερό.

Κρυολόγημα

Μια ασφυκτικά βουλωμένη μύτη είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα τόσο του κρυολογήματος όσο και της γρίπης, που προκαλούνται από ιούς. Δεν υπάρχει θεραπεία για κανένα και συνήθως φεύγουν από μόνα τους. Ωστόσο, εάν δεν το φροντίσεις, θα μπορούσες να πάθεις μια δευτερογενή λοίμωξη από βακτήρια που αναπτύσσονται στη «στάσιμη βλέννα», λέει στο Health, η Lisa Liberatore, ειδικός ΩΡΛ στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σοβαρό.

Μια σειρά που περιέχει αποσυμφορητικά (που συρρικνώνουν τα φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία που εμποδίζουν τη μύτη σου) και / ή αντιισταμινικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. Οι ρινικές πλύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ιών και των βακτηρίων.

Αλλά και μια άλλη αυτο-φροντίδα είναι επίσης κλειδί. «Τονίζω τη σημασία της ενυδάτωσης, το να μένεις μακριά από το αλκοόλ και να κοιμάσαι πολύ, επειδή η έλλειψη ύπνου παρεμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Δρ Liberatore.

Χρόνια ιγμορίτιδα

Όταν η φλεγμονή ή οι μολυσμένοι ρινικοί κόλποι δεν βελτιώνονται, μπορεί να έχεις χρόνια ιγμορίτιδα, δηλαδή όταν το πρήξιμο των κόλπων επιμένει για περισσότερο από τρεις μήνες.

Εάν τα αποσυμφορητικά, τα ρινικά σπρέι και οι ρουτίνες αυτοεξυπηρέτησης όπως οι πλύσεις δεν βοηθούν, ίσως χρειαστεί να δεις έναν ειδικό που μπορεί να συστήσει άλλα φάρμακα ή μπορεί ακόμη και να προτείνει χειρουργική επέμβαση. Η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση κόλπων περιλαμβάνει την αφαίρεση κάποιου οστού και ιστού για να ανοίξει τα περάσματα προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για την αποστράγγιση της βλέννας.

Advertisements

Πρησμένα κρεατάκια

Τα πρησμένα κρεατάκια είναι μια κοινή αιτία βουλωμένης μύτης κατά την παιδική ηλικία. Τα κρεατάκια είναι πτυχές ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού, οι οποίες, σε ένα παιδί κάτω των 5 ετών, βοηθούν στην αποτροπή λοιμώξεων. Μετά την ηλικία των 5 ετών, τα κρεατάκια συρρικνώνονται και χάνουν τη σημασία τους. Μερικές φορές, ωστόσο, οι λοιμώξεις προκαλούν πρήξιμο στα κρεατάκια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σου όχι μόνο μύτη με συμφόρηση, αλλά βουλωμένα αυτιά και σκασμένα χείλη από την αναπνοή μέσω του στόματος.

Το ρινικό σπρέι ή τα αντιβιοτικά μπορούν να καταστήσουν τα συμπτώματα διαχειρίσιμα έως ότου τα κρεατάκια συρρικνωθούν από μόνα τους. Μερικά παιδιά θα πρέπει όμως να τα αφαιρέσουν, ειδικά εάν έχουν πρόβλημα ύπνου.

Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μικρά κομμάτια ιστού που αναπτύσσονται στη μύτη σου. Ο συνεχιζόμενος ερεθισμός στη μύτη σου από χρόνια ιγμορίτιδα ή αλλεργία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φουσκάλες στην εσωτερικές επιφάνειες της μύτης. Οι πολύποδες συνήθως δεν πονάνε ούτε αιμορραγούν, αλλά αν γίνουν αρκετά μεγάλοι, μπορούν να μπλοκάρουν τους κόλπους και τις ρινικές οδούς, οδηγώντας σε βουλωμένη μύτη. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σου. Οι άνθρωποι με κυστική ίνωση ή άσθμα, ενδέχεται να είναι πιο ευαίσθητοι στην ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων.

Για περίπου το 10% έως 20% των ατόμων με ρινικούς πολύποδες, τα στοματικά ή ρινικά στεροειδή είναι αρκετά για να συρρικνώσουν τους πολύποδες και να τους αποτρέψουν από την επιστροφή. Όλες οι άλλες περιπτώσεις είναι υποψήφιες για χειρουργική επέμβαση – αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό καθώς τείνουν να επιστρέφουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα για χρόνια. Εάν οι ρινικοί πολύποδες επιστρέφουν, θα πρέπει ο ασθενής να προσέχει για την πρόληψη των αιτιών που προκαλούν τους πολύποδες, όπως οι λοιμώξεις.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα