Μην χασετε

Βαφή μαλλιών στο σπίτι: Συμβουλές και βήματα για άψογο αποτέλεσμα

Αν σκέφτεστε να βάψετε τα μαλλιά σας ένα απλό χρώμα, δεν χρειάζεται επίσκεψη στο κομμωτήριο. Γνωρίζοντας κάποιες βασικές συμβουλές, αλλά και τα σωστά βήματα για να κάνετε την βαφή μαλλιών, μπορείτε να επιτύχετε άψογο αποτέλεσμα και τέλεια κάλυψη των λευκών στο σπίτι.

Advertisements

Πέρα από τις φυσικές βαφές μαλλιών, όπως η χένα, υπάρχει το χρωμογαλάκτωμα, αλλά και 3 ακόμη διαφορετικοί τύποι βαφής.

Ο πρώτος είναι η προσωρινή βαφή που έχει διάρκεια 6-8 λουσίματα και καλύπτει εξωτερικά την τρίχα και τα πρώτα γκρίζα μαλλιά. Ο δεύτερος τύπος είναι η ημιμόνιμη βαφή μαλλιών που συνήθως δεν έχει αμμωνία, διαρκεί για 20-25 λουσίματα, καλύπτει μέχρι και το 50% των άσπρων και προσθέτει ένα εφέ τύπου ρεφλέ. Τέλος, υπάρχει η μόνιμη βαφή που είναι και η πιο δημοφιλής. Καλύπτει πλήρως τις άσπρες τρίχες και μπορεί να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας.

Σε περίπτωση βέβαια που θέλετε να κάνετε οποιαδήποτε τεχνική όπως ανταύγειες, μπαλαγιάζ ή ξάνοιγμα των μαλλιών, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Συμβουλές για βάψιμο μαλλιών στο σπίτι:

  • Τα μαλλιά σας θα πρέπει να είναι άλουστα για τουλάχιστον 24-48 ώρες. Ο λόγος είναι πως τα φυσικά έλαια και το σμήγμα που συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής αποτρέπουν την εμφάνιση ερεθισμού και επιτρέπουν την καλύτερη δέσμευση του χρώματος από τις τρίχες.
  • Προμηθευτείτε την απαιτούμενη ποσότητα βαφής. Για παράδειγμα, τα μακριά μαλλιά χρειάζονται 2 πακέτα για να καλυφθούν πλήρως.
  • Ποτέ μην αναμειγνύετε βαφές μαλλιών από διαφορετικές εταιρείες, ακόμη κι αν πρόκειται για την ίδια απόχρωση. Μπορεί να περιέχουν συστατικά που διαφέρουν.
  • Αν σας περισσέψει αναμεμειγμένη βαφή, πετάξτε την. Είναι επικίνδυνο να την κρατήσετε για την επόμενη φορά.
  • Η βαφή θα πρέπει να παραμένει όση ώρα συνιστά η κάθε εταιρεία, όχι περισσότερο, αλλά ούτε λιγότερο. Αν μείνει παραπάνω ενδέχεται να φθείρει την τρίχα, ενώ αν μείνει λιγότερο δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Σε περίπτωση που έχετε βάψει προηγουμένως τα μαλλιά σας με χένα, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε βαφή με αμμωνία. Όταν τα μεταλλικά άλατα της χένας έρθουν σε επαφή με την αμμωνία κάνουν την τρίχα πολύ εύθραυστη. Θα πρέπει πρώτα να φύγει πλήρως η χένα πριν εφαρμόσετε την βαφή.

Τα βήματα για τέλεια βαφή μαλλιών στο σπίτι

Θα χρειαστείτε:

  • 1 ή 2 πακέτα από την απόχρωση της βαφής της αρεσκείας σας (η ποσότητα είναι ανάλογη με το μήκος και την πυκνότητα των μαλλιών σας)
  • Οξυζενέ ή κρέμα ενεργοποίησης (για φυτικές βαφές)
  • 1 σετ βαφής μπολ – πινέλο
  • 1 ζευγάρι χειρουργικά γάντια μιας χρήσης
  • 1 σκουφάκι μπάνιου ή διάφανη μεμβράνη
  • 1 καθρέφτη χειρός
  • 1 πετσέτα (κατά προτίμηση σε σκούρο χρώμα) ή μπέρτα κουρέματος
  • Βαζελίνη ή κρέμα
  • Κλάμερ
  • 1 χτένα
  • Σαμπουάν
  • Κοντίσιονερ (κρέμα μαλλιών)

Προσοχή: Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη βαφή μαλλιών μην ξεχάσετε να κάνετε ένα αλλεργικό τεστ πριν την πλήρη εφαρμογή της. Πως; Φτιάξτε ένα μικρό δείγμα της βαφής και εφαρμόστε το με μια μπατονέτα πίσω από το αυτί σας.

Αν μετά από 24-48 ώρες δεν έχετε παρατηρήσει οποιονδήποτε ερεθισμό ή κοκκινίλα μπορείτε να προχωρήσετε κανονικά στο βάψιμο των μαλλιών σας. Αν ωστόσο κατά τη διάρκεια της βαφής μαλλιών νιώσετε οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, ξεπλυθείτε αμέσως και μην χρησιμοποιήσετε ξανά την βαφή.

Επίσης, αν δεν είστε σίγουρη για την απόχρωση που επιλέξατε, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ χρώματος. Πριν λοιπόν κάνετε ολόκληρο το βάψιμο των μαλλιών, βάψτε μια μικρή τούφα στο πίσω μέρος του σβέρκου, όπου δεν θα φαίνεται και δείτε το τελικό αποτέλεσμα. Αν σας αρέσει προχωρήστε στο πέρασμα της βαφής. Αν όχι, ψάξτε για ένα άλλο χρώμα.

Προετοιμασία

  • Πριν ξεκινήσετε, φορέστε μια παλιά μπλούζα που δεν σας πειράζει να λερωθεί με μπογιά και από πάνω μια μπέρτα κομμωτηρίου ή μια πετσέτα.
  • Επίσης, φροντίστε να προστατεύσετε τα έπιπλα σας από την βαφή στρώνοντας μια παλιά πετσέτα, ένα σεντόνι ή τραπεζομάντηλο.
  • Χτενίστε πολύ καλά τα μαλλιά σας για να μην υπάρχουν κόμποι.
  • Εφαρμόστε τριγύρω από τα μαλλιά (μέτωπο, κροτάφους, πίσω από τα αυτιά και τον αυχένα, κοντά στις ρίζες) λίγη βαζελίνη ή ενυδατική κρέμα. Εναλλακτικά δοκιμάστε lip balm, λάδι ή conditioner.
  • Φορέστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης (αυτά της συσκευασίας ή οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι).

Ετοιμάζοντας τη βαφή και χωρίζοντας τα μαλλιά

  1. Πάρτε ένα μπολ και αναμείξτε την βαφή με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Προσέξτε η αναλογία βαφής οξυζενέ να είναι ακριβώς όπως ορίζει η εταιρεία, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, διότι διαφορετικά δεν θα πετύχετε την απόχρωση που επιθυμείτε.
  3. Ανακατέψτε πολύ καλά το μείγμα της βαφής μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην έχει καθόλου κόμπους.
  4. Χωρίστε τα μαλλιά σας με την τεχνική του σταυρού σε 4 μέρη, αρχίζοντας με μια κάθετη μεσαία χωρίστρα από το μέτωπο μέχρι το σβέρκο και στη συνέχεια κάνοντας μια οριζόντια γραμμή στο ύψος των αυτιών.

Advertisements

Ξεκινώντας το βάψιμο της ρίζας των μαλλιών

  1. Πάρτε το ένα από τα 4 μέρη και αρχίστε να βάφετε πολύ καλά τις ρίζες, χωρίζοντας τα μαλλιά σε μικρές τούφες.
  2. Μόλις τελειώσετε με το 1/4, προχωρήστε στο επόμενο μέχρι να ολοκληρώσετε όλα τα μέρη.
  3. Κάντε ελαφρύ μασάζ στις ρίζες των μαλλιών για να απλωθεί καλύτερα το χρώμα.

Για να απλώσετε καλύτερα την βαφή στις ρίζες των πίσω μαλλιών σας, χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χειρός. Έτσι θα βλέπετε πιο στοχευμένα και θα βάψετε καλύτερα ακόμη και τα πιο χαμηλά σημεία.

Βάφοντας τις άκρες των μαλλιών

Σε αυτό το σημείο αν πρόκειται για την 1η εφαρμογή του χρώματος στα μαλλιά σας ή για το πλήρες βάψιμο ρίζας και μήκους, προχωρήστε απευθείας στην εφαρμογή της βαφής στις άκρες. Αν όμως θέλετε απλά να βάψετε τις ρίζες και να ανανεώσετε το χρώμα στο μήκος των μαλλιών σας για να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα, περιμένετε 30-35 λεπτά που είναι ο συνήθης χρόνος αναμονής για να δράσει η βαφή στη ρίζα (εκτός αν η συσκευασία της βαφής αναφέρει διαφορετικό χρόνο) και στα τελευταία 10 λεπτά εφαρμόστε την υπόλοιπη σε όλο το μήκος των μαλλιών.

Μην ξεχνάτε πως η βαφή απλώνεται στις άκρες και πάλι χωρίζοντας τα μαλλιά σε μικρές τούφες. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν σημεία που δεν έχουν βαφτεί σωστά.

Αφού περάσετε και την βαφή σε όλα τα μαλλιά, φορέστε το σκουφάκι ή την πλαστική μεμβράνη και περιμένετε. Η θερμότητα που αναπτύσσεται βοηθά τη βαφή να εισχωρήσει καλύτερα στην τρίχα και να προσφέρει λαμπερό αποτέλεσμα.

 

Λούσιμο μετά τη βαφή μαλλιών

  1. Συνίσταται πριν ξεπλύνετε τελείως την βαφή, να βρέξετε ελαφρώς τα μαλλιά σας και να κάνετε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για να την αφροποιήσετε. Έτσι θα πετύχετε ένα πιο ομοιόμορφο χρώμα.
  2. Αφήστε τον αφρό να σταθεί για 5 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό μέχρι να φύγει πλήρως η βαφή. Θα το καταλάβετε όταν το νερό πέφτει πλέον καθαρό και όχι χρωματισμένο.
  3. Στη συνέχεια εφαρμόστε την ειδική κρέμα περιποίησης που περιέχεται στη συσκευασία και αφήστε τη να δράσει για 2-3 λεπτά. Η χρήση της είναι για να κλειδώνει το χρώμα στην τρίχα και να το κάνει να δείχνει πιο ζωντανό και λαμπερό.
  4. Έπειτα, ξεπλυθείτε καλά με άφθονο χλιαρό νερό και λουστείτε κανονικά με το σαμπουάν και το conditioner σας.
  5. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, φροντίστε να τρίψετε καλά το τριχωτό της κεφαλής, το μέτωπο, τους κροτάφους, τα αυτιά και το σβέρκο για να φύγουν τυχόν υπολείμματα και σημάδια από την βαφή μαλλιών.
  6. Το νέο χρώμα μαλλιών σας είναι έτοιμο και μπορείτε να προχωρήσετε στο styling!

Σε περίπτωση που μετά το λούσιμο παρατηρήσετε ακόμη μερικά σημεία με βαφή στο δέρμα σας, απλά τρίψτε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ντεμακιγιάζ ή λάδι. Εναλλακτικά, βρέξτε με λίγο νερό το βαμβάκι και βάλτε λίγη στάχτη για να τρίψετε τα εν λόγω σημεία.

 

Advertisements

Tips για μεγαλύτερη διάρκεια του χρώματος στα μαλλιά

  • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα, όπως σαμπουάν, μαλακτικό και μάσκες, ειδικά για βαμμένα μαλλιά, για να διατηρήσετε αναλλοίωτο το χρώμα για περισσότερο χρόνο.
  • Το νερό στο λούσιμο πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο και όχι ζεστό ή καυτό. Οι μεγάλες θερμοκρασίες τείνουν να ανοίγουν τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα το χρώμα να ξεθωριάζει γρηγορότερα. Αντίθετα το κρύο προς χλιαρό νερό κλείνει τα λέπια της τρίχας, σφραγίζοντας στο εσωτερικό της το χρώμα.
  • Για να αυξήσετε τη διάρκεια του χρώματος αποφύγετε όσο γίνεται και την θερμότητα των εργαλείων styling. Αν μάλιστα είναι εφικτό, αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν μόνα τους.

beautetinkyriaki.gr

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα