Μην χασετε

Βήτα-γλυκάνες: Τα 4 οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας

Πιθανόν να σας ακούγονται σαν κάτι πολύ περίπλοκο και επιστημονικό, στην πραγματικότητα, όμως, οι βήτα-γλυκάνες είναι ουσιαστικά διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια ομάδα υδατανθράκων, οι λεγόμενοι πολυσακχαρίτες, οι οποίοι ανήκουν στις διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκουμε σε διάφορες φυσικές τροφές και ωφελούν με πολλούς τρόπους τον οργανισμό.

Advertisements

Οι βήτα-γλυκάνες βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα φυτών, μεταξύ άλλων, και πολύ συχνά αξιοποιούνται και ως φάρμακο, λόγω των ιδιοτήτων τους. Γι’ αυτό και πέραν των τροφών που τις περιέχουν φυσικά, όπως το κριθάρι, η βρόμη, η μαγιά, τα μανιτάρια, τα φύκια, οι χουρμάδες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, θα τις βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά και σε εμπλουτισμένα με αυτές τρόφιμα.

 

Τι ακριβώς, όμως, μας προσφέρει η κατανάλωσή τους;

 

Κάνουν καλό στην καρδιά

Το πιο βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, ειδικά αν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, χαμηλής σε λιπαρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3,6 γραμμάρια βήτα γλυκάνες ή άλλες διαλυτές φυτικές ίνες την ημέρα για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα. Ακόμη, η κατανάλωσή τους φαίνεται πως συμβάλλει και στη μείωση της ολικής και κακής LDL χοληστερόλης σε άτομα με ανεβασμένα επίπεδα, κάτι που επίσης συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς μακροπρόθεσμα. Λόγω του ότι είναι άπεπτες, περνούν άθικτες από το έντερο και στο «ταξίδι» τους αυτό δεσμεύουν τη χοληστερίνη, χαμηλώνοντας έτσι τα επίπεδά της.

 

Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση β-γλυκάνων στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος σε όσους έχουν ήδη διαβήτη.

 

Advertisements

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι β-γλυκάνες πιθανόν να επιδρούν στο ανοσοποιητικό, σύμφωνα με κάποιες μελέτες που έχουν γίνει περισσότερο σε ζώα, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά λοιμώξεις και ασθένειες.

 

Δρουν κατά του στρες και άλλων παθήσεων

Αν και οι έρευνες εν προκειμένω είναι περιορισμένες, ωστόσο υπάρχει ένας μικρός αριθμός δεδομένων που δείχνει ότι η κατανάλωση βήτα-γλυκάνων υποστηρίζει τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες ασθένειες, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο, ενώ έχει φανεί ότι αυξάνουν την άμυνά μας έναντι στις βλαβερές συνέπειες του καθημερινού στρες.

 

Πώς λειτουργούν στον οργανισμό;

Λόγω του ότι είναι διαλυτές φυτικές ίνες, οι β-γλυκάνες επιβραδύνουν  τη μεταφορά της τροφής στο έντερο και άρα η πέψη διαρκεί περισσότερη ώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν απορροφά τα σάκχαρα γρήγορα, μειώνοντας την πιθανότητα μεγάλων αυξομειώσεων στο σάκχαρο του αίματος, συμβάλλοντας στο να παραμένουν τα επίπεδά του σταθερά.

Αυξήστε, λοιπόν τις φυσικές και εμπλουτισμένες με β-γλυκάνες τροφές στη διατροφή σας κι αφήστε τες να κάνουν τη… δουλειά τους στην υγεία σας!

 

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα