Μην χασετε

Βέφα Αλεξιάδου: Η άνοδος και η πτώση της 87χρονης θρυλικής τηλεμαγείρισσας και οι τραγωδίες που τη στιγμάτισαν

Βέφα ΑλεξιάδουΟι περισσότεροι την ξέρουμε από την τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής που η ίδια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ίδια ομως είναι και συγγραφεας.

Advertisements

Η ιστορία της

Η Γενοβέφα (Βέφα) Αλεξιάδου γεννήθηκε το 1933 στο Βόλο. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν παρακολούθησε σπουδές Υγιεινής των Τροφών, Διακόσμησης και Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης στην Αμερική. Είναι εκδότρια, συγγραφέας, υπήρξε επιχειρηματίας καταστημάτων και η πρώτη «τηλεμαγείρισσα» στην Ελλάδα.

Η γυναίκα που γνώρισε την επιτυχία. Αυτή είναι ιστορία της ζωής της Γενοβέφας.

Η πατρική της οικογένεια

Ο παππούς της, Γεώργιος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880. Πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908). Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900 και το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός, αλλά παράλληλα ήταν τεχνίτης με μεγάλο ταλέντο και κατασκεύαζε μουσικά όργανα. Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912. Ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 10 ετών.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία. Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Αγγελική με την πλεκτομηχανή της έφτιαξε εκατοντάδες φανέλες και για τους στρατιώτες. Το ταλέντο της στο κέντημα της μηχανής, τη βοήθησε ν’ ανοίξει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μετακόμισε με τις κόρες της το 1949. Η μητέρα της Βέφας Αλεξιάδου πέθανε στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 79 ετών από την ασθένεια Parkinson.

Βέφα Αλεξιάδου: Οι σπουδές της

Η Βέφα γεννήθηκε στο Βόλο το 1933. Τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στο Βόλο, η Βέφα συνεχίζει τις σπουδές της στο Γυμνάσιο και παράλληλα σπουδάζε βιολί στο «Ωδείο Κόντη», παίρνοντας δίπλωμα ανώτατων σπουδών. Η Βέφα τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη. Τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε ως χημικός και εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων στην εταιρία «Ν. Κράλλης & Υιοί».

Advertisements

Η γνωριμία με τον σύζυγο της

Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κώστα Αλεξιάδη, ο οποίος κατάγεται από το Σουφλί της Θράκης. Ο Κώστας Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημική καριέρα και έγινε Επίτιμος Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε. Αλέξανδρος και Ιφιγένεια λάτρεψαν την Βέφα και τελικά την εγκρίνανε για σύζυγο του γιου τους. Αυτός ο γάμος είχε ως καρπούς τις δυο κόρες του ζευγαριού, την Αγγελική και την Αλεξία.

Οι κόρες της Βέφας Αλεξιάδου

Η Αγγελική, σπούδασε Computer και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree Αμερικάνικου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.

Η Αλεξία, σπούδασε Οικονομικά στην Αγγλία και πήρε master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University του Λονδίνου.

 

 Η αγάπη της για την μαγειρική

Η ενασχόλησή της με τη μαγειρική ξεκίνησε με την προτροπή των φίλων και των γνωστών της που γεύονταν τα πιάτα της στα γεύματα που τους ετοίμαζε. Την παρακινούσαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων μαγειρικής και εκείνη αποφάσισε να το πράξει, εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο «Πρόσκληση σε Γεύμα»

Advertisements

Μέσα σε 20 χρόνια δημιουργικής δουλειάς έγραψε και εξέδωσε 11 βιβλία μαγειρικής που ξεπέρασαν τα 2.000.000 αντίτυπα.

Δεκατρία χρόνια μαγείρευε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και όπως λέει η ίδια «Δούλευα τσάμπα, καθώς η συμφωνία ήταν να διαφημίζονται από τον σταθμό τα βιβλία μου. Μέχρι και τα υλικά με τα οποία θα μαγείρευα κάθε ημέρα τα αγόραζε ο άνδρας μου από το σούπερ μάρκετ». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Mega, τον Alpha και το Alter, ενώ για κάποιο διάστημα εμφανιζόταν στο Blue Sky.

 

Η άνοδος και η πτώση της Βέφας Αλεξιάδου

Τα χρόνια που πέρασαν η Βέφα Αλεξιάδου είδε κομμάτια του δημιουργήματός της να πέφτουν και να χάνονται. Από την απόλυτη εμπορική επιτυχία και την τηλεοπτική καταξίωση, έφτασε στο λουκέτο των περισσότερων καταστημάτων της και στην απομόνωση στη Χαλκιδική. Η κραταιά «αρχόντισσα των τηλε-κουζινών», που ήταν ιδιοκτήτρια 26 μαγαζιών με χρηστικά προϊόντα για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, είδε την αλυσίδα της να σβήνει. Τα βιβλία της δεν έμειναν σταθερά στις πωλήσεις και τις επανεκδόσεις και η τηλεόραση σταμάτησε να είναι το σπίτι της, κάτι που «κατήγγειλε» η ίδια. Το εστιατόριο που είχε δημιουργήσει ο γαμπρός της αναγκάστηκε να κλείσει, λόγω υπερβολικών εξόδων.

Τα χτυπήματα της μοίρας

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα όμως, η απώλεια που έμοιαζε να μην ξεπερνά ήταν ο θάνατος του συζύγου της το 2006. Οι κόρες της Αγγελική και Αλεξία την ήθελαν κοντά τους, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, αλλά η Βέφα προτιμούσε να μένει στη Χαλκιδική.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε το 2014. Η κόρη της Αλεξία πεθαίνει από κρίση άσθματος που της προκάλεσε άλλου είδους επιπλοκή. Η Βέφα συντρίβεται και φωνάζει δυνατά όλα τα παράπονά της. Διέξοδος σε αυτό που βίωσε παρέμειναν οι πιστές της θαυμάστριες που επικοινωνούν καθημερινά μαζί της μέσα από το facebook. Η Βέφα άρχισε ξανά να στέκεται στα πόδια της, με στήριγμα τα δυο εγγόνια της. Παράλληλα στήριζε την μεγαλύτερη κόρη της, την Άντζι, που 3 χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Το τρίτο χτύπημα ήρθε τα ξημερώματα της 10ης Φεβρουαρίου 2015, ημέρα της γιορτής της εγγονής της, Χαράς, η Άντζι άφησε την τελευταία της πνοή, αφού τον τελευταίο καιρό είχε επιδεινωθεί η κατάστασή της.

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα