Μην χασετε

Αυτο-σαμποτάζ: Οι παγίδες που βάζουμε στον εαυτό μας

Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής μας. Το θέμα είναι πώς θα τις διαχειριστούμε και πώς θα κατανοήσουμε γιατί φτάνουμε σε αυτές.

Όταν σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό είναι συνήθως η μεγαλύτερη ρίζα του κακού. Το αυτο-σαμποτάζ λειτουργεί όταν το υποσυνείδητό μας, δεν μας επιτρέπει να πράττουμε αυτά που θέλουμε και επιθυμούμε συνειδητά. Εάν ξεκινάμε με αρνητισμό και απαισιοδοξία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτύχουμε.

Οι αρνητικές απόψεις που έχουμε για τον εαυτό μας, επηρεάζουν την ψυχολογία μας και την ισορροπία στις σχέσεις μας. Από μικρή ηλικία αφομοιώνουμε όλα όσα διαδραματίζονται γύρω μας. Η σκληρή κριτική ή αδιαφορία μπορούν να μετατρέψουν ένα παιδί σε ενήλικα που αμφισβητεί τον εαυτό του. Οι απώλεια, τα παιδικά τραύματα και η κακοποίηση είναι επίσης μερικά αίτια που μας οδηγούν στο αυτό-σαμποτάζ.

Πώς θα ξεπεράσουμε το αυτό-σαμποτάζ;

Advertisements

Δεν υπάρχει κάποια απάντηση για το πώς θα βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τι κάνουμε και γιατί. Το επόμενο βήμα είναι να αποδεχτούμε πως ίσως δεν αγαπάμε τον εαυτό μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε υπερήρωες και ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Και είναι φυσιολογικό.

Οι άνθρωποι που σαμποτάρουν συνέχεια τον εαυτό τους, έχουν την τάση να κλείνονται και να μην μοιράζονται αυτό που τους συμβαίνει με κανένα. Γι αυτό είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε να ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε ό,τι περνάμε. Εξάλλου όλοι έχουμε προβλήματα, απλά τα διαχειριζόμαστε με διαφορετικό τρόπο.

Ας αποδεχτούμε λοιπόν ότι η ζωή έχει και καλές και κακές στιγμές γιατί πρέπει να υπάρχει ισορροπία και ας αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα