Μην χασετε

ΑΥΤΟ κάνει τους άντρες να απατούν

Ο dating coach Matthew Hussey εξηγεί πώς μια συχνή πρακτική οδηγεί τους άντρες στην απιστία

Advertisements

“Όλοι οι άντρες είναι άπιστοι”. 

Αν το έχεις σκεφτεί – ή, ακόμα χειρότερα, το έχεις πει φωναχτά πιστεύοντας το ακράδαντα – είναι σημαντικό να διαβάσεις και να δώσεις προσοχή σε αυτό το άρθρο. Γιατί; Γιατί αυτού του είδους η σκέψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, και να προκαλέσει τη συμπεριφορά που εσύ τόσο πολύ προσπαθείς να αποφύγεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος με τον οποίο μπορείς να ενθαρρύνεις το σύντροφο σου να είναι πιστός, σύμφωνα με τον dating coach Matthew Hussey. 

Ας ξεκινήσουμε κοιτάζοντας τα δεδομένα: Κάποιοι άντρες είναι πράγματι άπιστοι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φέρονται απρεπώς ή φλερτάρουν ασύστολα ενώ υποτίθεται πως βρίσκονται σε μια μονογαμική σχέση. Αυτό όμως που ο Hussey θέλει να μας θυμίσει, είναι ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άντρες που δεν απατούν, και πως πολλές φορές, οι γυναίκες φέρονται σε πιστούς άντρες σαν να είναι άπιστοι.

Αν πιστεύεις πως κάθε άντρες είναι μόλις έναν πειρασμό μακριά από την απιστία, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτήν τη σκέψη, είτε γιατί έχουν απιστήσει εις βάρος σου στο παρελθόν, είτε γιατί ξέρεις κάποιον άλλο που του έχει συμβεί ακριβώς αυτό. Άλλωστε, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα είναι βαθιά επηρεασμένος από τις εμπειρίες μας. Θα έλεγες όμως ποτέ πως “όλες οι γυναίκες είναι άπιστες;” Φυσικά και όχι. Υπάρχουν πολλές γυναίκες όμως που είναι.

Η απιστία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, και όχι κάτι που περιορίζεται στη συμπεριφορά των αντρών. Όσα βλέπουμε και παρατηρούμε, τα χρησιμοποιούμε στη συνέχεια για να υποστηρίξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, αλλά αυτό πολλές φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα που δεν είναι αληθινά. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που από τις τρεις σχέσεις που είχε στη ζωή της, είχε απατηθεί στις δύο, είναι πολύ πιθανό να πιστεύει πως όλοι οι άντρες, αργά ή γρήγορα, θα την απατήσουν. Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις αντρών που είναι απόλυτα σωστοί και πιστοί στις ερwτικές σχέσεις που αποφασίζουν να συνάψουν.

Ο κίνδυνος είναι ο εξής: Όταν μπαίνεις σε μια σχέση πιστεύοντας πως οι άντρες είναι άπιστοι, άρχιζεις να ελκύεις αυτήν τη συμπεριφορά, γιατί καταλήγεις να ψάχνεις μανιωδώς αποδείξεις ότι ο εκάστοτε σύντροφος σου σε απατά. Και το χειρότερο δεν είναι να ανακαλύψεις πως έχεις απατηθεί, αλλά πως μόλις βάλεις στον πιστό σου σύντροφο την ταμπέλα του άπιστου, εκείνος θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Αν, για παράδειγμα, ψάχνεις το κινητό του προσπαθώντας να βρεις αποδείξεις ότι σε απατάει και εκείνος το ανακαλύψει, είναι σίγουρο πως θα αισθανθεί αβοήθητος και θα σκεφτεί πως ό,τι κι αν κάνει, δε θα καταφέρει ποτέ να σε πείσει πως είναι άξιος εμπιστοσύνης.

Οι άνθρωποι γενικά τείνουν να ακολουθούν τις ταμπέλες που ο κόσμος τους βάζει, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές. Τι ήταν κάτι θετικό που η οικογένεια ή οι φίλοι σου είπαν για εσένα; Όταν κάποιος σου λέει πως είσαι αστεία, δε σε κάνει να θέλεις να βρεις κι άλλους τρόπους να διασκεδάσεις και να κάνεις τους άλλους να γελάσουν; Όταν κάποιος σου δίνει μια θετική ταμπέλα, θα βρεις τον εαυτό σου να αρχίσει να επιβεβαιώνεται με βάση αυτό το χαρακτηριστικό.

O Hussey προτείνει να πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση που θα βάλεις στο σύντροφο σου την ταμπέλα του “πιστού”. Μπορείς να του πεις, “Ξέρεις τι πραγματικά εκτιμώ σε εσένα; Είσαι τόσο πιστός και το εκτιμώ πάρα πολύ γιατί είναι πολύ σπάνιο σήμερα”. Το πιο πιθανό είναι ότι θα νιώσει ότι θέλει να είναι πιστός, γιατί η επιβεβαίωση αυτή είναι πολύ δυνατή. Αν όμως πάρουμε αυτήν την περίπτωση από την ανάποδη, και αρχίσεις να βλέπεις το σύντροφο σου ως ένα άπιστο άτομο, θα αισθανθεί μια πίεση να γίνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Θα σκεφτεί πως ποτέ δε θα τον δεις ως έναν πιστό σύντροφο, αφού του έχεις ήδη βάλει την ταμπέλα του άπιστου, οπότε δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να προσπαθήσει να δείξει πως είναι πιστός.

Advertisements

Το συμπέρασμα-κλειδί στο οποίο ο Hussey προσπαθεί να μας κάνει να φτάσουμε, είναι στην επόμενη σχέση μας, να αποδεχθούμε πως δε μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα, και πως το να ψάχνουμε το κινητό του ή να ζηλεύουμε διαρκώς δε θα σταματήσει ένα άπιστο άτομο από το να σταματήσει, γιατί έτσι είναι.

Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε, είναι να συνειδητοποιήσουμε πως το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται εκτός του ελέγχου μας, πως αν θέλει να το κάνει θα το κάνει, και πως μπορούμε να επηρεάσουμε κάποιον από την ταυτότητα που θα του δώσουμε εξ αρχής.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα