Μην χασετε

Αυγό: Πώς να το πετύχετε μελάτο, σφιχτό και σφιχτό με μαλακό κρόκο

Τα αυγά αποτελούν απαραίτητο στοιχείο τόσο της δικής μας όσο και της διατροφής των παιδιών, καθώς περιέχουν βιταμίνες Α, D και Ε, όλα τα καλά λιπαρά, σίδηρο, θείο και πρωτεΐνες. Τα βραστά αυγά, μάλιστα, είναι εξαιρετική ιδέα για να ετοιμάσετε ένα γρήγορο, θρεπτικό γεύμα, αρκεί να έχετε αποφασίσει πώς τα προτιμάτε: Σφιχτά, μελάτα ή κάτι ενδιάμεσο;

Advertisements

Σας ακούγεται απλό; Κι όμως, το να πετύχετε το αυγό όπως ακριβώς το θέλετε είναι λίγο περίπλοκο, με αμφίβολο αποτέλεσμα. Εκτός κι αν ακολουθήσετε βήμα-βήμα τις παρακάτω οδηγίες:

Προετοιμασία αυγού

Τα αυγά που έχουν συντηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες έχουν υψηλότερο pH, άρα περισσότερες πιθανότητες να ραγίσουν στο βράσιμο, όμως καθαρίζονται πιο εύκολα. Για να αποφύγετε το ράγισμα του αυγού μπορείτε να το τρυπήσετε ελάχιστα στη μία στρογγυλή πλευρά του πριν το βράσετε, ώστε να απελευθερωθεί ο αέρας που έχει μέσα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε απλά με μία βελόνα. Αν, πάλι, τα αυγά σας δεν έχουν μπει στο ψυγείο και έχουν θερμοκρασία δωματίου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ραγίσματα.

Μπορείτε να βράσετε περισσότερα από ένα αυγά ταυτόχρονα σε κατσαρολάκι, αρκεί να έχουν αρκετό χώρο μεταξύ τους. Άλλωστε, στο εμπόριο θα βρείτε και συσκευές που βράζουν περισσότερα από ένα αυγά ταυτόχρονα. Αν, πάντως, κάποιο αυγό ραγίσει την ώρα του βρασμού, ρίχνοντας μερικές σταγόνες ξύδι στην κατσαρόλα θα αποφύγετε την διαρροή από το κέλυφος. Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε ένα αυγό που έχει ραγίσει τυλίγοντάς το με αλουμινόχαρτο.

Για να καταλάβετε αν ένα αυγό έχει χαλάσει ή όχι, βάλτε το σε ένα μπολ με νερό. Αν το αυγό στέκεται στον πάτο του δοχείου, τότε είναι εντάξει. Αν επιπλέει, τότε έχει χαλάσει.

Τέλος, αφαιρέστε τα καυτά αυγά με προσοχή, χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα και προσέχοντας να μην καείτε με το νερό.

Δείτε τώρα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για μελάτο, μέτριο ή σφιχτό αυγό:

Μελάτο αυγό

1ος τρόπος

1. Επιλέξτε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Βάλτε τα αυγά σε ένα άδειο κατσαρολάκι.
3. Καλύψτε τα αυγά με 2,5 εκ. νερού, το οποίο επίσης θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το νερό είναι κρύο τα αυγά θα χρειαστούν περισσότερη ώρα να βράσουν. Αν, πάλι, το νερό είναι καυτό κινδυνεύετε να βράσουν τα αυγά πιο γρήγορα από όσο υπολογίζετε και να μη γίνουν μελάτα.
4. Πριν ανάψετε το μάτι, βάλτε στο κατσαρολάκι μία κουταλιά της σούπας αλάτι ή ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει τις πρωτεΐνες στο ασπράδι να πήξουν ταχύτερα και έτσι αποφεύγονται τα ραγίσματα στο κέλυφος.
5. Καλύψτε το κατσαρολάκι με το καπάκι του.
6. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, χωρίς να αφαιρέστε το καπάκι. Όταν ακούσετε το νερό να βράζει, απομακρύνετε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας. Πριν αφαιρέσετε το καπάκι αποφασίστε πόση ώρα θέλετε ακόμα να αφήσετε τα αυγά μέσα στο καυτό νερό:

Advertisements

-Αφήστε τα 3-5 λεπτά αν θέλετε ο κρόκος να είναι υγρός.
-Αφήστε 5-6 λεπτά αν θέλετε ο κρόκος να είναι λίγο υγρός.
-Αφαιρέστε τα αμέσως από τη φωτιά αν θέλετε ο κρόκος να είναι πολύ υγρός.

2ος τρόπος

1. Επιλέξτε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Τοποθετήστε νερό σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το να βράσει.
3. Μόλις το νερό βράσει τοποθετήστε μέσα το αυγό
4. Αφήστε το αυγό για 3-4 λεπτά να βράσει και αφεραίστε το από το νερό.

Σφιχτό αυγό με μαλακό κρόκο

1. Βάλτε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσει.
2. Επιλέξτε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Βάλτε τα αυγά στο βραστό νερό και αφήστε τα μέσα για 4-5 λεπτά.

Σφιχτό αυγό

1. Αν θέλετε να βράσετε σφιχτά αυγά, προτιμήστε αυτά να μην είναι εντελώς φρέσκα αλλά μερικών ημερών. Τα πολύ φρέσκα αυγά θα σας δυσκολέψουν στο καθάρισμα, γιατί θα κολλά στο κέλυφος το ασπράδι.
2. Βάλτε τα αυγά σε κατσαρολάκι, προσθέστε αλάτι ή ξύδι και βάλτε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύπτονται τα αυγά. Προσέξτε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατοστά νερού πάνω από τα αυγά. Προτιμήστε το νερό να είναι κρύο, ώστε να μην παραβράσουν τα αυγά, παρόλο που αυτό θα σας αυξήσει τον χρόνο βρασμού.
3. Βάλτε το καπάκι της κατσαρόλας, φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και αφήστε τα αναλόγως:

-Αν τα αυγά σας ήταν κρύα, από το ψυγείο, όταν το νερό βράσει σβήστε τη φωτιά αλλά αφήστε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι, χωρίς να αφαιρέσετε το καπάκι. Αφήστε τα στο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Μην τα αφήσετε παραπάνω, γιατί θα αποχρωματιστούν και θα μυρίζουν έντονα και δυσάρεστα. Καθαρίστε τα αυγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
-Αν τα αυγά σας είχαν θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να βράσουν για 10-12 λεπτά.

Συμβουλή: Για να καθαρίσετε πιο εύκολα τα αυγά τοποθετήστε τα αμέσως σε κρύο νερό για 5-8 λεπτά κι αν θέλετε με λίγα παγάκια.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα