Μην χασετε

Αρθρίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα κάθε ηλικίας

Ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία των αρθρώσεων συσχετίζονται συχνά είτε με την υπερβολική εργασία είτε με την αρθρίτιδα. Εδώ υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη, που είναι ότι από αρθρίτιδα πάσχουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από την αλήθεια. Η προσαρμογή σε μια χρόνια πάθηση μπορεί να μοιάζει τόσο τρομακτική όσο και άδικη. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αρθρίτιδας και συγγενείς συνθήκες.

Advertisements

Η λέξη αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή στην άρθρωση. Εάν διαπιστώσεις ότι πάσχεις από αρθρίτιδα, το καλύτερο είναι να λάβεις μέτρα για την προστασία των αρθρώσεων από τον συνεχή πόνο και τις μόνιμες βλάβες που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη φλεγμονή.

Το Women’s Health μίλησε με την ρευματολόγο Rehana Bhorat, η οποία είπε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι ασθένειας των αρθρώσεων, αλλά η αρθρίτιδα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ευρέως σε δύο κύριες ομάδες: εκφυλιστική και φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας …

«Οι πιο κοινοί σύνδεσμοι που εμπλέκονται στην οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνουν τα γόνατα, τους γοφούς, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη. Το ποιες αρθρώσεις θα προσβληθούν, συχνά καθορίζεται από τα γονίδια. Επειδή δεν μπορούμε να αναπτύξουμε χόνδρο, δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την πρόληψη της απώλειας χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα», λέει η Bhorat.

Η παραμορφωτική αρθρίτιδα ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα.

«Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και συμβαίνει λόγω της φυσιολογικής φθοράς του χόνδρου στην άρθρωση. Αν και η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας καθορίζεται γενετικά, ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς γερνάμε», λέει η γιατρός. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τραύμα στην άρθρωση, όπως ατύχημα στο αυτοκίνητο, αθλητικό τραυματισμό ή από επαναλαμβανόμενη πίεση στην άρθρωση.

Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος για διάφορες μορφές αρθρίτιδας όπου υπάρχει σοβαρή φλεγμονή στην άρθρωση. «Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στις αρθρώσεις. Επειδή η φλεγμονή ξεκινά στo εσωτερικό της άρθρωσης, εάν αντιμετωπιστεί νωρίς, θα αποφευχθεί η βλάβη των αρθρώσεων και η απώλεια του χόνδρου», λέει η Bhorat.

Η αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι γονιδιακή. Ωστόσο, παρόλο που κάποιος μπορεί να έχει κληρονομικότητα σε αυτοάνοσα, διάφοροι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν μια αυτοάνοση ασθένεια. «Δεν καταλαβαίνουμε καλά τις αιτίες της αυτοανοσίας, αλλά γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι μια αιτία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα», λέει. Άλλες θεωρίες είναι ότι οι λοιμώξεις, οι ορμόνες και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα. Επίσης, η αυτοάνοση αρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ ‘ό, τι στους άνδρες.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της φλεγμονής στην άρθρωση είναι:

Advertisements
  • Παρατεταμένη δυσκαμψία νωρίς το πρωί.
  • Πρήξιμο.
  • Πόνος το βράδυ στις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με την Dr Bhorat, το πρωτότυπο της αυτοάνοσης φλεγμονώδους αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτό επηρεάζει κυρίως τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, αλλά ουσιαστικά όλες οι αρθρώσεις μέχρι το κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να επηρεαστούν.

Επιλογές θεραπείας

Η Dr.Bhorat λέει ότι η φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο και η διατήρηση ισχυρών δομών γύρω από την άρθρωση (μύες, σύνδεσμοι και τένοντες) είναι κρίσιμες. Αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση της άρθρωσης, αποτρέποντας την περαιτέρω φθορά. Εάν το άτομο υποφέρει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή αντικατάσταση άρθρωσης.

«Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίες, αν ξεκινήσουν νωρίς, μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή των αρθρώσεων. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν αντιρευματικά φάρμακα για την τροποποίηση της νόσου (DMARDs) και τα νεότερα αλλά πολύ αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα. Εάν η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και επιθετικά, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των αρθρώσεων, αλλά αυτό μπορεί να αποφευχθεί πλήρως με τις διαθέσιμες θεραπείες σήμερα», σημειώνει η Dr. Bhorat.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα