Μην χασετε

Από ποια ηλικία οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στο παιδί;

Το παιδί από τη μια πλευρά θέλει να στηρίζεται απόλυτα στους γονείς του και από την άλλη θέλει να είναι ελεύθερο να εξερευνήσει το χώρο γύρω του και να αυτονομηθεί.

Αυτό πολλές φορές προκαλεί την αντίδραση των γονέων επειδή το παιδί μπορεί να θέλει να εξερευνήσει και να κάνει κάτι επικίνδυνο για εκείνο. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, αναλόγως την ηλικία να θέτουμε κάποια όρια στο παιδί και να είμαστε σταθεροί σε αυτά.

Βασικό σημείο εδώ είναι να έχετε μια κοινή γραμμή με τον σύντροφό σας: τι είδους διαπαιδαγώγηση; Τι κανόνες και τι όρια θα βάλετε; Είναι ο νούμερο 1 κανόνας να μην έχετε διαφορετική στάση η μαμά με τον μπαμπά γιατί το παιδί συγχύζεται και νιώθει ανασφάλεια.

Από πολύ μικρή ηλικία είναι καλό να ξεκινήσουν κάποιοι κανόνες βασικοί, για παράδειγμα να μην ακουμπούν τις πρίζες, τις εστίες της κουζίνας ή το κινητό του γονέα. Είναι καλό και απαραίτητο για το παιδί να είστε σταθεροί σε αυτούς τους κανόνες και να εξηγείτε κάθε φορά το λόγο χωρίς φωνές και απειλές.

Advertisements

Να αναμένετε μια στοιχειώδη επανάσταση πάντα: μπορεί για παράδειγμα το μεγαλύτερο παιδί να σπρώξει το αδερφάκι του ενώ ξέρει ότι κάτι τέτοιο ξεπερνάει τα όρια. Ωστόσο θα το κάνει για να «τεστάρει» την σημαντικότητα του κανόνα. Η δική σας στάση θα καθορίσει και την μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού. Να είστε σταθεροί με τον κανόνα και να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους του κανόνα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:
• Να αφήσετε κάποιους τομείς χωρίς περιορισμούς και κανόνες ώστε να απολαύσουν την ελευθερία τους

• Να ζητάτε από τα παιδιά πράγματα που μπορούν να κατανοήσουν και είναι μέσα στα ηλικιακά και αναπτυξιακά του πλαίσια

• Να χρησιμοποιείτε την επιβράβευση σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (αλλά όχι την τιμωρία): μπορείτε για παράδειγμα να έχετε ένα πίνακα της εβδομάδας και να βάζετε ένα αστέρι κάθε φορά που το παιδί βάζει το πιάτο του στο νεροχύτη ή κάνει μπάνιο (αν υποθέσουμε ότι δεν θέλει να κάνει μπάνιο) και στο τέλος της εβδομάδας μπορείτε να του κάνετε ένα μικρό δωράκι. Καλύτερα να είναι μικρής αξίας ή να είναι κάτι που του αρέσει να κάνει και όχι υλικό, πχ να πάτε βόλτα, να δει λίγο παραπάνω τηλεόραση κ.α.

Advertisements

• Επίσης σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να βάλετε τους κανόνες του σπιτιού σε κοινή θέα στο σπίτι, πχ. στο ψυγείο για να είναι πάντα ορατοί. Προσέξτε όμως! Τους κανόνες του Σπιτιού, που σημαίνει ότι θα ισχύουν για όλους!

Αυτό είναι ένα κοινό λάθος των γονιών ότι οι κανόνες που θέτουν στα παιδιά τους δεν τις ακολουθούν οι ίδιοι κι έτσι το παιδί ως μιμητής θα ακυρώσει τον κανόνα.

• Να τους εξηγείτε πάντα τον σκοπό του κανόνα και να είστε αντικειμενικοί με την χρησιμότητά του. Εάν δεν χρησιμεύει πια ή δεν έχει νόημα αλλάξτε τον.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα