Μην χασετε

Απιστία: Αξίζει ο απατημένος σύντροφος να δείξει συμπόνοια;

Πόσο εύκολο είναι να συγχωρείς και να ξεχνάς αυτό που έκανε το ταίρι σου; Η λέξη απιστία κυριεύει τον νου και την καρδιά σου και ξέρεις πως ενώθηκε, έστω και μόνο ερwτικά, με ένα άλλο άτομο.

Advertisements

Αυτό σημαίνει πως κάτι του προκάλεσε έλξη. Και τότε τα ερωτήματα βομβαρδίζουν την ψυχή και το πνεύμα σου. «Τι καλύτερο είχε από εμένα; Γιατί το έκανε; Μήπως δεν τον ολοκληρώνω; Τι μπορώ να του προσφέρω για να μην το κάνει ξανά; Δεν με αγαπάει;».

Να εύχεσαι να το μάθεις από τον ίδιο

Αυτά είναι μόνο μερικές από τις απορίες που προκύπτουν μόλις πληροφορείσαι το τι έχει συμβεί. Και η καλή εκδοχή είναι να το μάθεις από τον άνθρωπο με τον οποίο είσαι μαζί. Κι όχι να το ανακαλύψεις μόνη σου ή να σου το πουν.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στις σχέσεις σου

Το κεφάλαιο «απιστία» είναι από μόνο του ζόρικο και δυσκολεύει αν μιλάμε για ζευγάρι που είναι παντρεμένο για πολλά χρόνια και με παιδιά. Ο ψυχολόγος Lawrence Josephs περιέγραψε σε άρθρο του ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο Τομ ήταν ταραγμένος από μια εξωσυζυγική υπόθεση που είχε. Ήταν μια σοβαρή υπόθεση και σκόπευε να αφήσει τη σύζυγό του Σούζαν για τη συνεργάτη του, Κάρεν. Ήταν παντρεμένοι για 20 χρόνια και είχαν δύο έφηβα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Ενθουσιασμένος από την εξωσυζυγική σχέση

Όπως το παρουσίασε, φαινόταν ενοχλημένος για το γεγονός ότι θα διαλύσει την οικογένεια και ίσως αποξενωθεί από τα παιδιά του. Ανησυχούσε ότι θα τον θεωρούσαν ως τον «κακό» της υπόθεσης. Ο Τομ και η Σούζαν πήγαιναν για χρόνια σε σύμβουλο γάμου αλλά δεν είχε αποτέλεσμα.

Θεωρούσε, επίσης, πως τόσο οι γονείς και τα αδέρφια της γυναίκας του όσο και οι δικοί του άνθρωποι θα τον κατηγορούσαν γιατί επρόκειτο για ένα εξαιρετικό άνθρωπο που θα πλήγωνε. Πίστευε, όμως, ότι ο τρόπος που επικοινωνούσε με την Κάρεν δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο ίδιος με εκείνο της Σούζαν.

Ήταν σωστό να βάλει τη δική του ρομαντική ευτυχία μπροστά σε αυτό που θα μπορούσε να είναι καλύτερο για την οικογένειά του; Ο Τομ δεν ήξερε τι να κάνει. Λίγο αργότερα, ο Τομ έστειλε τυχαία στη γυναίκα του ένα μήνυμα που προοριζόταν για τη σύντροφό του.

Advertisements

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στις σχέσεις σου

Η στιγμή της αλήθειας

Η Σούζαν αισθάνθηκε προδομένη και ταπεινωμένη, αν και το συζητούσε να είναι ξανά μαζί με την προϋπόθεση να τελείωνε τον δεσμό του με την ερωμένη του. Τη στιγμή της αλήθειας, ο Τομ αποφάσισε να χωρίσει, ώστε να μπορεί να είναι με την Κάρεν.

Η πρώην γυναίκα του αποκάλυψε στα παιδιά και στους γονείς και των δύο ότι την παράτησε για να είναι μαζί με μια άλλη γυναίκα. Όλοι τους σταμάτησαν να του μιλούν. Όσο για την Κάρεν, δεν ήθελε να είναι εκείνη που κατέστρεψε ένα σπίτι αλλά δεν ήξερε κιόλας αν η σχέση τους έχει μέλλον.

Ήταν εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών και δεν μπορούσε να φανταστεί πως εκείνος θα μπορούσε να γίνε μέρος της ζωής της. Εξάλλου,το ότι ήταν παντρεμένος άρα όχι διαθέσιμος 100%, ήταν μέρος της γοητείας και του ερwτικού παιχνιδιού.

«Όπως έστρωσες, να κοιμηθείς»

Από την άλλη, ο Τομ ήθελε την επιβεβαίωση ότι δεν είχε προκαλέσει όλο αυτό για το τίποτα και ότι δεν τους αναστάτωσε για κάτι ασήμαντο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ εύκολο να ακουστεί η ατάκα «όπως έστρωσες, να κοιμηθείς».

Όμως, στην κατάστασή του θα ήταν επικριτικό και δεν θα τον βοηθούσε. Μόνο οι ναρκισσιστές και οι ψυχοπαθείς δεν νιώθουν ενοχή για αυτό που κάνουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Lawrence Josephs.

Και εξάλλου, ποτέ δεν είναι αργά. Το πρώτο βήμα είναι να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεών σου και να απολογηθείς στους σημαντικούς σου άλλους. Έπειτα, μην βάλεις «ταμπέλα» και μην περιμένεις επειδή αναγνώρισες τι έκανες, να σε δεχτούν πρόθυμα.

Ο άπιστος αξίζει τη συμπόνοια;

Για να λειτουργήσει, οφείλουν να προσπαθήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Και όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, ο άπιστος σύντροφος που δείχνει μεταμέλεια, αξίζει τη συμπόνοια από το ταίρι του. Γιατί τότε δείχνει ότι έχει βρει το λάθος του.

Advertisements

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στις σχέσεις σου

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα είστε ξανά μαζί! Στο παραπάνω παράδειγμα, εν τέλει, έγιναν μια μεγάλη οικογένεια. Ο Τομ παρέμεινε με την Κάρεν, η Σούζαν απέκτησε νέο σύντροφο και οι δυο τους είχαν μια πολύ χαλαρή σχέση ως γονείς.

Η συμπόνοια, σε σχέση με την ηθική κριτική, είναι πιο πιθανό να βοηθήσει όσους είναι άπιστοι, να αναλάβουν την ευθύνη για οτιδήποτε προκάλεσαν. Σκοπός είναι να συνεχίσουν τη ζωή τους με ειλικρίνεια.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα