Μην χασετε

Αν την συγγνώμη δεν την κάνεις πράξη, καλύτερα μην την πεις καθόλου!

Γράφει η Λαμπρινή Νταβέλη

Advertisements

Συγγνώμη! Λέξη που χρησιμοποιείται για να δείξει κάποιος μετάνοια για κάτι”, λέει το λεξικό. Στη δική μου σκέψη, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ενοχλητική.

Ξέρω πως η ζωή δεν μας δόθηκε με οδηγίες. Είναι λογικό πως όλοι κάποια στιγμή θα κάνουμε λάθη. Θα είναι πολλές οι φορές που θα πρέπει να ρίξουμε τον εγωισμό και την υπερηφάνεια μας προκειμένου να απολογηθούμε για τις πράξεις μας. Τότε θα ειπωθεί κι εκείνο το περιβόητο “συγγνώμη”.

Το να κάνεις ένα λάθος και να ζητήσεις συγγνώμη, δεν είναι σπουδαίο πράγμα. Σπουδαίο γίνεται όταν έχεις κάνει το λάθος, απολογείσαι γι’ αυτό κι όμως οι πράξεις σου απέχουν πολύ από τα λόγια σου. Η συγγνώμη είναι μια λέξη που είναι εξίσου δύσκολο να την προφέρεις, ενώ είναι ακόμη δυσκολότερο να την εννοείς. Πρέπει να μιλήσει η ίδια μέσα από τις πράξεις σου, μέσα από την συμπεριφορά σου. Γιατί η συγγνώμη πρέπει να έρχεται μέσα απ’ την καρδιά σου.

Μία λαϊκή ρήση λέει πως “από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο”. Δεν έχει κι άδικο. Και ξέρεις γιατί; Επειδή μετά από την “συγγνώμη” που θα σου πουν, θα έρθει η στιγμή που θα κάνουν ξανά το ίδιο λάθος. Και έτσι θα έρθει και δεύτερη, και τρίτη “συγγνώμη”, και πάει λέγοντας.

Μία τόσο σημαντική λέξη έχει χάσει, πλέον, το νόημα και την αξία της. Γνωρίζεις πως πολλοί την λένε, ελάχιστοι όμως την εννοούν.

Πηγή: loveletters.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα