Μην χασετε

Ανάπτυξη βρέφους: Τα ευεργετικά οφέλη της μουσικής στο μωρό

Πώς η μουσική επιδρά στην ανάπτυξη του βρέφους.

Advertisements

Δεν είναι λίγοι οι γονείς εκείνοι, που τραγουδούν στο μωρό ενώ εκείνο βρίσκεται, ακόμη στην κοιλιά της μαμάς. Όταν γεννιούνται, είναι φυσιολογικό να τους λέμε τραγουδάκια ή νανουρίσματα, όταν τα κοιμίζουμε. Άλλωστε, πολλές είναι οι μαμάδες, που κάθονται σε μία κουνιστή καρέκλα κι έχοντας αγκαλιά το μωράκι, του λένε γλυκά νανουρίσματα.

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και το να τραγουδάμε ή να νανουρίζουμε το μωρό είναι μία συνήθεια. Είναι ο τρόπος που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, που τους μεγάλωσαν οι δικοί τους γονείς και πάει λέγοντας. Είτε, λοιπόν, πρόκειται για μία «παράδοση», είτε οι γονείς το κάνουν από ένστικτο, το να τραγουδάς στο μωρό, είναι ευεργετικό. Γιατί ευεργετική είναι η ίδια η μουσική στην ανάπτυξη του παιδιού, από τη βρεφική κιόλας, ηλικία.

Δείτε, παρακάτω κάποια από τα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη του βρέφους.

Η μουσική χαλαρώνει

Η μουσική ηρεμεί την ψυχή. Και θα το διαπιστώσετε οι ίδιες, μόλις βάλετε στο μωράκι σας μουσική, όταν είναι αναστατωμένο, και δείτε πώς γαληνεύει.

Τα μωρά μαθαίνουν το ρυθμό

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά το παιδί από μωρό ακόμη, μπορεί να καταλάβει το ρυθμό και ακούγοντας μουσική να μπει σε αυτόν. Μάλιστα, θα το δείτε να κουνάει τα χεράκι του ή τα ποδαράκια του όλο χαρά, σαν να προσπαθεί να χορέψει βάσει του ρυθμού.

Η μουσική βοηθά τα μωρά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Μπορεί να μην καταλαβαίνουν το νόημα των στίχων, αλλά η μουσική βοηθά τα μωρά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. αν πρόκειται για ένα ρυθμικό τραγούδι, κάνουν προσπάθειες να κινήσουν το σώμα τους στο ρυθμό, ενώ αν πρόκειται για ένα πιο μελωδικό τραγούδι, όπως οι μπαλάντες, τότε και εκφράζει τα ανάλογα συναισθήματα που σου βγάζει η μελωδία.

Η μουσική βοηθάει στο συναισθηματικό δέσιμο

Η μουσική αποδεικνύει –κατά κάποιο τρόπο- στο μωρό ότι η μαμά ή ο μπαμπάς ενδιαφέρεται για εκείνο. Αυτό σημαίνει ότι το να τραγουδάτε στο μωρό σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξετε μία στοργική σχέση μαζί του.

Μαθαίνουν τη γλώσσα

Κι, όμως, τα τραγούδια είναι ένας καλός τρόπος τα παιδιά, από μωρά κιόλας, να μάθουν νέες λέξεις και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα