Μην χασετε

Αγγελική Νικολούλη: «Eξακολουθεί να με πληγώνει η ανεύρεση των αγνooυμένων, χωρίς στoιχεία, σαν να είναι ζώα»

Δημοσιογράφος, ερευνήτρια, συγγραφές, παρουσιάστρια και κυρίως μητέρα και γυναίκα. Η Αγγελική Νικολούλη δε χρειάζεται συστάσεις. Εξάλλου, το «βαρύ» βιογραφικό της «μιλάει» από μόνο του και είναι αυτό ακριβώς που έκανε το όνομα της συνώνυμο της ανεύρεσης αγνοουμένων.

Για άλλη μια σεζόν, η Αγγελική Νικολούλη θα βρεθεί μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες, και θα «πιλοτάρει» το αεροπλάνο που λέγεται «Φως στο Τούνελ».

Δολοφονίες, άλυτα μυστήρια, ύποπτοι, στοιχεία, μαρτυρίες, αγνοούμενοι, τηλεφωνήματα, συγκίνηση, αγωνία, άγχος, νεύρα, χαρά, ψέματα και αλήθειες. Όλα ξεδιπλώνονται στο πλατό της εκπομπής του Alpha με ένα μόνο στόχο… Να λουστούν με άπλετο φως υποθέσεις οι οποίες είναι βυθισμένες στο σκοτάδι του τούνελ.

Η Αγγελική Νικολούλη, λίγο μετά την πρεμιέρα της μίλησε στο newsbeast.gr για το «βάρος» της εμπειρίας, την εικόνα της, τις μεταγραφικές φήμες που «οργίασαν» στο τέλος της σεζόν, τις υποθέσεις που την πλήγωσαν και έμειναν χαραγμένες βαθιά μέσα της και εξήγησε γιατί δεν «κοκορεύεται».

Advertisements

– 25 χρόνια «Φως στο τούνελ». 35 χρόνια αστυνομικό ρεπορτάζ, 25 χρόνια εξιχνιάσεις μυστηρίων, 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή. Πόσο «βαρύ» είναι αυτό το φορτίο και τι σημαίνει για σας;

Ένα βάρος το έχει… Όλα αυτά όμως που προαναφέρατε μου δίνουν εμπειρία, γνώση και δύναμη για να συνεχίσω τον αγώνα στην δύσβατη ανηφόρα που επέλεξα. Η ηθική αμοιβή για εμένα, είναι το ευχαριστώ των συγγενών των αγνοουμένων και θυμάτων. Όταν βρίσκουν τη δικαίωση που ψάχνουν, οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι παραμερίζονται και είναι πιο ανάλαφρο αυτό το φορτίο.

– Στις 9 Οκτωβρίου το «Φως στο τούνελ» επέστρεψε. Έχετε άγχος ή υπάρχει η σιγουριά της εμπειρίας;

Advertisements

 

Χρόνια τώρα νοιώθω σα να πιλοτάρω αεροπλάνο με κακοκαιρία και κενά αέρος. Η απογείωση ένα άγχος το έχει, γιατί θέλει προσοχή. Κατά τη διάρκεια της πτήσης και της προσγείωσης δεν έχω κανένα πρόβλημα.

– Τι θα παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές τη νέα αυτή σεζόν που ξεκινάει;

Δεν θα αλλάξουμε αυτό που με επιτυχία κάνουμε 25 χρόνια. Θα συνεχίσουμε την έρευνα την βαθειά, μεθοδική και επίμονη με στόχο πάντα το φως όπου υπάρχει σκοτάδι. Αναζητήσεις, δολοφονίες, ύποπτοι θάνατοι και επικαιρότητα, θα μπουν στο μικροσκόπιο του «Τούνελ» και αυτή τη σεζόν.

– Έχετε κερδίσει 25 βραβεία και έχετε κατακτήσει δύο βραβεία Γκίνες. Ωστόσο είστε ένας άνθρωπος διακριτικός που έχετε επιλέξει να διατηρείτε χαμηλό προφίλ. Γιατί ενώ βλέπουμε, όλο και συχνότερα, δημοσιογράφους και παρουσιαστές να κοκορεύονται για πολύ λιγότερα εσείς έχετε επιλέξει τη συγκεκριμένη στάση; Να μην τα προβάλλετε;

Advertisements

Είναι στάση ζωής όλο αυτό. Έχω μάθει να μιλάω μέσα από τη δουλειά μου. Δεν θα βγω να πω είμαι η τάδε, έκανα αυτό και αυτό, άρα προσέξτε με. Δεν κερδίζεις την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη του κόσμου με το να κοκορεύεσαι όπως λέτε. Θεωρώ επιτυχημένους και άξιους προσοχής, τους επαγγελματίες που ενώ ξεχωρίζουν, επιλέγουν μια πορεία χαμηλών τόνων.

– Δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, ερευνήτρια και συγγραφέας. Ποιος από αυτούς τους τίτλους είναι ο «έρωτας», ποιος η «αγάπη», ποιος το «φιλαράκι» και ποιος το «πάθος»;

Δεν τα ξεχωρίζω όπως τα θέτετε. Λειτουργούν όλα τα συναισθήματα μαζί, για να κρατούν ζωντανό το καθένα από αυτά. Είναι σχέση ζωής και όπως κάθε σχέση για να διατηρηθεί, έχει ανάγκη την αγάπη, τον έρωτα, την φιλία και το πάθος.

– Ο κορονοϊός έχει φέρει νέα δεδομένα σε όλα τα επαγγέλματα. Πόσο έχει δυσκολέψει τη δική σας δουλειά;

Αρκετά, όπως και όλες τις δουλειές. Προσαρμοζόμαστε σε αυτά τα δεδομένα και προσέχουμε για να είμαστε εμείς υγιείς και το περιβάλλον μας. Υπάρχουν κανόνες στο κανάλι που ακολουθούμε αλλά είναι και θέμα καθαρά ατομικής ευθύνης.

– Σας έχουμε δει πολλές φορές στον τηλεοπτικό αέρα να μην κάνετε προσπάθεια να κρύψετε τα συναισθήματά σας. Αγωνία, νεύρα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και δάκρυα. Δεν σας τρομάζει να «τσαλακώνεστε»;

Φαίνεται ότι δεν με ξέρετε από παλιά. Τα πρώτα χρόνια που η εικόνα του παρουσιαστή ήταν σε καλούπια, τόλμησα να τραγουδήσω, να χορέψω να δείξω εμένα. Βγήκα στο γυαλί μαζί με τον εαυτό μου και κανείς δεν μπορούσε να με αλλάξει. Φόρεσα σιδεράκια και εμφανίστηκα στην τηλεόραση και από εκεί βγήκε το «Σιδηρά Κυρία». Όπως βλέπετε λοιπόν, δεν με φοβίζει να τσαλακώσω την εικόνα μου, γιατί δεν είμαι εικόνα. Είμαι η Αγγελική με ευαισθησίες, με ψυχή, που δεν μπορώ να κρύψω στις τρεις ώρες που είμαι ζωντανά στον αέρα.

– Από το πλατό σας έχουν περάσει άνθρωποι πού ενώ είχαν διαπράξει εγκλήματα, είχαν το θράσος να απευθυνθούν σε σας δήθεν για να εντοπίσουν τους αγαπημένους τους. Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν ήρθατε αντιμέτωπη με ένα τέτοιο περιστατικό; Σας φοβίζει το ότι μπορεί να συναντήσετε κι άλλους τέτοιους ανθρώπους στο πλατό;

Η βαθιά έρευνα, η διορατικότητα, η εμπειρία και η διαίσθηση με βοηθούν σημαντικά όταν έρχομαι σε επαφή με τους τελευταίους μάρτυρες σε μια σοβαρή υπόθεση. Κάποιοι από αυτούς υπήρξαν δολοφόνοι και κάθισαν δίπλα μου στον καναπέ. Μπορεί να έρθουν στο πλατό και άλλοι. Οφείλω να τους σεβαστώ και να τους χειριστώ προσεχτικά για να βγει η αλήθεια, να δείξουν αυτό που κρύβουν.

– Ποια υπόθεση από όσες έχετε ασχοληθεί στα 25 χρόνια πού βρίσκεται στον αέρα το «Φως στο Τούνελ» έχει μείνει χαραγμένη μέσα σας και γιατί;

Δεν είναι μια, δεν είναι δυο, δεν είναι δέκα, είναι πολύ περισσότερες και ιδιαίτερες. Τις θυμάμαι όλες! Κυρίως αυτές που με πόνεσαν πιο πολύ και απαίτησαν αγώνα μεγάλο για να φωτιστούν. Αυτό που εξακολουθεί να με πληγώνει είναι η ανεύρεση αγνοουμένων στα αζήτητα, χωρίς στοιχεία σαν να είναι ζώα. Οι συγγενείς τους να πιστεύουν ότι ζουν κάπου και διασκεδάζουν και αυτοί να είναι θαμμένοι χωρίς ταυτότητα. Τόσα χρόνια τώρα, το σύστημα εντοπισμού νεκρών χωρίς στοιχεία, δεν λέει να αλλάξει και να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο.

– Στο τέλος της σεζόν γράφτηκαν πολλά γύρω από μία ενδεχόμενη μεταγραφή σας και τονιζόταν πως «πολιορκηθήκατε» από άλλα κανάλια. Εσείς όμως παραμείνατε στον Alpha για όγδοη χρονιά. Τι είναι αυτό που σας δένει με το σταθμό;

Ο χώρος, οι άνθρωποι, η συνεργασία, η κατανόηση. Όλα αυτά είναι για μένα σημαντικά για να στεριώσει μια επαγγελματική σχέση. Έχουμε κατά καιρούς τα προβληματάκια μας αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες…

– Τι σημαίνει επιτυχία για σας; Είναι τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης επιτυχία;

Για μένα όχι. Για κάποιους άλλους σίγουρα ναι. Δεν τα έβαλα σαν οδηγό μου ποτέ. Όπως βλέπετε από την εικόνα της τηλεόρασης σήμερα, δεν υπάρχουν εκείνα τα τρελά νούμερα που κάναμε παλιότερα αρκετές εκπομπές. Μοιράζονται πλέον σε όλα τα κανάλια. Η ουσία είναι να κάνεις μια σωστή δουλειά και να μην γίνεσαι νούμερο για τα νούμερα. Σαφώς και δεν μου κακοπέφτουν τα τριαντάρια και χαίρομαι που τα βλέπω, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτά που θα μου προσφέρουν την ποιότητα που θέλω στην εκπομπή μου.

– Θα μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο το οποίο γράφετε αυτό τον καιρό;

Το τελείωσα και θα κυκλοφορήσει πριν τις γιορτές από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Είναι το τέταρτο στη σειρά αστυνομικό θρίλερ και βασίζεται σε αληθινή ιστορία που ερεύνησα στο «Τούνελ». Τις ανατροπές και την εξέλιξη, κανείς δεν τις γνώριζε, ούτε καν τις φανταζόταν. Μέσα από αυτό το βιβλίο φαίνεται ολοκάθαρα η κακοποίηση στη γυναίκα που σκύβει το κεφάλι, δεν αντιδρά και γίνετε θύμα.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα