Μην χασετε

Έκζεμα: Φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τη φαγούρα και την ξηροδερμία

Το έκζεμα είναι μια συχνή δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την έντονη φαγούρα, το κοκκίνισμα και το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, ωστόσο η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι δυνατή με τη βοήθεια ειδικών τοπικών θεραπειών. Συμπληρωματικά, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις παρακάτω φυσικές λύσεις.

1. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά φημίζονται για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, έχουν όμως οφέλη και για το δέρμα. Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη προβιοτικών στην εγκυμοσύνη ή κατά την περίοδο του θηλασμού συμβάλλουν στην πρόληψη του εκζέματος στα παιδιά. Στους ενήλικες έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Αυτή η θετική επίδραση των προβιοτικών θεωρείται ότι προκύπτει από τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Τα προβιοτικά βρίσκονται μεταξύ άλλων σε ορισμένα γιαούρτια, στο ξινολάχανο και στο κεφίρ, ενώ είναι διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος.

Advertisements

2. Ιχθυέλαια

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology, τα ιχθυέλαια σε μορφή συμπληρώματος είναι δυνατό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν βελτίωση λάμβαναν 5,7 γραμμάρια των ελαίων για διάστημα οκτώ εβδομάδων. Η κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός και ο τόνος εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων ελαίων, σε διαφορετική περίπτωση συστήνεται η λήψη συμπληρώματος.

3. Αλόη

Η αλόη ανακουφίζει το δέρμα από το «κάψιμο» του εκζέματος και επίσης ενυδατώνει βαθιά το δέρμα. Είναι επίσης γνωστό ότι καταπραΰνει τη φλεγμονή στην επιδερμίδα. Μπορείτε να πάρετε τον χυμό της αλόης απευθείας από το φυτό ή να προμηθευτείτε το τζελ αλόης από το φαρμακείο.

4. Αμαμηλίδα

Η αμαμηλίδα έχει στυπτική δράση, επομένως είναι καταλληλότερη για τους τύπους εκζέματος όπου το δέρμα σκάει και παρουσιάζει εξίδρωση (ορώδες ή «υγρό» έκζεμα).

5. Κομπρέσες

Η χρήση γάζας ή κάποιου μαλακού υφάσματος βοηθά ώστε να «κλειδώσει» καλύτερα η υγρασία που προσφέρει το ενυδατικό προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε. Επίσης, η τεχνική αυτή θα σας αποτρέψει από το να ξύσετε το δέρμα και να επιδεινώσετε την κατάσταση της επιδερμίδας σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε το δέρμα να είναι νωπό πριν εφαρμόσετε το ενυδατικό προϊόν.

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα