Πολλές φορές, συγχέουμε την αγένεια με την ειλικρίνεια. Κάποιοι ισχυρίζονται πως φράσεις όπως «είσαι άσχημη αλλά τι να κάνουμε» ή «δεν κάνεις τίποτα καλά – είσαι άχρηστος» είναι ειπωμένες με ειλικρίνεια και άρα πρέπει να αποενοχοποιούνται ακόμα κι αν πληγώνουν και προσβάλλουν τους άλλους. Η αλήθεια, όμως, είναι πως φράσεις τέτοιου τύπου είναι απλά αγενείς και προσβλητικές. Αποπνέουν κόμπλεξ και κακία και απέχουν χιλιόμετρα από την ειλικρίνεια.

Η ειλικρίνεια είναι από μόνη της ευγενική

Το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου ή με τους ανθρώπους που αγαπάς, σημαίνει πως έχεις το σθένος και την ψυχική δύναμη να  αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι λάθη ή βλαβερές συμπεριφορές. Όταν, λοιπόν, θέλεις να μεταφέρεις σε κάποιον μια αλήθεια σου, θα το κάνεις με ευγένεια και καλοσύνη. Για παράδειγμα, εάν πιστεύεις πως μια φίλη σου σου έχει κλειστεί πολύ στον εαυτό της, πριν της μιλήσεις έχεις αναγνωρίσει, αποδεχτεί και αγκαλιάσει αυτό το γεγονός και πλέον κρίνεις πως ήρθε η ώρα να το κάνεις. Ο τρόπος σου δεν μπορεί παρά να είναι ευγενικός και γεμάτος κατανόηση. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή γίνεις απότομος και προσβλητικός, σημαίνει πως θες μόνο να την μειώσεις για να φανείς εσύ καλύτερη.

Η ειλικρίνεια διαθέτει ενσυναίσθηση

Είναι διαφορετικό να πεις την αλήθεια έχοντας πρώτα μπει στη θέση του συνομιλητή σου και έχοντας κατανοήσει την συμπεριφορά ή τα συναισθήματά του από το να αραδιάζεις προσβολές που ενδέχεται να τον πληγώσουν. Η αλήθεια δεν στοχεύει σε χτυπήματα κάτω από την μέση, αλλά σε μία ουσιαστική και με ανιδιοτελή κίνητρα προσέγγιση που θα βοηθήσει τον άλλον να δει μια διαφορετική οπτική και, αν θέλει, να βελτιώσει κάποια πράγματα στη συμπεριφορά του. Είναι τελείως διαφορετικό να πεις σε κάποιον «έχεις χοντρύνει – σταμάτα να τρως ό,τι βρεις» από το να του πεις «καταλαβαίνω πως τελευταία πέρασες δύσκολα και το φαγητό σε βοηθάει να ξεχνιέσαι. Ίσως σε βοηθήσει και το περπάτημα που κάνει καλό και στην υγεία σου. Θες να το ψάξεις;».

Το κίνητρο του ειλικρινή ανθρώπου είναι η αγάπη – όχι το κόμπλεξ

Φαντάζομαι πως έχετε ακούσει τη φράση «σου τα λέω επειδή σ’ αγαπάω» και μάλλον συμφωνείτε πως έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Οι άνθρωποι που μας αγαπάνε πραγματικά δεν μας χαϊδεύουν τα αυτιά και έχουν το θάρρος και τη δύναμη να μας μιλήσουν έξω απ’ τα δόντια για οτιδήποτε θεωρούν πως μας βλάπτει. Ακόμα κι αν αρχικά αντιδράσουμε αμυντικά, λοιπόν, δεν νιώθουμε άσχημα ή να απειλούμαστε αφού η ανιδιοτέλειά τους είναι φανερή. Αντίθετα, εάν κάποιος προσπαθήσει να θρέψει τις ανασφάλειες και τα κόμπλεξ του, ο τρόπος του είναι απότομος και ιδιαίτερα προσβλητικός.

Εν κατακλείδι, άλλο ειλικρινής, κι άλλο αγενής!

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί τα μειονεκτήματα ή τα λάθη των άλλων για να επιδείξει τις ειλικρινείς του προθέσεις να κάνει τον κόσμο καλύτερο, του έχω νέα: ούτε ειλικρινής είναι, ούτε να βοηθήσει θέλει. Είναι απλά ένας αγενής και βαθιά ανασφαλής άνθρωπος που έχει μάθει να πληγώνει και να υποβαθμίζει τους υπόλοιπους για να μοιάζει καλύτερος. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, χρήζει της συμπόνοιας και της κατανόησής μας. Ίσως βρεθεί κάποιος πραγματικά ειλικρινής άνθρωπος στο δρόμο του και, μέσα από αγάπη και καλοσύνη, τον βοηθήσει να αποβάλει το απεχθές συνήθειο της αγένειας.

Πηγή