Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ήδη εδώ, οι οικογενειακές εξορμήσεις στην παραλία είναι πλέον καθημερινές και τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να είναι πιο χαρούμενα που μπορούν να τσαλαβουτούν στο νερό και να παίζουν τα αγαπημένα τους θαλάσσια παιχνίδια. Είσαι σίγουρη, όμως, πως όλα αυτά τα water games είναι πάντα ασφαλή; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποιοι κίνδυνοι “κρύβονται” στα φουσκωτά παιχνίδια θαλάσσης και πώς θα προστατεύσεις τα παιδιά σου:

Advertisements

Το καλοκαίρι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι τα φουσκωτά κάστρα, οι φουσκωτές τσουλήθρες, τα τραμπολίνο και άλλες παρόμοιας λογικής πλωτές κατασκευές. Μάλιστα, στις πολυσύχναστες παραλίες αποτελούν κεντρικό πόλο έλξης για τα παιδιά και λογικά οι γονείς τους τα θεωρούν αρκετά αθώα, αφού είναι φουσκωτά και θυμίζουν σωσίβια.

Και όμως, ακόμη και σε αυτά τα φαινομενικά αθώα παιχνίδια καραδοκούν κίνδυνοι, αν τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς την επίβλεψη των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.

Ας δούμε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να συμβεί:

Τραυματισμοί: Παρ’ όλο που τα φουσκωτά είναι πολύ μαλακά και απορροφούν τους κραδασμούς, μπορεί να προκύψουν πολλές μορφές τραυματισμών, όπως:

Advertisements

◊ πρηξίματα και μελανιάσματα του δέρματος

◊ διαστρέμματα και ρήξεις μυών και τενόντων σε διάφορα σημεία

◊ ραγίσματα, αλλά και κατάγματα μεγάλων και μικρών οστών των χεριών, των ποδιών και του κρανίου

◊ γδαρσίματα και κοκκινίσματα λόγω της τριβής του δέρματος πάνω στο πλαστικό υλικό

◊ αλλεργίες λόγω της σύνθεσης των πλαστικών που εμφανίζονται με κοκκινίλες, φουσκάλες ή φαγούρα

Advertisements

Πώς μπορούν να συμβούν οι τραυματισμοί:

♦ Τα παιδιά, ως συνήθως, παίζουν με ορμή και δεν σκέφτονται ότι μπορεί να συγκρουστούν. Όταν, λοιπόν, σε ένα παιχνίδι παίζουν πολλά παιδιά ταυτόχρονα και το ένα είναι κοντά στο άλλο, είναι πολύ εύκολο να συγκρουστούν μεταξύ τους.

♦ Καθώς χοροπηδάνε, μπορεί να πέσουν έξω από το όριο του ύψους του παιχνιδιού ή του τραμπολίνου, καθώς τα φουσκωτά πολλαπλασιάζουν την ορμή της εκτόξευσης.

♦ Αν κάνουν ψηλά άλματα, τότε πέφτοντας μπορεί να τραυματίσουν την σπονδυλική στήλη ή και τον αυχένα

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας:

Advertisements

♦ Αν νομίζετε ότι ο αριθμός των παιδιών που παίζουν σε ένα φουσκωτό ή στο τραμπολίνο είναι μεγάλος, τότε ρωτήστε τον υπεύθυνο για τον επιτρεπόμενο αριθμό παιδιών που επιτρέπεται για το συγκεκριμένο παιχνίδι και ζητήστε να κάνει μείωση.

♦ Σε περίπτωση που δεν ικανοποιείται η επιθυμία σας και αισθάνεστε ανασφάλεια, τότε απομακρύνεται το παιδί σας και διαλέξτε ένα άλλο παιχνίδι ή επιστρέψετε μια άλλη μέρα

♦ Αν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά με επιθετική συμπεριφορά ή που κάνουν επικίνδυνα άλματα, τότε απομακρύνετε το παιδί σας. Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο.

♦ Όλα τα παιχνίδια δεν είναι για όλες τις ηλικίες. Αξιολογήσετε ποιο φουσκωτό παιχνίδι ταιριάζει με την ηλικία του παιδιού σας.

♦ Απομακρύνετε το παιδί σας αν υπάρχουν στον χώρο μεγαλύτερα παιδιά που μπορεί να του προκαλέσουν ατυχήματα.

Advertisements

 Δρ. Σπύρος Μαζάνης, Παιδίατρος – Νεογνολόγος

πηγή

Advertisements