Η αίσθηση του φυσικού φωτός μέσα στο σπίτι, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την διάθεσή σας. Οι φωτεινές μέρες που το σπίτι γεμίζει με το φως του ήλιου (και βιταμίνη D) έχουν τη δύναμη να σας ανεβάσουν και να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερα θετική διάθεση.

Advertisements

 

Κάποια σπίτια είναι πολύ φωτεινά και δεν χρειάζονται παρεμβάσεις. Υπάρχουν άλλα, όμως, που δεν έχουν όσο φυσικό φως θα ήθελαν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα σπίτι είναι σκοτεινό. Σίγουρα η κατασκευή του παίζει ρόλο, αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιτρέψετε στο φυσικό φως να εισχωρήσει.

 

Πρώτα εξασφαλίστε ότι έχετε κάνει τα απαραίτητα: έχετε χρησιμοποιήσει ανοιχτά χρώματα στους τοίχους σας, δεν χρησιμοποιείτε βαριές και σκούρες κουρτίνες, δεν έχετε τοποθετήσει βαριά και σκούρα έργα τέχνης στους τοίχους σας. Επίσης αν τα τζάμια σας είναι βρώμικα, καθαρίστε τα – θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Αν έχετε εξασφαλίσει τα παραπάνω και συνεχίζετε να μην είστε ικανοποιημένοι με το φυσικό φως του χώρου, τότε πρέπει να δράσετε λίγο διαφορετικά.

 

Advertisements
Τοποθετήστε καθρέφτες ή κρεμάστε τους από τον τοίχο. Όχι μόνο έναν, αλλά πολλούς. Βάλτε έναν μεγάλο καθρέφτη απέναντι από το παράθυρο – έτσι θα διπλασιάσετε το φυσικό φως.

 

Χρησιμοποιήστε επιφάνειες που αντανακλούν το φως. Μεταλλικά έπιπλα, ακρυλικές επιφάνειες ή οτιδήποτε γυαλίζει και είναι φωτεινό. Όσο πιο πολλές τέτοιες επιφάνειες έχετε, τόσο περισσότερο φως θα ανακλάται στον χώρο.

 

Επιλέξτε για τους τοίχους σας, εκτός από ανοιχτό χρώμα, μια ματ υφή. Η ματ υφή απλώνει ομοιόμορφα το φυσικό φως στον χώρο και δεν δημιουργεί γυαλάδα.

 

Βάλτε ράφια και βιβλιοθήκες κάθετα στο παράθυρο. Σκεφτείτε προς τα πού θέλετε να δρομολογήσετε τη ροή του φωτός. Τα παράλληλα στο παράθυρο ράφια το κόβουν.

 

Χρησιμοποιήστε γυάλινες πόρτες. Επιλέξτε πόρτες που αφήνουν το φως να μπαίνει στο σπίτι. Οι γαλλικού τύπου πόρτες επιτρέπουν μεγάλο μέρος του φυσικού φωτός να μπει στον χώρο σας και μπορούν να κάνουν μεγάλη διάφορα.

 

Αν το μπάνιο σας δεν έχει φυσικό φως, προσθέστε παράθυρα ψηλά. Αυτό θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την ιδιωτικότητά σας και παράλληλα να επωφεληθείτε από το φυσικό φως.

 

Εκμεταλλευτείτε το φως του διπλανού δωματίου. Αν ένα δωμάτιο δεν έχει αρκετό φυσικό φως, αλλά έχει το διπλανό του, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κατασκευάσετε ένα ενδιάμεσο παράθυρο. Έτσι θα δημιουργήσετε δίοδο και θα οδηγήσετε το φως στο δωμάτιο που θέλετε.

 

Advertisements
Κατασκευάστε παράθυρα στέγης (φεγγίτες). Αν βρίσκεστε σε σπίτι που έχει στέγη, εκμεταλλευτείτε την. Κατασκευάστε παράθυρα στέγης που θα επιτρέπουν μεγάλες ποσότητες φυσικού φωτός να μπαίνουν στο κέντρο του δωματίου.

 

Χρησιμοποιήστε φωτοσωλήνες. Οι φωτοσωλήνες συλλέγουν το ηλιακό φως και το μεταφέρουν στο σπίτι σας μέσω ενός θόλου. Είναι μια μικρή επένδυση που όμως μπορεί να εγγυηθεί πως θα έχετε φυσικό φως όποτε υπάρχει ήλιος!

 

Κουρέψτε τα δέντρα και τους θάμνους που βρίσκονται έξω από τα παράθυρά σας. Μπορεί η αίσθηση της βλάστησης να είναι ωραία, αλλά κόβουν σημαντικό μέρος του φυσικού φωτός.

 

Πηγή

 

Advertisements