Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όσοι επιθυμούν να απαλλαγούν γρήγορα από τα όποια περιττά κιλά είναι να αποκλείουν από τη διατροφή τους την πρωτεΐνη.

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως η συγκεκριμένη διατροφική ομάδα είναι άκρως απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας, γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την απαρνηθούμε σε περιόδους δίαιτας.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Ποια ποσότητα, όμως, μπορεί να θεωρηθεί ιδανική;

Ο γενικός κανόνας θέλει να λαμβάνουμε 1 – 1,5 γραμμάριο πρωτεϊνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Φυσικά, τα γραμμάρια μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τα επίπεδα άσκησης του καθενός. Μια γυναίκα 65 κιλών, δηλαδή, μπορεί να λαμβάνει ημερησίως από 65 έως 97,5 γραμμάρια.

Σε περιόδους προσπάθειας απώλειας κιλών, όμως, το σημαντικό δεν είναι μόνο να πέσει το νούμερο στη ζυγαριά μας, μα να κάψουμε λίπος και όχι μυϊκή μάζα.

Γι’ αυτό και έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μέχρι 150 γραμμάρια πρωτεΐνης είναι σωστή ποσότητα προκειμένου να διατηρηθεί η μυϊκή μας μάζα. Κάθε γραμμάριο μας χαρίζει 4 θερμίδες οπότε οι 500 – 600 θερμίδες της ημέρας θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεϊνούχα τρόφιμα.

Ιδανικά, όχι αποκλειστικά και μόνο από κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας –το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας-, μα και από άλλες σημαντικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Extra tip: Οι διατροφολόγοι μας συστήνουν την κατανάλωση 50 γραμμαρίων πρωτεΐνης πριν πέσουμε στο κρεβάτι για ύπνο, προκειμένου να πετύχουμε την αποκατάσταση των μυών μας κατά τη διάρκεια του βραδινού μας ύπνου.

πηγή