Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι το σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων που οφείλονται σε κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου και του ορθού, απουσία οποιασδήποτε οργανικής βλάβης. Μελέτες εκτιμούν ότι το IBS επηρεάζει το 10 με 15 τοις εκατό των ενηλίκων, περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, διάφοροι παράγοντες μπορούν να  συμβάλουν σε αυτό το σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένων της κληρονομικότητας, του τρόπου ζωής, των αλλεργιών, μιας λοίμωξης ή έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο έντερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, δυσκοιλιότητα, ή ένα μείγμα και των δύο, εναλλασσόμενης διάρροιας με δυσκοιλιότητα . Επίσης προκαλεί κοιλιακό πόνο, που είτε έρχεται για σύντομη περίοδο ή διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πόνο, αλλά μπορεί να έχουν διάρροια, κάτι που συμβαίνει αμέσως μετά πρωινό ξύπνημα, κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή αμέσως μετά το φαγητό. Ορισμένα τρόφιμα αλλά και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Συχνά οι αλλαγές στη διατροφή, η διαχείριση του άγχους και ένας υγιεινός και δραστήριος τρόπος ζωής, μπορεί να κρατήσουν το σύνδρομο υπό έλεγχο.

  4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα χωρίς να πάρετε κιλά

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι, το παχύ έντερο περιέχει νεύρα που συνδέονται με τον εγκέφαλο, γι αυτό όταν έχουμε στρες αυξάνονται οι σπασμοί του παχέος εντέρου, προκαλώντας δυσφορία και πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να επιδεινωθούν αν ένα άτομο δεν τρώει σωστά, τρώει ένα μεγάλο γεύμα ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Κράμπες
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Φούσκωμα

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τον σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι να κατανοήσετε τι μπορεί να προκαλέσει τα επεισόδια και στη συνέχεια να εργαστείτε για την εξάλειψη ή την ελαχιστοποίησή τους. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή, η διαχείριση του άγχους και τα προβιοτικά βοηθάνε αρκετά, η εστίαση όμως, στη διατροφή και στις διατροφικές συνήθειες, είναι πολύ σημαντική. Με απλές αλλαγές στη διατροφή σας μπορείτε να προσφέρετε ανακούφιση και μείωση των μελλοντικών συμπτωμάτων. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα έχετε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, χωρίς πόνο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Καταρχήν, τρώτε μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγάλα. Αυτό θα διευκολύνει το ποσό της μετακίνησης των τροφίμων μέσω του εντερικού σας σωλήνα. Επίσης, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι χρήσιμες, διότι βελτιώνουν τον τρόπο που λειτουργούν τα έντερα. Επιπλέον, μειώνουν το φούσκωμα, τον πόνο και άλλα συμπτώματα.

  5 τρόφες που μετριάζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της περιόδου

Δοκιμάστε ολόκληρα φρούτα, λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων) και δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων νιφάδες βρώμης, καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως. Κάντε τις αλλαγές αργά, διότι παρόλο που οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην κίνηση των τροφίμων μέσω του εντέρου, από την άλλη το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές.

Επίσης, να πίνετε αρκετά υγρά μαζί με τις ίνες, διότι χωρίς αρκετό νερό και υγρά που μπορεί να γίνετε δυσκοίλιοι. Προσέξτε τι πίνετε. Το αλκοόλ, η καφεΐνη και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως σορβιτόλη, μαννιτόλη και ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει διάρροια και τα ανθρακούχα ποτά δημιουργούν φυσικά αέρια.

Προσδιορίστε τα τρόφιμα που σας δημιουργούν πρόβλημα. Αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ορισμένες τροφές μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα. Για μερικές εβδομάδες, κρατήστε ένα ημερολόγιο με το τι τρώτε και ποια είναι τα συμπτώματά σας. Αν νομίζετε ότι ένα τρόφιμο σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, προσπαθήστε να μην το καταναλώσετε για λίγο καιρό. Εάν τα αέρια είναι ένα πρόβλημα για σας, ίσως να πρέπει να αποφύγετε τα φασόλια, το λάχανο, και μερικά φρούτα. Επίσης, ίσως να είναι καλό να αποφύγετε το μήλο και το χυμό σταφυλιού και να τρώτε λιγότερες μπανάνες, καρύδια, σταφίδες. Επιπλέον, εάν έχετε πόνο μετά το φαγητό, ίσως να χρειαστεί να δοκιμάσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με επιπλέον πρωτεΐνη.

  “Φτερούγισμα” στην καρδιά: Τι είναι και τι πρέπει να πρόσεξετε

Ακολουθείστε μια ποικίλη διατροφή και αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Πίνετε άφθονο νερό.

Προσπαθήστε να τρώτε 6 μικρά γεύματα την ημέρα αντί για 3 μεγαλύτερα.

Μάθετε νέους και καλύτερους τρόπους ώστε να καταπολεμήστε το άγχος σας.

Τέλος, ένας διαιτολόγος- διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ώστε να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα και ποιες συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και θα σας διδάξει υγιεινές διατροφικές στρατηγικές, για να μειώσετε τα συμπτώματα.

πηγή