Πιθανώς δεν θεωρείτε ότι το σαλάμι αποτελεί υγιεινή τροφή και ότι μπορεί να προστατεύσει τα δόντια σας.

Και όμως, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα αλλαντικά και τα τυριά αργής ωρίμανσης μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών.

Δείτε τι προκαλεί τη φθορά των δοντιών, καθώς και ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να την προλάβετε.

Αυγά: Είναι πλούσια σε βιταμίνη D και βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών. Η βιταμίνη D αποτρέπει την τερηδόνα επειδή προωθεί την ανάπτυξη των δοντιών και τα ισχυρότερα δόντια είναι λιγότερο ευαίσθητα στη φθορά.
Γλυκοπατάτες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία ρυθμίζει το pH του στόματος βοηθώντας στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ θρεπτικές, καθώς έχουν περισσότερο κάλιο και από τις μπανάνες.
Σαλάμι: Η βιταμίνη K2, μία από τις λιγότερο γνωστές βιταμίνες, είναι απαραίτητη για την καλή οδοντική υγεία. Τροφές πλούσιες σε K2 είναι όσες περιέχουν ζωικό λίπος, όπως το σαλάμι και τα μαλακά τυριά, αλλά και τα αυγά.
Γιαούρτι: Το απλό γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D και προβιοτικά που ωφελούν το ανοσοποιητικό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της τερηδόνας. Δεδομένου ότι τα δόντια μας αποτελούνται από ασβέστιο, τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την οικοδόμηση του σμάλτου των δοντιών. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του ασβεστίου, συνδυάστε το με τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, μαγνήσιο και φώσφορο.
Φράουλες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην επούλωση των πληγών και την υγεία των ούλων.
Βούτυρο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 η οποία καταπολεμά την περιοδοντική νόσο. Η Β12 μπορεί να αναστρέψει τις πληγές του στόματος και να τονώσει την υγεία των ούλων. Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β μπορεί να οδηγήσει λοιμώξεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα ή σε πιο προχωρημένες, όπως η περιοδοντίτιδα, που οδηγεί σε απώλεια των δοντιών. Εκτός από το βούτυρο, άλλες τροφές πλούσιες σε Β12 είναι η σόγια, το ρύζι και το τυρί.
Αβοκάντο: Εκτός από καλά λιπαρά, είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και των οστών. Η έλλειψη καλίου προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους φθορά των δοντιών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε τις κατάλληλες τροφές.
Ξηροί καρποί: Τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους, είναι πλούσια σε φώσφορο, ένα στοιχείο απαραίτητο για την προστασία των δοντιών. Έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές που περιέχουν φώσφορο προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών και μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας επειδή προκαλούν την εξουδετέρωση των οξέων μέσω του σάλιου.
Φασόλια: Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά και φωσφορικών αλάτων. Τα δόντια αποτελούνται από ασβέστιο και φωσφορικά άλατα, τα οποία είναι απαραίτητα για γερά δόντια. Συνδυάστε τα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τυρί και γαλακτοκομικά για να βοηθήσετε το σώμα τα ρυθμίσει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.

Πηγή