Ποια μαμά δε θέλει το παιδί της να γίνει πετυχημένο; Σίγουρα, όχι εσύ που θες να το δεις να προοδεύει και να λάμπει. Άλλωστε, είναι ο μικρότερος σου εαυτός. Το σπλάχνο σου. Η αγάπη σου. Η αλήθεια είναι ότι στη λέξη «επιτυχία» μπορείς να δώσεις πολλές ερμηνείες, καθώς για τον καθένα ορίζεται διαφορετικάΤο να έχεις όμως μία υγιή σχέση με τους φίλους, μία συγκροτημένη οικογένεια με πολλά παιδιά, συνεχή επαγγελματική ανέλιξη δεν είναι επιτυχία; Αρκετοί θα το χαρακτηρίσουν και ευτυχία.

Επιτέλους, λοιπόν, η επιστήμη ανακάλυψε ποιες συμπεριφορές που υιοθετεί το παιδί σου θα το οδηγήσουν στο (άμεσο) μέλλον στην επιτυχία και στην ευημερία. Σου έχω, λοιπόν, καταγράψει μερικά σημάδια ότι μία μέρα όλοι θα μιλούν για αυτόν.

– Τους ενδιαφέρει το σχολείο. Το πόσο προσέχει στην τάξη δείχνει το πόσο θα εξελιχθεί στη μετέπειτα ζωή του. Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ορισμένες συμπεριφορές που γίνονται εντός του σχολικού χώρου έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην μετέπειτα εξέλιξη του. Αν σημειώνει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, τότε η επιτυχία θα έρθει σαν κάτι φυσικό. Αντίθετα, αν δεν προσέχει και πολύ, το μέλλον δεν προμηνύεται λαμπρό.

– Διαβάζει και γράφει καλά. Ο καλός γραφικός χαρακτήρας είναι σημάδι ευφυίας (και επιτυχίας, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία). Το να μπορεί να σκεφθεί σε μία λογική αλληλουχία και να δομήσει τη σκέψη του στο γραπτό λόγο υποδηλώνει υψηλή νοημοσύνη και οργανωτικές ικανότητες.

– Είναι υπομονετικό. Τελικά, η μαμά και ο μπαμπάς είχαν δίκιο. Η υπομονή είναι αρετή και μάλιστα από τις μεγαλύτερες. Το να μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου και να μην υπερβαίνεις τα όρια είναι μεγάλο πλεονέκτημα σε όλους τους τομείς της ζωής.

– Παίρνει ρίσκα. Δε φοβάται το διαφορετικό, το παράτολμο. Αντίθετα, φαίνεται να το αγκαλιάζει. Να θέλει να το δοκιμάσει. Ακόμα, και το να περπατήσει πάνω στο βρεγμένο πάτωμα χωρίς να τρέμει είναι στοιχείο θαρραλέου παιδιού.

– Έχει αυτοπεποίθηση. Δεν ντρέπεται να σηκώσει το χέρι του στην τάξη. Να σηκωθεί στον πίνακα και να λύσει πρώτος την άσκηση. Να διαφωνήσει μαζί σου. Ένα παιδί που δεν αισθάνεται αμηχανία να υπερασπιστεί την άποψη του είναι σίγουρο πως θα διαπρέψει.

– Βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Όπως αναφέρεται σε αρκετά παιδικά βιβλία, αν τα παιδιά δε μαθαίνουν να τακτοποιούν μόνα τους το δωμάτιο τους, τότε αυτό υποδηλώνει ότι κάποιος άλλος περιμένει να το κάνει για αυτά. Δεν αναλαμβάνουν, δηλαδή, ευθύνες και υποχρεώσεις. Άρα, δε συμβάλλουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο.

– Δε φοβούνται την αποτυχία. Θέτουν στόχους και κάνουν τα πάντα για να οδηγηθούν στην επίτευξη τους. Και, επειδή, γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή, όταν συμβεί δε φαντάζει στα μάτια τους ξένη. Δεν απογοητεύονται και συνεχίζουν δυναμικά.

πηγή