Το ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών είναι ιδανικό για γυναίκες που θέλουν να έχουν πάντα περιποιημένα και καλοσχηματισμένα φρύδια χωρίς να χρειάζεται να τα βάφουν συνεχώς. Μπορεί να γεμίσει τα κενά, αλλά και να δημιουργήσει ολόκληρο το φρύδι σε περιπτώσεις απώλειας των τριχών, όπως η αλωπεκία, η τριχόπτωση, οι χημειοθεραπείες ή η ελάττωση της τριχοφυΐας λόγω ηλικίας.

Πρόκειται για μια πιο μόνιμη μέθοδο γεμίσματος των φρυδιών που θα δώσει τέλος στο καθημερινό βάψιμο τους με μολύβι, τζελ, μάσκαρα ή άλλα καλλυντικά προϊόντα.

Οι τιμές για το τατουάζ φρυδιών ποικίλουν ανάλογα με τον επαγγελματία που θα απευθυνθείτε, αλλά και με την τεχνική που θα εφαρμοστεί. Οι πιο βασικές μέθοδοι αυτή τη στιγμή είναι το microblading και το ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών τρίχα τρίχα, τις οποίες θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

Σε γενικές γραμμές το κόστος είναι προσιτό, αν αναλογιστείτε την διάρκεια αντοχής, τα ακριβά μηχανήματα και τα ειδικά για το πρόσωπο υποαλλεργικά χρώματα που χρησιμοποιούνται.

Τι πετυχαίνει μια γυναίκα με την εφαρμογή του ημιμόνιμου μακιγιάζ – tattoo φρυδιών τρίχα τρίχα;

 • Να τονίσει και να ζωντανέψει το χρώμα των φρυδιών με φυσικό τρόπο.
 • Να προσθέσει ζωγραφιστές τρίχες εκεί που χρειάζεται.
 • Να διορθώσει ασυμμετρίες.
 • Να κάνει τις ήδη υπάρχουσες τρίχες φαινομενικά πιο μακριές.
 • Να δημιουργήσει σωστό σχηματισμό φρυδιών.
 • Να κάνει πιο νεανικό ή κομψό το βλέμμα προσθέτοντας τρίχες σε σημεία που χρειάζεται.
 • Να ανασηκώσει την εξωτερική γωνία του φρυδιού, έτσι ώστε να δημιουργήσει την αίσθηση ενός λίφτινγκ.
Πριν και μετά την εφαρμογή του microblading

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή τατουάζ στα φρύδια;

Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε μια έμπειρη τεχνήτρια. Φροντίστε λοιπόν να δείτε πρώτα φωτογραφίες από προηγούμενες δουλειές της στα social media που να φαίνονται τα επουλωμένα αποτελέσματα της εφαρμογής του τατουάζ φρυδιών τρίχα τρίχα.

Αφού βρείτε την ιδανική, κλείστε ένα ραντεβού και συζητήστε μαζί της προκειμένου να καταλήξετε στο κατάλληλο σχήμα φρυδιών και στο χρώμα μελανιού που θα χρησιμοποιήσετε. Εκεί θα σας ζητηθεί η συμπλήρωση της ειδικής φόρμας ιατρικού ιστορικού. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έτσι η ειδικός θα ενημερωθεί για τυχόν δερματικά ή προβλήματα υγείας με τα οποία αντενδείκνυται η εφαρμογή του τατουάζ φρυδιών. Θα βρείτε την αναλυτική λίστα στην επόμενη ενότητα του άρθρου.

Σε γενικές γραμμές το eyebrow tattoo δεν έχει επιπλοκές. Σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί τσούξιμο, κοκκινίλα και οίδημα στην περιοχή. Αυτά ωστόσο υποχωρούν μετά από μερικές ώρες.

Πρόκειται για μια ανώδυνη αισθητική διαδικασία, αφού 1-2 ώρες πριν την συνεδρία εφαρμόζεται στην περιοχή ειδική αναισθητική κρέμα με δραστικό συστατικό τη λιδοκαϊνη, η οποία μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την εφαρμογή του δεν είναι απαραίτητη η πλήρης αποτρίχωση τους. Ίσα ίσα που οι αληθινές τρίχες του φρυδιού ολοκληρώνουν το σχήμα και το κάνουν πιο φυσικό.

Η διάρκεια που αντέχει το ημιμόνιμο μακιγιάζ με τατουάζ στα φρύδια είναι 1-3 χρόνια, ανάλογα με τους βασικούς παράγοντες που θα δούμε παρακάτω. Τα αποτέλεσμα του tattoo θολώνει ελαφρώς καθώς περνάει ο χρόνος μέχρι που παίρνει τη μορφή σκιάς.

Τέλος, αν βαρεθείτε ή δεν είστε ευχαριστημένη από το τατουάζ των φρυδιών σας, τότε το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς το δέρμα και αποβάλλονται εύκολα χωρίς να αφήνουν σημάδια.

 

Προετοιμασία για καλύτερα αποτελέσματα στο microblading και το τατουάζ φρυδιών τρίχα τρίχα:

Για καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερη απώλεια αίματος, η οποία θα «ξεπλύνει» και μέρος του μελανιού κατά την εφαρμογή του τατουάζ φρυδιών, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών, παυσίπονων με καφεΐνη ή ασπιρίνη για 1-2 ημέρες.

Δυο εβδομάδες πριν το tattoo μην κάνετε ηλιοθεραπεία, τεχνητό μαύρισμα ή απολέπιση προσώπου.

Ένα μήνα πριν το τατουάζ φρυδιών σταματήστε τη χρήση προϊόντων με ρετινόλη ή βιταμίνη Α. Όπως και 1 εβδομάδα πριν την εφαρμογή μην καταναλώσετε ιχθυέλαιο ή βιταμίνη Ε. Όλα αυτά τείνουν να προκαλούν μεγαλύτερη αιμορραγία.

Το τατουάζ φρυδιών τρίχα τρίχα δεν συνίσταται:

 • Σε περίπτωση χρήσης αντιβιοτικού, ένα μεγάλο ποσοστό του μελανιού αποβάλλεται αυτόματα από τον οργανισμό.
 • Σε άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα ή διαβήτη, καθώς και ανθρώπους με μυοπάθεια, λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Απαιτείται άδεια από τον γιατρό που τα παρακολουθεί.
 • Σε περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν φάρμακα για θρομβοφιλία, αρτηριακή πίεση ή άλλες αιματολογικές διαταραχές.
 • Στις εγκύους.
 • Στις γυναίκες που θηλάζουν. Θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον επόμενο θηλασμό.
 • Αν υπάρχει ιστορικό είτε έστω τάση για χηλοειδή ή ουλώδη ιστό.
 • Σε άτομα που πάσχουν από πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει πρώτα μια αντιβιοτική αγωγή από τον γιατρό.
 • Στα πολύ λιπαρά δέρματα με ανοιχτούς πόρους και τραχύτητα, δεν συνίσταται η μέθοδος τατουάζ φρυδιών τρίχα τρίχα. Γίνεται πολύ σύντομα αποχρωματισμός και το μελάνι απλώνει, κάνοντας το ημιμόνιμο μακιγιάζ να δείχνει σαν σκίαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντισυλληπτικά ή τα αντικαταθλιπτικά, καθώς και η πάθηση του θυρεοειδή αδένα δεν απαγορεύει την εφαρμογή του τατουάζ φρυδιών.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την διάρκεια αντοχής του tattoo στα φρύδια;

 • Τύπος δέρματος (στα λιπαρά δέρματα έχει μικρότερη διάρκεια)
 • Ηλικία (λόγω της συχνής ανανέωσης των κυττάρων σε νεαρές ηλικίες διαρκεί λιγότερο)
 • Χρώμα (οι σκούρες αποχρώσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια)
 • Ποιότητα υλικού
 • Εξειδίκευση τεχνικού
 • Περιποίηση φρυδιών μετά από το ημιμόνιμο μακιγιάζ (χρήση αντιηλιακού, αποφυγή συχνής απολέπισης κλπ)
 • Εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ήλιος

 

Τεχνική Microblading για τατουάζ φρυδιών τρίχα τρίχα:

Σε αντίθεση με το κλασσικό tattoo φρυδιών με βελόνα, το microblading χρησιμοποιεί ένα πενάκι με λεπίδα που διαθέτει 14-18 βελόνες στη σειρά. Οι βελόνες αυτές δεν εισχωρούν στο δέρμα, απλά χαράσσουν την επιφάνεια δημιουργώντας λεπτές γραμμές που μοιάζουν με τις τρίχες των φρυδιών. Με αυτό τον τρόπο εμφυτεύουν την χρωστική ουσία κάτω από το δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα φυσικό γέμισμα που καλύπτει τα κενά, σχηματίζει και κάνει πυκνά τα φρύδια. Οι γραμμές αυτές δημιουργούνται με ειδικό υποαλλεργικό μελάνι, ιδανικό για την επιδερμίδα του προσώπου. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο τεχνικός που εφαρμόζει το tattoo φρυδιών να έχει εμπειρία, προκειμένου να μην τραυματίσει το δέρμα.

Το microblading στα φρύδια έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το τατουάζ τρίχα τρίχα, γι’ αυτό και πολλές φορές οι δυο μέθοδοι συγχέονται. Η διάρκεια αντοχής του είναι 1-3 χρόνια.

Ειδικοί εξηγούν πως λόγω των κοψιμάτων που δημιουργούνται με την λεπίδα του microblading γίνονται μικροσκοπικές ουλές στο δέρμα. Επομένως, δεν μπορούν να γίνουν πολλές παρεμβάσεις και διορθώσεις, σε αντίθεση με το ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών με μικροχρωμάτωση (θα το δούμε στη συνέχεια του άρθρου) που θεωρείται πιο ήπια τεχνική. Για τον συγκεκριμένο λόγο, ορισμένοι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή του microblading.

 

Συμβουλές περιποίησης και τι να αποφύγετε μετά την εφαρμογή του τατουάζ φρυδιών:

 • Συνίσταται το πρώτο 24ωρο να κοιμηθείτε ανάσκελα για να περιοριστεί το πρήξιμο στο σημείο.
 • Τις 2-3 πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή του microblading τατουάζ φρυδιών τρίχα τρίχα δημιουργείται ένα καπάκι επούλωσης. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τραβηχτεί ή να ξεφλουδιστεί διότι ενδέχεται να προκληθεί ουλή. Θα αφαιρεθεί σταδιακά μόνο του μετά από 10 ημέρες και θα αποκαλυφθεί το τελικό αποτέλεσμα της εφαρμογής.
 • Αποφύγετε το βρέξιμο της περιοχής για 2-3 μέρες. Βέβαια αν κατά λάθος βραχεί το σημείο δεν σημαίνει πως θα χαλάσει το τατουάζ, ενδέχεται όμως να επηρεαστεί η διάρκεια του.
 • Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να διατηρείτε την περιοχή ενυδατωμένη, βάζοντας με καθαρά χέρια πρωί και βράδυ κρέμα. Αυτό θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση του χρώματος.
 • Παραλείψτε το βάψιμο της περιοχής των φρυδιών σας για τις πρώτες μέρες. Ο καθαρισμός τους επίσης πρέπει να γίνεται χωρίς τρίψιμο, αλλά με ταμποναριστές κινήσεις.
 • Τις πρώτες μέρες προσπαθήστε να αποφύγετε τα ζεστά μπάνια, τη θάλασσα, την πισίνα και την σάουνα. Η απολέπιση είναι κάτι ακόμη που πρέπει να ξεχάσετε για μια εβδομάδα με 10 μέρες.
 • Μην ξεχνάτε ποτέ την εφαρμογή αντηλιακής κρέμας, διότι ο ήλιος είναι ο χειρότερος εχθρός του μελανιού. Γι’ αυτό άλλωστε συστήνεται και η αποφυγή της ηλιοθεραπείας για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το tattoo.

Μετά το τατουάζ φρυδιών το χρώμα είναι αρχικά πιο σκούρο, αλλά σταδιακά το δέρμα απορρίπτει την περίσσεια μελανιού, κάνοντας την όψη του πιο φυσική.

Το τελικό αποτέλεσμα και η σωστή απόχρωση θα φανεί μετά το πέρας 10-15 ημερών. Μετά από αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και το σχετικό ρετουσάρισμα εφόσον χρειάζεται.

 

Ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών με µικροχρωµάτωση:

Πέρα από την τεχνική του microblading, υπάρχει και το ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών με μικροχρωμάτωση. Πρόκειται για μια αισθητική μικρο-επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται με αποστειρωμένες βελόνες και αντικαθιστά πλήρως ή εν μέρει το απλό μακιγιάζ φρυδιών. Μπορεί να δώσει υπέροχο σχήμα στα φρύδια με μεγάλη λεπτομέρεια. Είναι ανώδυνη, αφού πριν την εφαρμογή αυτού του τατουάζ στα φρύδια εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα. Η χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται, εφαρμόζεται στα επιφανειακά, νεκρά κύτταρα του δέρματος και δεν εισχωρεί σε βάθος. Το αποτέλεσμα διαρκεί για 1-3 χρόνια, αλλά τον 1ο μήνα χρειάζεται ένα ρετουσάρισμα για να τελειοποιηθεί το σχήμα των φρυδιών.

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι εφαρμογής: η τεχνική tribal ή γεμίσματος, το μακιγιάζ φρυδιών τρίχα τρίχα και η Shading / Σκίασης.

Η τεχνική γεμίσματος είναι παλιά μέθοδος και έχει πλέον ξεπεραστεί, αφού το αποτέλεσμα που δημιουργεί είναι αφύσικο και μοιάζει με σφραγίδα. Στην ουσία χρωματίζει όλο το φρύδι, όπως ακριβώς γίνεται με το κλασσικό μολύβι φρυδιών. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ λεπτά και σκούρα φρύδια.

Το μακιγιάζ φρυδιών τρίχα τρίχα είναι το πιο διαδεδομένο και η εφαρμογή του δίνει ένα φυσικό αποτέλεσμα με μικρές καινούργιες ζωγραφιστές τρίχες. Πρόκειται για μια τεχνική που απαιτεί δεξιοτεχνία και εμπειρία, έτσι ώστε ο τεχνικός που την εφαρμόζει να γνωρίζει το πως φυτρώνουν οι πραγματικές τρίχες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργήσει ένα μόνιμο μακιγιάζ φρυδιών που μοιάζει αληθινό.

Τέλος, η τεχνική σκίασης είναι κάτι ενδιάμεσο στις δυο παραπάνω μεθόδους. Εφαρμόζεται όταν η τριχοφυΐα των φρυδιών είναι ομοιόμορφη, αλλά χρειάζεται γέμισμα προκειμένου να τονιστεί το σχήμα τους. Ενδείκνυται για άτομα με λιπαρή επιδερμίδα, δίνοντας ομοιόμορφη ελαφριά σκίαση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνδυάζοντας την τεχνική αυτή με το τατουάζ φρυδιών τρίχα τρίχα δημιουργείται ένας απαλός χρωματισμός με λεπτές αλλά πυκνές τρίχες.

πηγή