Ο ιδρώτας είναι μια βασική λειτουργία του σώματος και έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες: το σώμα χρησιμοποιεί τον ιδρώτα ως μέσο για την απελευθέρωση τοξινών και ο ιδρώτας «καθαρίζει» τις τοξίνες στο σώμα.

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ιδρώτα. Επειδή ο ιδρώτας μπορεί να απομακρύνει επιβλαβείς τοξίνες, βαρέα μέταλλα, χοληστερόλη και αλάτι, παίζει βασικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματος.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, καθώς ιδρώνετε χάνετε επίσης μια σημαντική ποσότητα θρεπτικών ουσιών.

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, είναι φυσιολογικό να χάνετε νερό και ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά οι ανισορροπίες εφίδρωσης (ή η υπερβολική εφίδρωση) μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση.

Το μέγεθος της απώλειας των θρεπτικών και μεταλλικών στοιχείων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης καθώς και το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιείται. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η απώλεια θρεπτικών και μεταλλικών στοιχείων εξαρτάται από την ενυδάτωση και τη διατροφή του ατόμου.

Advertisements

 

 

 

Δείτε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χάνετε κατά την εφίδρωση και πώς μπορεί να σας επηρεάσει η απώλεια αυτών

-Νάτριο 

Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας νερού και ηλεκτρολυτών. Διατηρεί επίσης τον όγκο του αίματος και την αρτηριακή πίεση, υποστηρίζοντας την παροχή θρεπτικών συστατικών στους μύες, καθώς και την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών όπως το γαλακτικό οξύ από τους μύες, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση της κούρασης.

Advertisements

 

-Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες διακασίες, συμπεριλαμβανομένου τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης, τη σύνθεση του λίπους, των πρωτεϊνών, των νουκλεϊκών οξέων και των συνενζύμων, τη σύσπαση των μυών,   τη μεταφορά μεθύλομάδων αλλά και σε πολλές άλλες.

Επομένως τα προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου επηρεάζουν όλες τις λειτουργίες αυτές. Τα κλινικά σημάδια έλλειψης μαγνησίου που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν λήθαργο, ζάλη, αδυναμία, μυϊκές συσπάσεις και κράμπες.

 

-Ασβέστιο 

Το ασβέστιο έχει δομικό ρόλο στα οστά και τα δόντια. Το 90% περίπου του ασβεστίου βρίσκεται στο σκελετό. Το ασβέστιο είναι επίσης ουσιώδες για τη κυτταρική δομή, την πήξη του αίματος, τη συστολή των μυών, τη νευρική μεταβίβαση, την ενεργοποίηση ενζύμων και τη λειτουργία ορμονών.

 

Advertisements

-Κάλιο 

Μαζί με το νάτριο, το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Αυτό το μέταλλο απαιτείται επίσης για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, του μυϊκού ιστού και άλλων σημαντικών συστημάτων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, ανενεργά αντανακλαστικά, μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός και σοβαροί πονοκέφαλοι.

 

 

Τροφές πλούσιες σε νάτριο:

θαλασσινό αλάτι, αντσούγιες, σαρδέλες, συκώτι

 

Τροφές πλούσιες σε κάλιο: 

αβοκάντο, μπανάνα, εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, όλα τα λαχανικά

Advertisements

 

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο:

σκούρα φυλλώδη χόρτα, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, οστρακοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως

 

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:

αμύγδαλα, μπρόκολο, φαγόπυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρόκος αυγού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

 

Advertisements